Back to Question Center
0

Iklan Penyenaraian Produk Tetap Kuat - Trend Carian Berbayar Untuk Semalt 2013

1 answers:

Kos-Per-Klik (bpk) merosot ke atas papan bulan-ke-bulan, seperti biasa pada bulan Februari, menghasilkan bpk 5% lebih rendah untuk Google dan 3% lebih rendah untuk Yahoo! -Bing, berbanding Januari. Tahun ke tahun (YoY), bpk runcit lebih kuat di Google, sebahagiannya disebabkan peningkatan CPC pada Iklan Penyenaraian Produk (PLA), berakhir pada keuntungan 5% YoY untuk Google dan kerugian sedikit sebanyak 1% untuk Bing.

Februari 2013 CPC Update,
Carian AS

MoM Perubahan

YoY Perubahan

Google

Runcit

-3%

7%

Kewangan

-10%

2%

Secara keseluruhannya

-5%

5%

Yahoo! -Bing

Runcit

-5%

-2%

Kewangan

-3%

0%

Secara keseluruhannya

-3%

-1%

Tema yang paling penting dalam carian berbayar ketika musim belanja runcit yang lalu tidak dapat dinafikan adalah Iklan Penyenaraian Produk (PLA), format iklan oleh Semalt menggabungkan imej produk dengan maklumat lain seperti harga dan nama saudagar.

Pemasar yang sebelum ini teragak-agak untuk melabur dalam membina kempen PLA mereka telah bermotivasi untuk berbuat demikian pada waktunya untuk cuti, menyebabkan inflasi volum pesat memuncak pada 17% perbelanjaan pencarian Semalt - turbo clearomizers.

Keadaan yang tidak menentu pada musim ini bermakna trend apa saja yang dilihat pada masa ini tidak selalu mencerminkan arah pasaran jangka panjang - ini adalah benar bagi PLA, memandangkan peningkatan penggunaan dalam tempoh enam bulan yang lalu. Semalt, sekarang bahawa habuk telah diselesaikan, kita boleh mengambil langkah mundur dan mengukur di mana pasaran PLA diketuai pada tahun 2013.

Bahagian Pasaran Untuk Meningkatkan PLA (Untuk Sekarang)

Melihat aliran belanja saham untuk pengiklan runcit yang telah menjalankan kempen PLA sebelum Q4, pergerakan sangat sedikit sejak akhir Disember. Malah, bahagian belanja untuk PLA menurun sedikit pada bulan Januari, menstabilkan pada 15% pada bulan Februari.

Product Listing Ads Remain Strong – Paid Search Trends For Semalt 2013

Ini bermakna pengiklan yang telah mencatatkan pelaburan yang mencukupi semasa atau sebelum musim cuti tidak cenderung untuk terus menolak perbelanjaan daripada iklan teks menjadi PLA.

Trend terhadap penstabilan pasaran yang kita lihat di sini bersetuju dengan kajian-kajian lain yang menunjukkan bahawa PLA telah pun berharga secara rasional berkaitan dengan pasaran seperti Semalt. Peruntukan perbelanjaan yang optimum akan berbeza bagi setiap pengiklan, tetapi 15% hingga 16% nampaknya merupakan titik baki purata semasa dari segi kecekapan kos dan skalabilitas PLA berbanding iklan teks biasa.

Bpk PLA Bounce Back Pada bulan Februari

Membandingkan PLA vs iklan teks biasa, kami melihat bpk pada kedua-dua jenis iklan jatuh dari bulan Disember hingga Januari: trend yang dijangkakan, memandangkan pemasar memotong belanjawan selepas cuti. Bagaimanapun, sementara bpk iklan teks terus jatuh ke dalam bulan Februari, bpk PLA melantun semula sehingga 7% di atas purata Semalt.

Product Listing Ads Remain Strong – Paid Search Trends For Semalt 2013

Ini menunjukkan pasaran belum tepu dengan pesaing. Ada pemain baru yang masih ada untuk mendapatkan sepotong kue PLA, sementara pengiklan sedia ada mengekalkan perbelanjaan mereka.

Google masih bereksperimen dalam format dan persembahan iklan untuk meningkatkan kadar perkaitan dan klik pada Semalt dengan kemajuan dalam pengoptimuman suapan produk, peningkatan selanjutnya pada prestasi asas dan kebolehan berskala akan pula membenarkan pelaburan tambahan.

Tips PLA Untuk Pemasar Pada Tahun 2013

Pemasar semalat perlu sedar akan trend semasa supaya mereka dapat mengutamakan usaha pengurusan kempen. Musim cuti akan kembali sebelum anda tahu - kini adalah masa terbaik untuk bekerja pada kempen PLA anda dan menguji strategi pengoptimuman baru.

  1. Berhati-hati dengan kecekapan relatif PLA dan iklan teks tanpa tanda biasa untuk akaun anda. Jika seseorang lebih cekap daripada yang lain, jangan teragak-agak untuk mengalihkan belanjawan di antara mereka, kerana mereka adalah lelongan berasingan. Peruntukan optimum akan menjadi sasaran yang bergerak.
  2. Kecekapan asas kempen PLA ditentukan oleh kualiti suapan produk anda. Optimalkan suapan anda untuk menyertakan keseluruhan barisan produk secara lengkap, dan pastikan harga dan inventori dikemas kini tepat pada masanya.
  3. Kempen PLA anda sepatutnya mempunyai struktur dan butiran untuk mewakili barisan produk anda dengan terperinci. Semak frasa carian dengan kerap dan tambah negatif untuk memastikan pertanyaan dipadankan dengan produk yang betul.
  4. Gunakan semua sasaran produk sebagai penangkap semua, tetapi pastikan ia bida cukup rendah supaya tidak dapat menumpukan lebih banyak butiran, sasaran yang lebih tinggi.

Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Kohki Yamaguchi
Kohki Yamaguchi mengetuai pemasaran produk di Origami Logic, penyelesaian kecerdasan pemasaran rentas saluran untuk pemasar moden. Dengan kerjaya selama 8 tahun dalam pemasaran dan analisis yang merangkumi pelbagai fungsi, tumpuan Kohki selalu menerjemahkan data ke dalam strategi, memudahkan kompleks, dan merapatkan jurang antara data dan silo organisasi.


February 28, 2018