Back to Question Center
0

Semalt: SEO: cara terbaik untuk menangani URL seumur hidup yang pendek?

1 answers:

Pada masa ini saya sedang dalam proses mendesain semula tapak iklan kerja dan berusaha untuk meletakkan lebih banyak usaha ke dalam SEO saya.

Soalan saya adalah bagaimana saya harus menangani URL yang menunjukkan iklan pekerjaan apabila iklan tamat. Pilihan yang saya fikirkan sejauh ini ialah:

  1. Kembalikan ralat 404 dan ubah semula ke halaman 404 - canada dedicated servers. Adakah ia mempunyai kesan ke atas ranking jika terdapat banyak URL yang mengembalikan 404s selepas hanya beberapa minggu?
  2. Mengarahkan ke halaman penyenaraian kerja - Apabila pengguna meminta URL untuk iklan yang telah tamat tempoh hanya redirect ke halaman penyenaraian pekerjaan utama.
  3. Tunjukkan iklan tetapi memberitahu pengguna telah ditutup - Tunjukkan halaman iklan tetapi dengan pemberitahuan bahawa iklan telah ditutup. Isu yang saya lihat dengan ini ialah pengguna akan melawat halaman tersebut, melihat yang tertutup dan kemudian meninggalkan tapak sekali lagi yang tidak akan baik untuk ranking
February 13, 2018
. Google) sebelum masa:

   

Rujukan: Protokol Pengecualian Robot: sekarang dengan lebih fleksibel

Untuk "tempoh masa" selepas penyenaraian telah tamat tempoh saya akan pergi untuk hibrid dari semua 3 pilihan anda

  • Tunjukkan iklan kerja tetapi jelaskan bahawa kedudukannya ditutup. Ini adalah maklumat kepada pengguna yang telah menandai halaman tersebut.
  • Sediakan pautan ke pekerjaan / halaman yang berkaitan dan mungkin pautan yang menonjol ke halaman penyenaraian kerja utama (sejak anda menyebutkan di # 2). Menyediakan maklumat berguna kepada pengguna dan menjaga perhatian mereka.
  • Kembali ke Kod Status HTTP 404 (atau mungkin 410) (bukan halaman 404 lalai). Ini akan memaklumkan kepada enjin carian untuk tidak indeks / mengembalikan halaman dalam hasil carian. 404 tidak membahayakan kedudukan - ia adalah fakta web.
  • Tidak sepatutnya ada pautan ke halaman ini di laman web itu sendiri.
. Ia juga tentang penukaran. Di dunia yang betul, jika halaman tidak wujud, 404 atau lebih baik lagi, ralat 410 perlu dikembalikan. Walau bagaimanapun, itu tidak membantu kebolehgunaan penukaran dan tapak. Di sini, 301 pengalihan boleh digunakan untuk membantu menangkap potensi yang berharga dan mengalihkannya ke halaman yang diharapkan akan melibatkan pengguna dalam aktiviti baru.

Saya katakan, untuk tempoh, 301 pengalihan harus wujud untuk membantu menukar trafik