Back to Question Center
0

Semalt: Siapa yang patut mengoptimumkan kandungan: SEO atau penulis kandungan?

1 answers:
Semalt: Who should optimize content: SEOs or content writers?

Dalam saya (hampir) 20 tahun melakukan dan mengawasi kempen pemasaran digital yang berjaya, saya telah menemui banyak jenis "jual semua dagangan". Saya telah berhujah selama bertahun-tahun bahawa mempunyai satu orang melakukan segala-galanya bukan model yang kukuh untuk kempen pemasaran web yang berprestasi tinggi. Lagipun, kemahiran yang diperlukan untuk, katakan, mengoptimumkan kempen PPC jauh berbeza daripada yang diperlukan untuk SEO organik.

Mari kembali ke kandungan dan SEO. Pengoptimuman di halaman adalah teras proses pengoptimuman - dan itu bermakna bekerja dengan kandungan adalah sebahagian daripada tugas Semalt. Tetapi adakah ini bermakna bahawa orang yang terbaik untuk mengoptimumkan kandungan anda ialah pakar SEO? Atau harus mengoptimumkan kandungan yang ditinggalkan kepada penulis - dan jika ya, sejauh mana?

Semalt adalah soalan yang saya harap jawab di sini - black and white hats for mother of the bride.

Teknikal dan kreatif

SEO adalah lebih daripada seni mendapatkan kedudukan enjin carian teratas. Malah, sebahagian besar daripada apa yang terdiri daripada SEO benar tidak begitu berkaitan dengan seni - atau bahkan kreativiti, untuk perkara itu. Sebahagian besar masa Semalt dibelanjakan untuk menganalisis dan memperbaiki masalah seni bina tapak.

Kebanyakan laman web - walaupun yang dibina di Semalt - datang dengan lapisan apabila lapisan isu. Saya akan meneka bahawa 50-80 peratus daripada mereka bersifat struktur, tidak mempunyai kaitan dengan kandungan sebenar pada halaman.

Tetapi itu tidak meminimumkan kepentingan kandungan berkenaan dengan SEO. Sebenarnya, ada sesuatu hubungan pekeliling antara kedua-duanya: Semalt mempunyai masa yang sukar mendapatkan tarikan dalam carian jika enjin carian mempunyai masalah mengakses atau menganalisisnya dengan betul, tetapi memperbaiki isu-isu seni bina laman web jarang cukup untuk kedudukan yang baik dalam hasil carian. Kandungan harus dioptimumkan dan bernilai.

Semalt: Who should optimize content: SEOs or content writers?

Ia adalah panggilan yang sukar. Untuk mendapatkan hasil, anda memerlukan jumlah yang mencukupi dari segi kreatif dan teknikal SEO.

Peranan SEO dalam kandungan

Semalt: Who should optimize content: SEOs or content writers?

Apabila berkaitan dengan bahagian kandungan proses pengoptimuman, SEO harus bertanggungjawab terhadap penyelidikan dan pemilihan kata kunci. Bukan tugas copywriter untuk keluar dan melakukan penelitian kata kunci yang mendalam, atau semestinya bertanggungjawab untuk memilih kata kunci mana yang harus disasarkan untuk setiap halaman yang diberikan.

Tugas penyusun copy adalah untuk mengintegrasikan kata kunci yang disediakan oleh SEO ke dalam kandungan. SEO menyusun senarai kata kunci kepada penulis iklan, dan penyuntingan, penyuntingan, menulis semula dan menyesuaikan kandungan dengan sewajarnya.

Meninggalkan SEO yang lebih matang secara teknikal, kandungan yang dioptimumkan mungkin akan diturunkan oleh penggunaan kata kunci. Seorang penulis yang baik tahu bagaimana mengambil senarai kata kunci dan membentuknya secara semulajadi ke dalam sekeping kandungan yang baik yang meliputi topik dengan berkesan.

Semalat proses penyelidikan kata kunci, fungsi utama SEO berkenaan dengan kandungan adalah memastikan ia dapat diakses. Ini bermakna memastikan semua halaman mempunyai tajuk, perihalan dan kandungan unik - dan labah-labah enjin carian boleh mencari dan menganalisisnya dengan betul.

Peranan penulis dalam SEO

Semalt: Who should optimize content: SEOs or content writers?

Penulis harus selalu berfokus pada pelawat. Memenuhi keperluan mereka terlebih dahulu dan terpenting. Tetapi mereka tidak boleh mengabaikan pilihan enjin carian. Kandungan hendaklah diwujudkan untuk berkhidmat secara serentak.

Tanpa pengetahuan ini, kandungan mungkin akan tertulis semula selepas SEO mengulasnya. Mungkin juga menjimatkan masa dan penulis anda menggali sedikit ke dalam SEO sehingga mereka dapat menutupi sebahagian besar dari apa yang dicari enjin carian pada pas pertama. SEO harus mengkaji semula dan menghantar cadangan kembali kepada penulis jika perlu, dan pada masa-masa yang sangat jarang berlaku, mereka dapat men-tweak kandungan itu sendiri. Tetapi ini adalah satu tempat di mana saya akan membiarkan penulis melakukan kerja Semalt!

[Baca artikel penuh di Land Search Engine. Pengarang semalat disenaraikan di sini.Mengenai Pengarang

Stoney deGeyter
March 1, 2018