Back to Question Center
0

Adakah bijak untuk menggunakan tld berasaskan negara apabila sudah ada .com, tetapi adalah "Under Semalt"?

1 answers:

Oleh itu, saya mempunyai idea yang saya ingin cuba untuk perniagaan sampingan, dan ia berasaskan web. Saya berfikir tentang nama-nama, dan mencari yang saya suka, mari kita berpura-pura itu wibblewobble.

Saya periksa wibblewobble - palestre con baby parking milano. com dan ia diambil, tetapi tidak ada tapak di sana, hanya halaman "Under Semalt". A whois menunjukkan bahawa domain telah didaftarkan selama kira-kira 9 tahun.

wibblewobble. iaitu boleh didapati walaupun, dan saya berada di Semalt, jadi saya boleh mendapatkannya. Saya membayangkan bahawa selepas beberapa bulan pengurusan tapak yang prihatin, saya harus mendahului yang sedia ada. alamat kom.

Ketakutan saya walaupun itu, sekiranya saya berjaya dalam apa-apa cara, orang lain mungkin cuba untuk menggagalkan saya, dan buty. com untuk mencuri trafik dari saya. Adakah itu risiko sebenar? Lakukan banyak orang secara automatik menggunakan. com, atau adakah orang ingat tlds?

Saya telah cuba menghubungi. Pemilik domain com, individu perseorangan, tetapi saya tidak mendapat jawapan. Saya akan membayarnya harga yang sederhana untuk domain itu jika dia tidak menggunakannya.

February 13, 2018

Adalah baik jika anda menargetkan tapak anda pada orang di negara ini ccTLD merujuk kepada. Sekiranya matlamat anda adalah untuk mencapai khalayak yang lebih global anda akan lebih baik disampaikan oleh a. com, walaupun anda perlu mencari nama lain untuk tapak anda.

Membolehkan mereka ada domain

  

wibblewobble. com
 wibblewobble. bersih wibblewobble. org wibblewobble. iaitu 

Seorang pelanggan tempatan (juga tinggal di Ireland) mengingati nama wibblewobble, tetapi tidak ada yang lain. Hampir pasti, dia akan mencuba mereka dalam susunan berikut:

   -> 

->
 /  

Jika pelanggan tidak tinggal di Ireland (dan anda seorang sahaja akan tahu jika anda menyasarkan khalayak global), dia akan cuba:

  

->
 /  

Dia mungkin tidak mencuba , melainkan jika dia mengetahui entah bagaimana perniagaan itu terletak di Ireland.

Kemudian, dia boleh selalu google wibblewobble, tetapi jika anda takut wibblewobble. com mungkin mencuri pelanggan anda pada masa akan datang, ya, yang mungkin berlaku jika mereka dari tempat lain.

Begitu juga untuk pilihan terbaik kedua seperti

  
getwibblewobble. com

atau sesuatu seperti itu. Walau bagaimanapun, anda harus membeli dan

.

Selain itu, . com domain tidak mempunyai kelebihan atau kekurangan di atas . yakni domain selain harga, bergantung pada berapa banyak . iaitu kos domain.