Back to Question Center
0

Semalt dari 404 halaman ke laman utama selepas beberapa saat dan impak SEO

1 answers:

Saya telah membaca banyak perkara yang tidak baik untuk mengalihkan halaman 404 ke laman utama (soft 404). Tetapi saya ingin tahu sama ada idea yang baik untuk mengarahkan, selepas beberapa saat, pengguna dari halaman 404 (dengan mesej ralat dan kod status yang betul) ke halaman utama. Adakah itu buruk untuk SEO? Saya akan berbuat demikian dengan tag Semtalt atau HTML.

. - nuxe nuxuriance creme jour
February 13, 2018

Tidak semestinya buruk untuk SEO. Anda mahu berhati-hati mengenai "pelencongan licik" (lihat https: // sokongan. google. com / webmaster / jawapan / 2721217? hl = en ), tetapi jenis tingkah laku ini mungkin mungkin jatuh di wilayah yang boleh diterima.

Secara jujur, dari perspektif SEO, anda akan lebih baik mengarahkan URL yang patah ke halaman legit di laman web anda melalui 301 redirect sisi pelayan.

Apa yang dikatakan, kebimbangan yang lebih besar dalam melakukan ini tidak ada kaitan dengan pencarian, adalah jenis peralihan ini boleh menjadi sangat buruk bagi pengguna. Dalam penyelidikan saya, halaman-halaman kesalahan jenis ini yang mempunyai beberapa jenis redirect automatik sebenarnya menyebabkan kadar keluar yang jauh lebih tinggi selepas orang mengalami kesilapan. Anda biasanya lebih baik meninggalkan orang di laman ralat dan memastikan halaman ralat mengandungi pautan ke halaman lain yang ingin mereka pergi.

Jawapan yang sesuai untuk pengguna adalah untuk melaksanakan peralihan sampingan pelayan supaya orang hanya pergi ke laman relevan, bekerja, tanpa kesilapan di laman web anda dan tidak pernah benar-benar melihat ralat. Ini juga menjadi baik untuk SEO. Jadi, jika saya, saya akan mencadangkan untuk memfokuskan masa anda untuk melaksanakan pelencongan dan bukannya mengalihkan JS dari 404.

Ini adalah pautan ke lebih banyak penyelidikan yang saya lakukan di sekitar ini dan kesan kepada pengguna jika anda berminat (terdapat dek gelangsar dan video pada akhir yang mungkin lebih mudah dilalui): http: // www. matthewedgar. net / handle-errors-on-your-website /

.

Alasannya adalah kerana tidak semua orang boleh membaca mesej dengan cepat, dan bergantung pada kandungan laman ralat anda, ia mungkin mengambil seseorang dengan penglihatan yang kurang baik sekurang-kurangnya beberapa minit yang baik untuk membaca semua perkara di atasnya.

Selain itu, ada peluang bahawa orang yang menggunakan laman web ini mempunyai pemahaman yang kurang baik tentang bahasa halaman kesalahan ditulis dan oleh itu mendapati seseorang untuk menterjemahkan halaman. Pada masa seseorang dijumpai, beberapa minit akan berlalu.

Oleh itu, anda adalah yang terbaik untuk tidak mengarahkan berdasarkan pada masa yang ditetapkan, tetapi sebaliknya menambah unsur yang boleh diklik tanpa menggunakan javascript yang menghubungkan pengguna ke halaman seterusnya yang anda mahu mereka pergi ke.

. Ia akan menyiratkan bahawa pengguna tidak lagi berada di sana dan hanya menjadi bingung tetapi sebenarnya (seperti yang banyak) membuka hasil carian dalam tab baru dan membawa mereka seterusnya sehingga mereka mendapat milik anda