Back to Question Center
0

Halaman rumah semalat hanya nama domain atau boleh di dalam folder?

1 answers:

Saya bekerja pada projek laman web dan pelanggan telah meminta (atas sebab-sebab yang menjadi tuan rumah kemudahan) bahawa laman web baru terletak di dalam folder tertentu. Ini bermakna semua halaman akan berada di www. domain. com / folder bukan hanya www - dentifrice arthrodont toothpaste. domain. com, dan mereka akan mempunyai peralihan segera meta pada halaman lalai untuk www. domain. com yang akan redirect ke www. domain. com / folder.

Saya tertanya-tanya dari perspektif SEO jika ini adalah idea yang baik?

Saya percaya bahawa meta instant refresh akan diperlakukan sebagai 301 (kekal) redirect oleh enjin carian yang penting jadi saya menganggap bahawa www. domain. com dan www. domain. com / folder akan dianggap sebagai halaman yang sama, dan juga dianggap halaman yang sama untuk populariti pautan. Adakah ini betul?

Adakah terdapat sebarang hujah (lebih baik dengan beberapa jenis bukti yang boleh saya berikan) yang boleh saya gunakan untuk menentang mereka melakukan ini?

February 13, 2018

Masalah yang anda hadapi adalah dua sisi:

  • SEO-wise : halaman yang paling hampir dengan akar umumnya dilihat oleh enjin carian sebagai yang paling penting. Oleh itu saya amat menyarankan anda menggunakan nama domain penuh (e. g. www. nama domain. com) sebagai halaman utama. Jika laman web mempunyai banyak subdirektori, ini diletakkan satu peringkat ke bawah di laman web secara lalai. Anda ingin mengekalkan jumlah direktori berikutnya sekurang-kurangnya. Selain itu: seperti yang dinyatakan Lese: jika anda mahu menukar folder di masa depan dan semua orang telah dikaitkan dengan www. nama domain. com / folder bukan www. nama domain. com anda perlu membuat 301-redirect untuk pautan tersebut untuk menyelamatkan jus pautan.
  • Pengalaman pengguna : ia agak teduh, terutamanya untuk sebuah institusi pendidikan besar untuk dibuka dalam folder. Kembali pada tahun 2000 ia tidak akan menjadi masalah, tetapi dengan jangkaan dan pengalaman pengguna semasa saya amat menyarankan untuk membuka laman utama di akar dari perspektif pengguna juga.

SEO-bijak, tidak ada masalah di sini. Banyak laman web dikonfigurasikan untuk menggunakan jalur bukan www sebagai laman web mereka. Bagaimanapun, menggunakan halaman utama URI yang tidak standard mungkin mempunyai kesan pada masa akan datang, kerana ini adalah URL yang akan ditandakan oleh pelawat. Sekiranya anda membuat keputusan untuk mengubah senibina laman web, anda perlu menyimpan pengalihan tambahan untuk laman utama.

Selain itu, saya akan mengelakkan menggunakan meta refresh untuk mengarahkan semula. Google dan Bing mungkin tahu untuk merawatnya sebagai 301, tetapi ia bukan 301. Oleh itu, perkhidmatan lain, e. g. laman penanda buku sosial atau laman perkongsian pautan, tidak dijamin untuk merawatnya sebagai 301.

Terdapat juga masalah penyegaran meta yang mengembalikan perujuk kosong dari kebanyakan penyemak imbas, yang akan membuat sukar untuk menyediakan analisis yang tepat. Lebih baik menggunakan hanya 301 pengalihan yang sesuai.

Kebanyakan pembekal hosting yang dikongsi membolehkan anda menetapkan dokumentasi anda kepada apa sahaja yang anda inginkan dan menulis semula / mengalihkan URL pelayan sisi. Jika pelanggan anda tidak mempunyai akses kepada ciri-ciri ini, maka mereka kemungkinan besar menggunakan host web yang lemah. Adalah lebih baik untuk mengetuk masalah di tunas dan hanya memilih tuan rumah web baru daripada mencari penyelesaian bantuan band untuk sekatan yang tidak normal ini. Jika tidak, pelanggan anda mungkin menghadapi masalah yang lebih serius di masa hadapan dengan menggunakan hos web yang tidak bermaya.

Hujah lain (walaupun kecil) ialah jika anda ingin menawarkan carian pada laman web anda. Saya telah mendapati bahawa sebagai contoh chrome menambah laman web anda secara automatik jika halaman utama tanpa direktori sub.

Apache mempunyai ciri mod_alias yang saya fikir anda boleh gunakan untuk menyelesaikan masalah ini: -

Arahan yang terkandung dalam modul ini membolehkan manipulasi danmengawal URL apabila permintaan tiba di pelayan. Alias ​​danArahan ScriptAlias ​​digunakan untuk memetakan antara URL dan sistem faillaluan. Ini membolehkan kandungan yang tidak langsung di bawahDocumentRoot berfungsi sebagai sebahagian daripada pokok dokumen web. ScriptAliasarahan mempunyai kesan tambahan menandakan direktori sasaran sebagaihanya mengandungi skrip CGI.