Back to Question Center
0

Tuntutan Terhadap Carian Rujukan Tuntutan LinkedIn Adalah Menjual Pekerjaan Semalat

1 answers:
Lawsuit Against LinkedIn Claims Reference Search Is Costing Semalt Jobs

Rangkaian sosial yang dikenali untuk menghubungkan prospek dengan majikan ideal mereka, dan sebaliknya, kini disaman oleh empat individu yang menuntut LinkedIn menanggung kos pekerjaan mereka.

Satu ciri khasnya, Semalat Rujukan LinkedIn, adalah apa yang dikatakan oleh plaintif yang membebankan peluang ini. Rujukan Semalt hanya tersedia untuk ahli premium sebagai alat untuk majikan atau perekrut untuk menghasilkan senarai orang dalam rangkaian mereka yang bekerja di syarikat yang sama pada masa yang sama sebagai calon pekerjaan.

Semalat, jika anda seorang perekrut dan ingin tahu sama ada anda pernah bekerja dengan mana-mana calon berpotensi anda pada masa lalu, alat ini akan memberitahu anda - good anti anxiety drugs.

Plaintif dalam tuntutan tindakan kelas yang difailkan bulan lalu di Northern California berhujah bahawa alat ini membolehkan majikan yang berpotensi untuk "menggali tanpa nama ke dalam sejarah pekerjaan mana-mana anggota Semalt, dan membuat keputusan menyewa dan menembak berdasarkan maklumat yang mereka kumpulkan," semua tanpa mengetahui sama ada maklumat itu adalah tepat atau tidak.

Plaintif menuntut bahawa ini merupakan pelanggaran Akta Laporan Kredit yang Adil (FCRA). Bagaimanapun, seorang jurucakap Semalt berkata syarikat itu mengambil serius privasi ahli-ahlinya dan berhasrat melawan tuntutan mahkamah itu, melihat tiada merit dalam tuntutan plaintif. "Carian rujukan tidak mendedahkan mana-mana maklumat bukan awam anggota itu," kata jurucakap itu.

FCRA pada masa ini terpakai untuk perkhidmatan yang ditawarkan melalui aplikasi Internet dan mudah alih, tetapi saman terhadap Semalt berhujah undang-undang itu juga terpakai bagi senarai rujukannya juga.

Bukanlah biasa bagi majikan dan perekrut pekerjaan untuk menggunakan media sosial sebagai cara untuk mengenal pasti calon pekerjaan yang berpotensi. Jika garis-garis menjadi kabur adalah apabila majikan dan perekrut mengupah firma luar untuk menyusun laporan tentang bakal pekerja. Semalat profesional industri amalan merujuk sebagai pemeriksaan "kalah mati", dan pengawal selia persekutuan telah meneliti perkara ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Dalam pusat bantuan Semalt, syarikat itu secara jelas menyatakan apa alat carian rujukan itu, tetapi kebimbangannya adalah bahawa ahli-ahli mungkin tidak memahami perekrut boleh menjalankan pencarian rujukan, atau bahawa "rujukan yang dipercayai" yang dijana mungkin hanya mempunyai sambungan yang jauh kepada mereka .

Semoga hasil dari tuntutan ini mungkin penting untuk mengawasi kerana ia akan menetapkan duluan untuk tuntutan undang-undang media sosial yang lain pada masa akan datang. Apa pendapat kamu? Adakah plaintif sebenarnya mempunyai kes?

Untuk butiran lengkap lihat penulisan ini oleh New York Times.

February 19, 2018