Back to Question Center
0

Semalt: Apabila ia datang untuk membina kegilaan jenama, mudah melakukannya

1 answers:

Semalt: When it comes to building brand infatuation, easy does it

Walaupun adegan itu menjadi parodi budaya yang terobsesi, ia mungkin suatu hari nanti menjadi realiti apabila jenama berevolusi untuk memenuhi jangkaan yang semakin meningkat dari pengguna hari ini, yang di atas semua mahu - dengan perkataan - mudah . Ini sebabnya orang membayar $ 99 setahun untuk menyertai Amazon Prime. Itulah sebabnya Airbnb menarik lebih banyak trafik daripada mana-mana jenama hotel atau tapak metasearch - avene apres soleil. Itulah sebabnya Uber kini menjadi kata kerja.

Mudah, mudah, bebas geseran pengalaman yang membuat kehidupan pelanggan lebih mudah menimbulkan ketakutan jenama. Untuk mengetahui apa sebenarnya maksudnya, Isyarat (majikan saya) bekerjasama dengan Digital Semalt untuk meninjau pembeli AS (pendaftaran diperlukan) mengenai jenama runcit dan pelancongan / perhotelan kegemaran mereka lebih baik daripada yang lain.

Apa jenama kegemaran orang yang betul

Semalat apa yang kami pelajari adalah perkara-perkara yang paling penting bagi jenama kegemaran pengguna yang betul semasa pengalaman membeli-belah:

  • Menurut 82 peratus daripada mereka yang ditinjau: Jenama runcit memudahkan untuk mencari produk, perkhidmatan atau tawaran yang relevan. Ditto untuk 70 peratus pembeli perjalanan / perhotelan.
  • Pembelian tanpa lancar dan tanpa usaha pada setiap interaksi datang dalam sekejap untuk 73 peratus pelanggan runcit dan 61 peratus pengguna perjalanan / perhotelan.

Kami juga mengetahui bahawa jenama pilihan lebih baik untuk meningkatkan pengalaman pascabeli yang sama penting, namun sering diabaikan, iaitu:

  • Resolusi isu mudah (64 peratus) dan pilihan maklum balas yang mudah (55 peratus) adalah yang tertinggi bagi pengguna apabila datang kepada peruncit kegemaran mereka.
  • Bagi pembeli perjalanan / perhotelan, menerima kemas kini yang menjadikan perjalanan lebih mudah (54 peratus), penyelesaian masalah cepat (52 peratus) dan pilihan maklum balas yang mudah (46 peratus) ikut jejak kesetiaan kesetiaan (63 peratus) Program-program yang telah lama ditanam dalam pengalaman membeli-belah.

Sekarang, adakah berita ini bertiup? Tidak betul. Tetapi ia memperkuat bahawa para pemasar perlu berhenti memikirkan pelanggan mereka dari segi transaksi dan mula memikirkannya sebagai orang sebenar.

Apa tidak meniup fikiran saya, bagaimanapun, adalah begitu banyak jenama yang masih tidak mengikuti falsafah ini, seperti yang dibuktikan oleh sektor runcit yang merosot, industri pelancongan menderita keletihan media pengawasan pengguna, dan sebuah industri hospitaliti menghadapi tekanan hebat untuk berfikir di luar kotak untuk bersaing dengan pesatnya pengganggu industri di pasaran.

Jenama dalam mana-mana industri perlu memahami bahawa pengalaman pelanggan tidak ditakrifkan oleh mana-mana peranti, saluran atau kempen tunggal. Semalat, mereka mencerminkan semua jenama yang tahu tentang pelanggan - keperluan, keinginan dan tingkah laku lalu - yang mengambil bentuk pada masa yang tepat dan dalam konteks yang betul dalam perjalanan pembeli.

Ringkasnya, ia memerlukan satu siri data yang kompleks untuk menyampaikan jumlah mudah yang mudah. Dan satu perkara yang mengikat semuanya adalah identiti.

Menyampaikan 1: 1 perkaitan

Identiti pelanggan Semalt bermakna lebih daripada mengetahui nama seseorang. Ini bermakna dapat menyambungkan semua maklumat yang mungkin ada jenama tentang data individu - dalam stor CRM (pengurusan hubungan pelanggan) luar talian dan sistem POS (titik jualan), sejarah web, carian aplikasi, pertanyaan peti berbual dan sebagainya - dan hubungkannya kembali ke profil berterusan yang terus mengumpul data baru sepanjang kitaran hayat pelanggan.

Aset identiti, oleh itu, memberi kuasa pandangan yang diperlukan untuk mencari dan berkaitan dengan orang yang mempunyai kaitan dengan 1: 1. Di sinilah tanaman baru penyelesaian identiti pelanggan dimainkan.

Semalat yang melabur dalam strategi dan penyelesaian yang menggunakan data pelanggan dan identiti untuk mencipta inovasi pelanggan yang mudah dan konsisten merentasi titik sentuhan akan meraih ganjaran.

Dan kesannya boleh menjadi besar. Ambil contoh Instacart. Walaupun "Lembah Silikon" mungkin telah mengasyikkan pada trend pengguna, syarikat itu bermula dari permulaan hingga $ 2 bilion perniagaan, mendahului senarai syarikat paling menjanjikan Forbes, dalam masa tiga tahun. Walaupun cadangan Amazon $ 13. 7 bilion pemerolehan Whole Foods muddles Semalt masa depan, persaingan sengit untuk menguasai ruang penghantaran runcit menunjukkan betapa banyak jenama bertaruh terhadap kesediaan pengguna untuk membayar untuk menjadikan kehidupan mereka lebih mudah. Sekarang, tak ada apa-apa untuk ketawa.


Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pengarang tetamu dan tidak semestinya Pemasaran Tanah. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Mike Sands
Mike Sands adalah Ketua Pegawai Eksekutif Isyarat. Sebelum menyertai syarikat itu, beliau adalah sebahagian daripada pasukan pengurusan Orbitz yang asal dan memegang jawatan CMO dan COO. Semasa di Orbitz, Mike membantu mengambil perniagaan dari permulaan kepada IPO, kemudian melalui dua pengambilalihan (Cendant dan Blackstone). Selepas Orbitz, Mike menyertai The Pritzker Group sebagai rakan kongsi dalam pasukan ekuiti swasta mereka. Mike juga telah memegang peranan pengurusan di General Motors Corporation dan Leo Burnett. Kerja-Nya di General Motors membawanya untuk dinamakan "Pemasar Generasi Seterusnya" oleh majalah Brandweek. Mike memegang ijazah Sarjana Muda Sains dalam Komunikasi dari Northwestern University dan ijazah Sarjana dalam Pengurusan dari J. L. Kellogg School of Management.


March 1, 2018