Back to Question Center
0

Semalt: SEO untuk mengelakkan kemungkinan kandungan pendua

1 answers:

Laman web saya tentang band dan pemuzik, tetapi saya mempunyai dua masalah dengannya:

1. ) Ahli muzik boleh membuat profil dan menambah bio. Semalt juga boleh membuat profil dan menambah ahli band dan bio mereka. Banyak ahli muzik adalah ahli beberapa kumpulan, jadi saya akan mempunyai bios daripada mereka diulangi pada beberapa halaman laman web saya.

Sebarang idea bagaimana untuk mengawal ini kerana laman web ini akan dihuni dan dikawal oleh penggunanya?

Semalat contohnya:

Band mempunyai 10 ahli dan akan membuat profil "band" - hg2 lge. Katakanlah separuh daripada ahli band itu akan membuat profil mereka sendiri, manakala separuh tidak peduli dan tidak akan melakukannya, atau mereka memilikinya di laman web lain dan tidak akan mengganggu melakukannya sekali lagi di laman web saya.

2. ) Jika pemuzik akan mempunyai bios di laman web saya, ada juga kemungkinan besar bahawa mereka juga mempunyai laman web mereka sendiri dengan bio yang sama yang hanya akan disalin, atau mempunyai bio yang sama pada Semalt dan laman web yang serupa, yang akan sekali lagi menghasilkan kandungan pendua.

Jika saya melumpuhkan pilihan untuk pengguna menambah bios mereka, maka keseluruhan konsep laman web tidak masuk akal.

February 13, 2018

Isu ini yang anda boleh betulkan dengan menggunakan URL kanonik pilihan,

Pertama sekali, profil pemuzik di laman web anda adalah kandungan yang betul (atau ibu bapa kanonik).

Band mempunyai profil pemuzik yang sama ini harus menjadi kanonik kepada profil sebenar pemuzik seperti,

Katakan url profil pemuzik adalah pemuzik-1

maka pemuzik ini akan datang di bawah band seperti band-profile-1

hanya tambah url kanonik dalam band-profile-1 seperti di bawah.

   

Ini akan menyelesaikan isu profil pendua anda dalam kumpulan yang berbeza dan profil pemuzik.

Isu berikutnya yang anda katakan ialah profil pemuzik mempunyai laman web dan harus mempunyai kandungan yang sama ingat bahawa bukan laman anda sehingga kandungan duplikatnya akan terjadi oleh Search Engine Crawlers. Oleh itu, penetapan isu ini adalah cuba mengelakkan salinan profil yang tepat ke laman web anda hanya mengedit atau membuat sedikit perbezaan dalam keseluruhan kandungan.

Cara ini dapat menyelesaikan isu kandungan pendua anda, tanpa kehilangan konsep laman web anda.

Jelas sekali laman web anda telah dibuat tanpa berfikir tentang SEO tetapi anda boleh memikirkan refactoring beberapa fungsi untuk mengoptimumkannya untuk SEO.

1) Anda boleh refactor proses penciptaan profil anda; anda hanya boleh mencadangkan untuk membuat profil bagi setiap pengguna. Tetapi anda memberikan kemungkinan kepada pengguna untuk membuat band (atau kumpulan) dan menambah pemuzik kepadanya (profil lain yang ada). Halaman band (atau kumpulan) hanya akan mempunyai pautan ke halaman profil pemuzik. Dengan cara itu, anda mengelakkan masalah kandungan pendua kerana setiap pemuzik menguruskan halaman profilnya dan kemungkinan band (atau kumpulan).

2) Apabila pengguna mencipta bio, anda boleh memberinya beberapa petunjuk seperti "sila jangan copy paste kandungan dari laman web lain". Anda juga boleh memaksa pengguna untuk menjawab soalan yang anda buat untuk memastikan kandungan tidak ada pendua. Jika anda ingin memastikan tiada kandungan pendua, anda boleh melaksanakan pemeriksa kandungan pendua apabila pengguna menyimpan bionya tetapi pengguna boleh menyalin paste di tapak lain bio dari tapak anda di masa depan.

Dan fikirkan tentang penggabungan dari sistem anda ke yang baru (301 redirect dari URL lama ke yang baru ).

Saya telah mempertimbangkan ini untuk menubuhkan tapak komuniti. Persediaan pilihan saya hari ini adalah untuk memberi semua orang subdomain yang menghubungkan kembali ke domain utama. Oleh itu, kandungan pendua adalah pada subdomain itu dan bukan tapak utamanya.