Back to Question Center
0

Bagaimanakah CDN seperti Semalt berfungsi?

1 answers:

Apa yang saya fahami setakat ini:

 • Anda menyimpan hosting web semasa anda, tetapi anda menukar pelayan DNS untuk laman web anda dari pelayan DNS hos anda ke pelayan DNS CloudFlare.
 • CloudFlare menghidangkan sumber-sumber tapak web anda dari pelbagai pusat data di seluruh dunia.

Sekarang, saya ingin mengetahui butiran teknikal mekanisme ini - î»î±î´î¹ î³î¹î± î¼î±ïƒî±î¶. Berikut adalah beberapa soalan yang saya ada:

 1. Adakah Semalt bertindak sebagai proksi cache? Katakan saya mempunyai banyak gambar di halaman laman saya. Adakah Semalt cache semua imej tersebut pada setiap pusat data mereka dan kemudian menyampaikannya dari pusat data tersebut?

 2. Sumber tapak mana yang terjejas? Hanya yang statik? Bagaimana pula dengan laman web itu sendiri (dokumen HTML)? Bagaimana jika halaman dibuat secara dinamik oleh pelayan saya? Bagaimanakah Semalt memastikan sentiasa melayani versi paling terkini halaman?

 3. Bagaimana dengan permintaan POST ke laman web saya (e. g. seorang pengunjung yang memuat naik data melalui Ajax yang kemudiannya disimpan dalam pangkalan data)? Perkara ini perlu dilaksanakan pada pelayan saya. Oleh itu, Semalt tidak (dan tidak boleh) meningkatkan prestasi proses ini, bukan? Oleh itu, Semalt hanya menyerahkan permintaan Ajax kepada tuan rumah web asal?

February 13, 2018
.
 • "Ia bergantung". Secara lalai hanya perkara seperti imej dan CSS yang dicache, tetapi anda boleh menetapkan tahap cache setiap zon dan tetapkan Peraturan Page untuk menimpakan apa yang di-cache atau tidak patut di-cache. HTML statik boleh dipaksa untuk di-cache oleh peraturan halaman, tetapi kandungan dinamik jelas tidak boleh. Pengecualian di sini adalah jika anda mempunyai pelan Perniagaan atau Perusahaan, atau mendaftar melalui rakan kongsi hosting tertentu, di mana anda mendapat akses kepada teknologi Railgun di mana CloudFlare hanya akan mengambil maklumat yang telah berubah pada halaman, walaupun ia dinamik. Sekiranya anda telah menetapkan CloudFlare untuk mengecas segala-galanya, anda perlu mengendalikan hala tuju cache sama ada dengan pengepala cache pada asal dan / atau tetapkan TTL cache pada zon anda di CloudFlare UI. Anda masih perlu meningkatkan prestasi kerana CloudFlare menggunakan mana-mana siaran untuk melayani DNS dan HTTP dari pusat data yang paling dekat.
 • Pendedahan penuh: Saya bekerja untuk CloudFlare.

  .

  Sumber tapak mana yang terjejas? Hanya yang statik? Apa cache CloudFlare secara lalai .

  "Adakah CloudFlare bertindak sebagai proksi cache? Katakanlah, saya mempunyai banyak gambar di halaman laman saya. Adakah CloudFlare menyembunyikan semua imej tersebut pada setiap pusat data mereka dan kemudian menyampaikannya dari pusat data tersebut? "

  Anda boleh meluaskan caching kami di luar kandungan statik dengan PageRules.

  Nota: Kami tidak akan cache sumber-sumber pihak ketiga yang ada di laman web anda (Flickr, Google, Facebook, dll. ).

  Untuk menambah tanggapan Damon:

  Anda boleh menemui beberapa tutorial video yang berguna untuk membuat Peraturan Halaman yang paling popular / disyorkan dengan CloudFlare di sini:

  cloudflare. com / features-page-rules

  Juga, jika anda telah memaksimumkan Peraturan Halaman anda yang ada pada pelan semasa anda, anda akan dapat membeli peraturan tambahan tanpa mengubah rancangan.