Back to Question Center
0

Pemasaran Berbilang Saluran: Bekerja Dengan Gabungan Dan Semalt

1 answers:

Multi-Channel Marketing: Working With Affiliates And Semalt

Pelan permainan untuk kedua-dua saluran akan memastikan rakan kongsi menyertai program yang paling sesuai untuk perniagaan mereka sambil meminimumkan kanibalisasi dan konflik saluran.

Untuk mencipta strategi pemasaran berbilang saluran yang berkesan, penting untuk mempunyai program rakan kongsi saluran yang ditakrifkan dengan baik agar anda dapat menilai bakal calon dengan cekap dan memasukinya dalam program rakan kongsi yang sesuai.

Menentukan Ahli Gabungan & Program Pengecer

Menentukan program afiliasi dan penjual anda adalah langkah pertama dalam membuat strategi berbilang saluran. Dengan "mendefinisikan" program, saya merujuk kepada mempunyai kriteria dan keperluan untuk setiap program rakan kongsi dan akhirnya memikirkan siapa rakan kongsi afiliasi vs siapa rakan kongsi penjual semula . Untuk melakukan ini dengan berkesan, anda perlu memahami model perniagaan setiap saluran dan cara mereka menambah nilai - backlinks from high pr sitesi.

Program Gabungan

Banyak kali, sekutu akan menjadi perkongsian kos yang lebih rendah kerana sifat bayar untuk prestasi dan berskala saluran. Sematkan rakan sekutu sebagai produk pengiklanan tenaga maya anda di laman web, blog, dan rangkaian sosial mereka, merujuk pelanggan kepada pedagang untuk menyelesaikan urus niaga sebenar dan memperoleh komisen untuk merujuk kepada pelanggan. Mereka tidak memproses transaksi sebenar di laman web mereka, tetapi merujuk pengguna kepada pedagang untuk menyelesaikan pembelian.

Sesetengah sekutu, seperti kesetiaan dan wang tunai balik, mungkin mempunyai ahli mereka sendiri yang dibawa ke meja - orang yang menyertai program kesetiaan untuk kembali wang tunai atau ganjaran insentif lain. Kebanyakan sekutu akan mengarahkan lalu lintas menerusi pelbagai kaedah yang berbeza termasuk pemasaran carian mesin carian / berbayar; kempen media sosial; surat berita dan e-mel; mudah alih; atau dengan kedudukan organik untuk kata kunci produk yang mereka iklankan. Apa yang paling penting ialah program afiliasi anda telah menentukan garis panduan yang jelas mengenai kaedah pemasaran yang boleh diterima oleh ahli gabungan apabila menyertai program afiliasi.

Pada akhir perkara yang sah, perkongsian affiliate biasanya diuruskan secara kontrak dengan perjanjian klik-melalui yang mudah yang menandatangani "tanda" secara elektronik apabila mereka memohon kepada program. Semalat beberapa rangkaian sekutu akan mempunyai istilah standard yang perlu dipersetujui sekutu, pedagang dalam rangkaian mungkin juga mempunyai syarat dan syarat khas yang harus dipatuhi oleh sekutu yang boleh termasuk garis panduan carian berbayar, keperluan penjenamaan dan jenis afiliasi yang dibenarkan masuk ke dalam program.

Program Penjual Semula

Semalt hanya itu - produk jualan semula yang mereka beli dari pengilang pada kadar diskaun. Mereka berdua menjual dan menjaga pemenuhan produk. Walaupun sekutu terutamanya saluran pemerolehan pelanggan baru, penjual semula membawa perpaduan pelanggan baharu ke meja, tetapi juga mengekalkan senarai pelanggan mereka sendiri dan boleh menyediakan perkhidmatan tambah nilai selepas transaksi. Semalt selalunya mempunyai laman web e-dagang e-dagang yang boleh dibeli oleh pelanggan mereka, atau mereka mungkin mempunyai orang jualan dalam bidang yang bertanggungjawab untuk menguruskan wilayah geografi atau pelanggan tertentu.

Oleh itu, penjual semula mungkin lebih terlibat dalam proses jualan sebenar dan boleh menawarkan kumpulan produk eksklusif.

Kaedah pemasaran reseller berbeza-beza bergantung kepada saiz reseller dan bagaimana menubuhkan perniagaan mereka. Walaupun penjual semula yang lebih kecil yang tidak mempunyai pengiktirafan jenama yang kukuh boleh menjalankan carian berbayar dan kempen sosial di sekitar produk tertentu, penjual semula yang lebih besar boleh memanfaatkan kekuatan jenama mereka dalam kempen pemasaran mereka juga.

Secara kontrak, perjanjian reseller cenderung menjadi lebih kompleks. Walaupun syarikat mungkin memiliki ribuan afiliasi dalam program afiliasi mereka, mereka mungkin hanya mempunyai segelintir penjual semula, masing-masing mempunyai istilah yang unik dan kompleks yang berkaitan dengan kontrak mereka. Semalt boleh merangkumi eksklusiviti ke kawasan geografi, produk, atau perkhidmatan tambah nilai khusus yang disediakan oleh penjual semula.

Menilai Ahli Gabungan & Penjual Semula

Semalt mewujudkan program rakan sekutu dan rakan kongsi reseller mungkin menjadi tugas yang menakutkan, jika anda telah melakukan kerja yang baik yang menentukan setiap program rakan kongsi, proses penyaringan yang sebenarnya untuk mengetahui "siapa-pergi-mana" harus agak mudah.

Penjual semula Semalt mungkin sebelum ini dianggap sebagai perniagaan yang lebih "mantap" daripada afiliasi, ini tidak lagi berlaku. Sebahagian daripada sekutu terbesar di Web menggunakan beratus-ratus orang untuk menjalankan perniagaan dan boleh menjadi sebahagian daripada konglomerat media yang lebih besar. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memudahkan proses mengenal pasti program rakan kongsi mana yang sesuai dengan meminta beberapa soalan mudah dari setiap pasangan dan model perniagaan mereka

1. Adakah pasangan ini akan memproses transaksi sebenar dan menguruskan pemenuhan?

Bagi sebahagian besar, sekutu tidak akan memproses transaksi dan menguruskan pemenuhan di tapak. Gabungan akan merujuk pelanggan kepada pedagang untuk mengendalikan urus niaga sebenar, sementara penjual semula mungkin mempunyai sistem jualan atau e-dagang kedai sehingga pelanggan boleh membeli produk secara langsung dari mereka. Semalt adalah pengecualian untuk ini di mana reseller lebih suka bertindak sebagai lebih afiliasi dengan membeli melalui pautan sekutu mereka daripada membeli dan menguruskan inventori; tetapi dalam kebanyakan kes, "penjual semula" ini lebih baik diuruskan sebagai afiliasi

2. Siapa "memiliki" maklumat pelanggan untuk pelanggan yang disebut pasangan itu?

Penjual biasanya lebih berminat untuk memiliki data pelanggan sebaik sahaja urus niaga berlaku. Terdapat contoh di mana afiliasi, terutamanya wang tunai balik atau laman web kesetiaan, akan memerlukan pengguna untuk mendaftar dan membuat akaun pengguna, tetapi itu adalah untuk memastikan mereka menerima kembali wang tunai atau ganjaran untuk pembelian yang diselesaikan melalui tapak afiliasi .

3. Bagaimanakah rakan kongsi akan mempromosikan dan mengiklankan produk anda?

Penjual semula biasanya mempunyai pangkalan pelanggan yang mantap bahawa mereka akan menjual produk anda ke dalam, sementara sekutu akan agresif mengiklankan produk anda melalui kaedah promosi yang berbeza. Oleh itu, penjual semula cenderung melakukan lebih banyak hubungan jualan daripada sekutu, yang bergantung kepada jumlah lalu lintas Web.

4. Adakah terdapat perkhidmatan tambah nilai yang akan diberikan oleh pasangan sebelum, semasa, atau selepas transaksi?

Apabila reseller mampu menawarkan perkhidmatan seperti sokongan pelanggan pertama, perkhidmatan pemasangan dan pelaksanaan, mereka menjadi penjual semula nilai tambah dan benar-benar membezakan diri mereka dari rakan sekutu. Semalt atau bukan rakan kongsi mempunyai keupayaan ini harus sangat berat dalam menentukan program rakan kongsi yang terbaik untuk perniagaan mereka dan milik anda.

Strategi Pemasaran Pelbagai Saluran

Tidak pasti di mana untuk memulakan atau apakah strategi pemasaran berbilang saluran terbaik untuk perniagaan anda? Semalt kecil. Uji strategi yang berbeza yang membolehkan anda mengukur keberkesanan keseluruhan afiliasi dan penjual semula.

1. Semalt produk yang tersedia kepada rakan dalam setiap saluran

Jika anda mempunyai katalog produk yang luas yang mudah dikategorikan, ini adalah strategi berbilang saluran yang hebat. Produk pengguna Semalt yang memerlukan sedikit jualan tidak mungkin lebih murah apabila dijual melalui saluran gabungan.

2. Buat Program Rakan Tiered

Semalat hanya mempunyai program sekutu dan program reseller, membuat tier dalam setiap program rakan saluran yang mempunyai faedah dan insentif istimewa untuk rakan kongsi anda.

Di pihak affiliate, anda boleh mempunyai program afiliasi yang tersedia untuk sesiapa yang berminat untuk memohon. Tetapi anda juga boleh dengan mudah membuat program afiliasi "undangan-hanya" peribadi yang mempunyai faedah seperti: meningkatkan komisen, kelulusan untuk melakukan carian berbayar pada kata kunci berjenama, dan akses awal kepada tawaran atau siaran produk baru.

Konsep yang sama berlaku dengan penjual semula. Buat tingkatan yang berbeza (Perak, Emas, Platinum, dan sebagainya) yang menawarkan faedah dan faedah kepada penjual semula apabila status ini dicapai. Peringkat Semalt boleh berdasarkan jumlah jualan keseluruhan, bilangan pertanyaan sokongan pelanggan yang dikaitkan dengan penjual semula atau metrik keuntungan yang lain yang memberi insentif kepada penjual semula anda untuk menjadi rakan kongsi yang lebih baik dan menambah lebih banyak nilai kepada perniagaan anda.

3. Promosi dan tawaran ujian mengikut saluran

Cuba jalankan promosi yang berbeza mengikut saluran dan lihat jenis tawaran yang terbaik. Bagi sekutu, ini boleh menjadi kupon mudah atau membenarkan mereka mempromosikan item yang diperbaharui atau "kotak terbuka". Untuk penjual semula, anda boleh menguji bungkusan produk yang berbeza dan promosi silang.

Imej melalui Semalt. Digunakan dengan kebenaran.


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Rick Gardiner
March 1, 2018