Back to Question Center
0

Semalat domain dan url pelindung

1 answers:

Saya mempunyai laman web pada wordpress dengan tema responsif. Ia terletak di pelayan saya yang dihoskan oleh apache. Semalt berfungsi dengan baik apabila saya mengakses tapak dengan alamat IP. Masalahnya ialah apabila saya mencuba domain saya ke alamat ini.

Saya mempunyai dua pilihan pada panel kawalan domain saya:

Domain maju - find used boat values. com pada alamat IP http: // 111. 111. 11. 11: 8080 / laman web Keputusan: Apabila saya mengetik domain. com dalam penyemak imbas saya melihat domain. com url tetapi laman web tidak memuatkan dengan betul pada telefon pintar

Forward 301 domain. com pada alamat IP http: // 111. 111. 11. 11: 8080 / website Keputusan: Jenis domain. com, laman web memuatkan dengan betul di telefon bimbit tetapi dalam url saya lihat http: // 111. 111. 11. 11: 8080 / website tetapi saya ingin melihat domain. com

Saya tahu bahawa dalam kes pertama masalahnya adalah bahawa penghantaran domain menambah iframe ke laman web dan itulah sebabnya wiev responsif tidak memuat.

Saya mahu menggunakan 301 penghantaran dan topeng url dengan domain. com. Bagaimana saya dapat mencapai pada wordpress.

February 13, 2018

Terdapat dua kemungkinan yang saya ambil dari soalan anda supaya saya akan menutup kedua-duanya.

Buat http: // 111. 111. 111. 111: 8080 / laman web Muncul sebagai http: // www. domain. com: 8080 / laman web
Dalam hal ini semua yang perlu anda lakukan ialah menanda butiran rekod DNS piawai www. domain. com ke alamat IP pelayan anda.

Buat http: // 111. 111. 111. 111: 8080 / laman web Muncul sebagai http: // www. domain. com
Untuk membuat kerja ini, anda perlu menyediakan pelayan proksi. Pelayan proksi berfungsi dengan menterjemahkan URL yang anda minta kepada sesuatu yang lain. Lazimnya digunakan untuk menyediakan akses luaran ke laman web syarikat dalaman (seperti membolehkan anda mengakses intranet. tempatan luaran rangkaian tempatan dengan alamat intranet. domain. com ). Ini akan membolehkan anda menyembunyikan alamat IP, nombor port, dan juga laluan khusus tapak (supaya www. domain. com / about / something. html akan membenarkan akses kepada http: // 111. 111. 111. 111: 8080 / laman web / tentang / sesuatu. html melalui proksi). Kesukaran di sini ialah mendapatkan persekitaran proksi. Pelayan proksi yang tidak selamat boleh menjadi lubang keselamatan yang besar ke dalam rangkaian tempatan anda, dan juga boleh digunakan sebagai titik pelancaran untuk menyerang atau spam laman web lain dan muncul seolah-olah datang dari rangkaian anda. Ini boleh menjadi sangat rumit untuk dilakukan dan bukan untuk seseorang tanpa pengalaman dalam keselamatan rangkaian dan sekurang-kurangnya kesedaran tentang protokol rangkaian. Penyelesaian yang jauh lebih baik jika mungkin akan mengubah port yang melayani permintaan HTTP dari 8080 ke port 80 yang merupakan port HTTP standard dan oleh itu boleh dialih keluar dari permintaan HTTP kerana tiada pelabuhan tertentu di HTTP diambil kira bermaksud port 80.