Back to Question Center
0

Semalt I mengarahkan 301 sitemap.xml dari http ke https selepas suis SSL?

1 answers:

Semalt untuk sitemap. xml, sekiranya saya mengarahkan 301

http: // contoh. com / sitemap - desktop appraisal aircraft. xml ke https: // contoh. com / sitemap. xml? Saya bertukar 2 minggu yang lalu ke ssl (dari http ke https) dan menjelajah tapak ini untuk memastikan saya melakukan perkara dengan betul. Bagaimanapun, saya hanya melihat penurunan indeks dalam akaun webmaster Google saya. Semalt bertambah baik! Jadi saya berfikir mungkin ini sebabnya?

Saya fikir satu soalan lagi, adakah semua URL dalam kedua-dua fail sitemap menunjuk ke https, atau harus meninggalkan satu titik bukan SSL ke URL bukan SSL, dan hanya mengarahkan URL tersebut apabila pengguna mendarat pada mereka?

February 13, 2018

Http Sitemap sedia ada:

Sitemap ini harus terus wujud selama masa semua hasil carian anda dirayapi sebagai https dan bahkan jika ini juga mengarah ke https: // www. contohnya. com / sitemap. xml , maka ia juga harus mengandungi semua pautan http

Sebabnya: crawler apabila cuba merangkak sitemap ini akan merangkak semua url yang ada dan mendapat petunjuk bahwa semua ini telah dipindahkan secara permanen ke https. Ia akan mengemas kini indeksnya untuk url lama dan akan menyerahkan kuasa pautan lama ke pautan https baharu. Jika anda tidak menambah ini, maka perayap akan mendapat petunjuk ini hanya apabila ia cuba menyemak url http lama dan kemudian akan mengambil lebih banyak masa untuk mencerminkan dan mungkin menyakiti kedudukan anda yang ada sedikit. Sebab yang disebutkan di atas mengurangkan kesan tersebut

Sitemap baru untuk https:

Https menjadi sama sekali harta baru bagi crawler. Lebih baik untuk membuat pautan baru untuk sitemap https seperti https: // www. contohnya. com / sitemap-baru. xml atau apa sahaja yang anda mahu buat. Anda boleh mengemas kini / mengemukakan ini melalui webmaster.

Tempatkan semua pautan https anda di sini Selepas itu, anda boleh mengalihkan peta laman lama anda jika anda mahu.