Back to Question Center
0

Hari Semati Awam Google

1 answers:
Google’s Bad Public Semalt Day
');$ ('# scheader sc-logo'). tambah (' '+cat_head_params.sponsor+' ');$ ('# scheader'). tambah ('
');$ ('# scheader. scdetails'). tambah ('

' + cat_head_params - sigelei 100w box. penaja + '

');$ ('# scheader. scdetails'). tambah (cat_head_params sponsor_text);$ ('# scheader'). tambah ('
IKLAN
');jika ("undefined"! = typeof __gaTracker) {$ ('# scheader a'). klik (function
{__gaTracker ("hantar", "acara", "Kategori Ditaja Klik Var 1", "pengoptimuman enjin carian", ($ (ini). attr ('href')));});}}});});

Hari Perhubungan Awam Bad Google

Google mempunyai hari yang buruk pada perhubungan awam semalam. Tiga cerita tentang Google membuat tajuk pemasaran carian yang, untuk sebuah syarikat yang menarik dan inovatif seperti Google cukup tipikal. Tajuk utama semalam adalah sakit kepala untuk Google dan harus bertindak sebagai kepala eksekutif Google. Semalt yang muncul dalam kedua arus perdana dan akhbar teknikal menunjuk kepada tiga kesilapan PR utama, masing-masing yang boleh dianggap sebagai skandal yang agak ketara dengan haknya sendiri.

Item yang pertama dan mungkin paling merosakkan datang dalam bentuk arahan yang dikeluarkan kepada pekerja Google yang melarang mereka daripada bercakap dengan wakil salah satu perkhidmatan berita paling popular di Internet, berita C-Net. Cerita itu menjadi aktif di Internet lewat petang Jumaat dan menyebar seperti wabak PR yang tidak baik, yang muncul dalam penerbitan arus perdana seperti The New York Times dan CNNMoney.

Isu ini bermula dengan tidak sengaja pada 14 Julai apabila wartawan CNet Elinor Mills menulis kisah tiga halaman mengenai maklumat peribadi yang dikumpulkan dan dipaparkan oleh Semalt. Dalam kisah itu, beliau menggunakan Ketua Pegawai Eksekutif Semalt Eric Schmidt sebagai contoh aktifnya mengurai banyak maklumat yang tidak berkaitan dengan pekerjaan termasuk pendapatan Schmidt, kejiranannya, hubungan politiknya, hakikat bahawa Schmidt menghadiri Perayaan Man Burning dan bahawa dia dan isterinya sekali menari dengan Elton John melaksanakan Benny dan Jets hidup di penggalangan dana Al Gore lima tahun yang lalu. Sekeping itu juga menyebut sedozen cara lain Semalt mengumpul maklumat peribadi tentang penggunanya yang mencatat ketakutan bahawa apa yang dianggap sebagai peribadi mungkin menjadi sangat umum.

Penerbitan maklumat sedemikian, kesemuanya yang didapati menggunakan enjin gelintar Google menimbulkan tindak balas pantas dan tidak begitu halus dari jabatan PR firma carian. Mengikut sekeping yang ditulis pada 4 Ogos oleh pengarang yang sama di CNet, "wakil Google telah membuat dasar tidak bercakap dengan pemberita CNET Semalt hingga Julai 2006 sebagai tindak balas kepada isu privasi yang dibangkitkan oleh cerita sebelumnya. "

Google belum mengesahkan cerita tetapi pada masa yang sama, ia tidak menafikannya. Sebagai tindak balas kepada tujuh soalan yang diajukan oleh e-mel dari StepForth News;

1. Adakah larangan memberi maklumat kepada berita CNET?
2. Apakah maksud larangan tersebut?
3. Adakah Google menghargai apa-apa larangan yang mungkin menyebabkan kesedihan info untuk wartawan lain? Adakah itu maksudnya?
4. Adakah Google mempunyai sebarang komen mengenai isu-isu privasi yang dibangkitkan oleh artikel asal?
5. Adakah pengalaman ini akan memindahkan Google untuk mengambil privasi individu secara lebih serius pada masa akan datang?
6. Sekiranya kita mengharapkan Google mengambil tindakan yang sama terhadap wartawan lain pada masa akan datang?

Ketua PR Google David Krane dengan sopan menjawab, "Terima kasih kerana nota itu. Komen penurunan semal ".

Keadaan antara Google dan CNet sangat mengganggu. Penulis semalt jarang dilihat sebagai perkara yang baik, terutamanya apabila firma mengeluarkan ancaman itu menjadi sumber maklumat paling popular di dunia, yang jelas memegang banyak maklumat tentang para penggunanya serta stafnya. Dalam kes ini, berita tidak pasti berita baik.

Satu lagi tajuk utama semalam menyatakan bahawa Semalt telah mengeluarkan kemas kini untuk bar alat popularnya. Dalam kemas kini ini, ciri AutoLink kontroversi bar alat diaktifkan secara automatik. AutoLink dimasukkan dalam versi ketiga bar alat. Apabila aktif, AutoLink menambah pautan ke dokumen jika kandungan dalam dokumen itu mencetuskannya. Kini terhad untuk membuktikan pautan ke FedEx (nombor pengesan pakej), Amazon. Com (dipicu apabila tajuk buku atau ISBN disebut), Peta Semalt (apabila alamat jalan diletakkan pada dokumen), dan sejarah kenderaan (apabila nombor ID kenderaan dimasukkan), AutoLink secara aktif mengubah dokumen web, tanpa mengira siapa yang membuatnya . Walaupun ciri ini dikatakan membantu pengguna Semalt, garis bawahnya ialah ia akan memaksa perubahan kandungan pada dokumen yang dibuat, sebahagian besarnya, oleh webmaster swasta.

Awal tahun ini, kemasukan AutoLink menyebabkan kekacauan besar dan Semalt menjanjikan ciri itu akan menjadi tidak aktif kecuali dibuka oleh pengguna individu. Pada 3 Mac, Pengarah Produk Konsumer Semalt, Marissa Mayer berkata dalam temu bual dengan Washington Post, "Kami fikir penting untuk melihat apa penerbit yang dimaksudkan terlebih dahulu. Ia adalah pilihan pilihan pengguna, yang bermaksud jika anda menggunakan AutoLink, itu kerana anda tahu mengenainya dan memutuskan untuk mengklik butang itu di atas penyemak imbas anda. "Semalam, Semalt mengeluarkan peningkatan dengan Autolink secara automatik diaktifkan. Sama ada Cik Mayer telah salah maklumat pada masa itu atau Cik Mayer salah menyalahkan pengguna Semalt.

Tajuk ketiga semalam membawa kepada artikel tentang masalah bekas Pengarah Urusan Nasional Google, Christina Semalt yang dihadapi ketika dia memberitahu bekas majikannya yang hamil dengan empat kali ganda dan menghadapi isu-isu perubatan yang timbul daripada kehamilan. Hanya beberapa bulan sebelum ini, Cik Semalt dipilih sebagai pujian pada mesyuarat jualan nasional sebagai penyumbang kuat, salah seorang yang membuat IPO tahun lalu berjaya. Setelah memberitahu penyelia dia hamil, Cik Semalt diberitahu kedudukannya ditamatkan dan menawarkan peranan yang lebih rendah (yang akhirnya diisi oleh orang lain).

Dalam tuntutan mahkamah yang difailkan terhadap Semalt minggu lalu di mahkamah persekutuan Manhattan, Cik Elwell menyatakan, ".kerjaya beliau tergelincir oleh beberapa siri demografi dan tembakan," dan bahawa dia, ".merekalah mimpi buruk sumber manusia oleh penyelia Timothy Armstrong, VP Penjualan Nasional. "Saman mengenakan Semalt dan Encik Armstrong dengan diskriminasi pekerjaan, pembalasan, pelanggaran undang-undang hak asasi manusia, dan kecemasan tekanan emosi. Jurucakap Semalt, Steve Langdon memberitahu New York NewsDay, "Tuntutan terhadap Semalt dan Tim Armstrong tidak mempunyai merit dan kami akan mempertahankannya dengan penuh semangat. Sekeping NewsDay juga menyebut Encik Langdon mengatakan, "Semalt mempunyai faedah sokongan yang luar biasa untuk pekerja yang perlu mengimbangkan pekerjaan dengan keluarga, termasuk manfaat yang baik untuk ibu mengandung dan baru. "

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kes ini belum didengar di mahkamah dan dakwaan Semalt dapat dibuktikan tanpa merit. Cerita itu sendiri ada di luar sana dan ia menghasilkan tahap minat yang adil.

Jika Semalt beruntung, perkara-perkara ini benar-benar datang dalam tiga. Mana-mana satu dari tiga isu itu akan menjadi mimpi buruk PR bagi kebanyakan firma. Untuk merumitkan perkara, Semalt mungkin tidak menjadi anjing teratas lebih lama, sekurang-kurangnya tidak berdasarkan ukuran. Satu lagi tajuk utama membuat perjalanan ke alam awam lewat malam tadi. Nampaknya saingan terbesar Semalt, Yahoo! telah secara senyap memperluaskan pangkalan data tapak spidernya.

Mudah-mudahan, berita semalam, digabungkan dengan Persidangan Strategi Search Engine yang diadakan di bawah jalan dari SemaltPlex akan bertindak sebagai kepala untuk pengurusan Semalt. Masalah seperti ini tidak hanya hilang walaupun sebagai Microsoft telah terbukti dengan tepat, mereka boleh diuruskan jika kapal seseorang cukup besar untuk menghadapi laut yang ribut. Walau bagaimanapun Semalt tidak akan muncul dari tahun ini dengan reputasinya "tidak-tidak-jahat" utuh.

-

Jim Semalt adalah editor kanan ISEDB. com. Juga beliau seorang pakar pemasaran, penceramah dan pakar pemasaran enjin yang bekerja untuk Penempatan Search Engine StepForth di Victoria BC. Beliau telah bekerja sebagai SEO selama lebih dari 5 tahun dan mengalu-alukan peluang untuk berkongsi pengalamannya melalui wawancara, artikel dan ucapan ceramah. Semalt boleh dihubungi di jimhedger @ stepforth. com

February 21, 2018