Back to Question Center
0

Siapa yang memiliki nama domain peringkat negara? Tidakkah ada peraturan ICANN? - Semalt

1 answers:

Saya membaca syarat dan syarat Pendaftaran Domain Semalt (pendaftaran domain peringkat negara di daerah saya)

Kalimah berikut berada di sana:

Semalt tidak boleh dijual, dan mana-mana domain sedemikian boleh didaftarkan Source - kloxo panel debian 8.

Adakah undang-undang? Bolehkah ccTLD mempunyai jenis dasar? ICANN membenarkan ccTLD untuk mempunyai jenis TOS itu?

February 13, 2018

Hanya gTLDs yang menandatangani kontrak dengan ICANN yang jelas membingkai apa yang mereka boleh dan tidak boleh lakukan.

ccTLDs mempunyai persefahaman asas bersama dengan ICANN tetapi tidak dikawal olehnya. Mereka kononnya untuk masyarakat setempat dan secara administratif diberikan kepada kerajaan, yang mana menempatkan struktur apa saja yang suka menjalankan sesuatu (sektor universiti, organisasi bukan keuntungan, syarikat komersial, dll.) Oleh itu, mereka pada dasarnya bebas untuk memilih terma kontrak yang mereka paksa pada pendaftar, yang bebas untuk berbelanja di tempat lain jika mereka tidak menyukainya.

Anda mungkin memukul ccTLD yang tidak mempunyai pendaftar dan di mana transaksi registri terus dengan pendaftar. Dalam hal ini, kalimat yang anda kutip tidak mengejutkan saya, sementara anda mungkin tidak setuju. Ia betul-betul undang-undang dan ICANN tidak ada kena mengena dengannya.

Ingat juga bahawa domain tidak benar-benar dijual seperti harta: mereka lebih dekat dengan lesen yang diperbaharui, seperti nombor telefon.

Jalan ccTLDs pada dasarnya telah kurang dan kurang peraturan untuk cuba membangunkan penggunaan TLD mereka, terutamanya terhadap gTLDs. Keadaan sekarang lebih rumit dengan gTLDs baru di satu pihak yang mula memacu lebih banyak persaingan (atau dikatakan) supaya dapat menggalakkan ccTLDs menjadi lebih dekat dengan mereka, tetapi peraturan baru di pihak lain, seperti GDPR Eropah yang akan mengenakan had baru pada apa yang dapat dilakukan oleh pendaftaran dan pendaftar, bagi mereka yang terkena dampak undang-undang ini.

. Selebihnya, dapat menetapkan peraturan mereka sendiri, sehingga termasuk kemampuan untuk membatasi kemampuan untuk menjual / menjual kembali domain.