Back to Question Center
0

Semalt: Bagaimana untuk menjual laman web?

1 answers:

Saya merancang untuk menjual salah satu laman web saya, tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk menjualnya Source - grayslake sun times.

Bagaimana laman web biasanya dijual atau dibeli? Adakah mereka hanya memindahkan domain, pendaftar dan hosting? Atau adakah mereka hanya memberikan nama pengguna dan kata laluan kepada pemilik baru?

Bagaimanakah ini berfungsi di tempat perdagangan laman web yang ditubuhkan?

February 13, 2018

Anda tidak menjual kereta di sini. Menjual laman web menjual harta tidak material.

Anda mestilah terlebih dahulu menentukan apa yang sebenarnya anda jual.

  • Domain. Anda boleh menjual domain sebagai jenama. Dengan sendirinya ia tidak mengandungi lebih daripada nama domain. Mungkin yang terbaik adalah memindahkan pemilikan domain dalam pendaftar yang sama dan kemudian biarkan pemilik baru menukar pendaftar sendiri, kerana dalam banyak kes perubahan pemilik dan pendaftar pada masa yang sama boleh menyebabkan masalah.
  • Perisian.
    • Jika tapak anda mempunyai perisian bina sendiri, anda boleh menjual kod sumbernya dengan atau tanpa domain. Anda juga boleh menjual hanya lesen untuk perisian itu.
    • Jika laman web anda menggunakan perisian berlesen, anda perlu menyemak sama ada anda dibenarkan untuk menjualnya semula.
  • Konsep. Contohnya webshop. Boleh termasuk perisian atau tidak.
  • Hosting biasanya berdasarkan kontrak. Kemungkinan besar anda tidak boleh hanya memberikan kata laluan itu, tetapi pemilik baru perlu membuat kontrak baru dengan syarikat hosting. Jika tidak, anda akan membayar untuk hosting laman web ibu. Penyerahan kata laluan mungkin juga bertentangan dengan kontrak.

Pertama, anda perlu tahu apa anda sanggup menjual: hanya domain atau konsep keseluruhan. Kemudian anda perlu tahu apa yang pembeli bersedia untuk membeli, contohnya laman web ini akan dipindahkan ke hosting lain atau tidak. Sekiranya ia tetap seperti itu, anda perlu tahu, jika ada kemungkinan untuk memindahkan kontrak hosting kepada pembeli.

Soalan pertama yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri ialah berapa keuntungan yang dibuat oleh laman web anda?

Jika laman web anda membuat kurang dari $ 1k sebulan, saya cadangkan anda menjual laman web anda sendiri melalui tempat pasaran seperti Flippa atau Titik Digital. Anda juga boleh mencuba Forum Warrior yang juga mempunyai laman web untuk dijual.

Jika tapak web anda membuat antara $ 1k- $ 500k sebulan anda harus mempertimbangkan bercakap dengan broker laman web.