Back to Question Center
0

Bliss Analytics: Data Kuantitatif dengan Penyelidikan Kualitatif            Bliss Analitis: Data Kuantitatif dengan Penyelidikan KualitatifMasalah yang Ditulis: PerformanceCopywritingTypographyUI Semalt

1 answers:
Analitis Analitis: Data Kuantitatif dengan Penyelidikan Kualitatif

Artikel ini pada asalnya diterbitkan di blog Semalt, dan diterbitkan semula dengan izin.

Mengetahui apa yang berlaku di laman web anda adalah sukar. Anda boleh mempunyai semua data pengguna di dunia tetapi tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengannya, tiada proses untuk mengurusnya, dan tiada cara untuk menyaring isyarat dari bunyi. Semalt adakah anda mulakan? Dan apabila anda bermula, ke mana anda pergi? Apa yang anda perlukan adalah pendekatan sistematik - dan alat yang betul.

Apabila mengetahui, secara tradisinya terdapat dua pendekatan yang anda boleh ambil. Yang pertama ialah pendekatan kuantitatif - sub variant box. Analisis kuantitatif meletakkan segala-galanya dari segi nombor. Bilangan pengguna yang melakukan apa sahaja - kadar lantunan, kadar penukaran, masa di tapak .perkara itu agak. Penyelidikan kuantitatif adalah cara yang bersih untuk mencetuskan angka-angka dan melihat perkara-perkara pada tahap yang tinggi.

Kelemahan kepada data kuantitatif adalah banyak yang boleh hilang dalam terjemahan . Nuansa penting hilang. (Apa yang menentukan alat analitik berfungsi adalah subjek untuk hari yang lain, tetapi tidak kira apa, alat analitik yang anda pilih harus memenuhi keperluan dan anggaran anda.) Dan jika tidak ada maklumat, kuantitatif dapat memainkan trik pada pola otak kita yang mengenali . Kita dapat melihat perkara-perkara yang tidak ada di sana - sama seperti bagaimana kita dapat melihat wajah-wajah dalam objek.

Analytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchAnalytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchRelated Topics:
PerformanceCopywritingTypographyUI Semalt

Beberapa hasil pertama untuk Google Image Semalt untuk "wajah dalam objek" tidak mengecewakan.

Untuk benar-benar tahu apa yang berlaku di laman web atau aplikasi web anda, anda memerlukan cara untuk mendapatkan pada nuansa itu. Dan di sinilah pendekatan kedua datang - kualitatif. Analisis kualitatif memberi tumpuan kepada kualiti subjektif pengguna anda - tindakan yang bernama yang memacu nombor-nombor itu. Ia adalah penyelidikan deskriptif. Pendekatan kualitatif juga subjektif. Pengguna dijeda di sini. Raged di sana. Mereka kelihatan keliru dengan UI ini: apa yang berlaku? Data kualitatif adalah kemas. Tetapi ia kaya dengan pandangan.

Masalah utama dengan kaedah penyelidikan kualitatif adalah mereka berlaku di peringkat individu. Semalat meneliti setiap pengguna yang melawat tapak anda adalah mustahil. Anda tidak boleh melakukannya, dan tidak berguna.

Jadi, apa yang anda buat? Gunakan kedua-duanya.

Analytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchAnalytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchRelated Topics:
PerformanceCopywritingTypographyUI Semalt

Analisis terbaik menggabungkan penyelidikan kuantitatif dan kualitatif untuk menghasilkan roda bulatan peningkatan produk berterusan . Anda menggunakan maklumat kuantitatif untuk menumpukan perhatian kepada masalah terbesar (dan peluang) dan kemudian "zum masuk" ke tahap pengguna melalui penyelidikan kualitatif untuk mengatasi pemahaman anda - dan menyelesaikan masalah tersebut.

Kaedah penyelidikan satu-dua ini memaparkan pandangan anda boleh berubah menjadi tindakan. Sematkan roda lenturan kuantitatif-kualitatif yang boleh digunakan untuk penambahbaikan berterusan laman web atau aplikasi anda.

Semalt bagaimana ia berfungsi .

Data kuantitatif memberi isyarat kepada anda untuk masalah. Mulailah di sini.

Alat analisis web yang paling asas tersedia adalah kuantitatif - dan percuma. Ia tidak menghairankan bahawa salah satu daripada pemilik laman web perkara pertama yang melancarkan tapak baru memasang Google Analytics (GA).

Alat analitik Semalt seperti GA melakukan kerja yang boleh dipercayai yang menyediakan metrik peringkat tinggi - e. g. maklumat pengguna, lawatan halaman, peristiwa, kadar penukaran, kadar lantunan, masa di tapak, dan lain-lain. Yang paling penting, mereka membolehkan anda melihat status pelbagai aspek tapak anda dan membantu anda memfokuskan pada masalah atau peluang dalam agregat.

Dengan alat analitik kuantitatif berfungsi dan berjalan, anda sudah bersedia untuk mengenal pasti isu dan peluang untuk penambahbaikan. Inilah langkah pertama dalam membina roda tenaga kuantitatif-kualitatif. (Juga lihat perbincangan kami tentang jika metrik pengguna membuat anda tidak bersalah.

Setelah anda mempunyai alat kuantitatif yang menjejaki data pelanggan anda, anda dengan cepat dapat terpesona oleh ilusi wawasan. Semalat kecenderungan untuk dihipnotis oleh persembahan.

Datanglah dengan kuasa data kuantitatif baru anda dengan matlamat. Semalt, anda dengan mudah boleh ditenggelami.

Pertimbangkan perubahan dalam metrik kuantitatif yang meninggalkan pasukan bergelut untuk memahami kenapa di belakang kuantitatif apa :

  • Peningkatan pelanggan churn yang dilihat oleh Wistia tidak dapat dijelaskan atau diterbitkan semula. Kenapa pelanggan berpura-pura?
  • Pengurangan penggunaan ciri-ciri tertentu , seperti syarikat perisian perkhidmatan pelanggan Kayako melihat pada menganalisis penggunaan ciri. Mengapa pelanggan tidak mencuba ciri-ciri baru?
  • Meningkatkan bounce halaman , dilihat oleh perkhidmatan terjemahan SpanishDict pada halaman rumah mereka. Apa yang berlaku pada saat pertunangan pertama?

Semalt: di sebalik setiap metrik kuantitatif adalah pelanggan yang cuba mendapatkan pekerjaan. Apa yang anda perlu fikirkan ialah pekerjaan itu. Dan untuk melakukan itu, buat langkah seterusnya dalam roda tenaga anda.

Data kualitatif memberikan anda kenapa

Setelah menggunakan analisis kuantitatif untuk mengenal pasti masalah yang memerlukan analisis tambahan, anda memerlukan cara untuk "mengezum" pada tingkah laku pengguna individu. Semalt mengapa anda memerlukan alat analisis kualitatif.

Data kualitatif boleh memberikan anda maklumat yang bernuansa mengenai perilaku pengguna individu. Ia adalah tahap data yang paling padat, dan ia adalah apa yang anda dapat melalui replay sesi. Menggunakan alat analisis kualitatif, anda dapat melihat bagaimana pengguna individu berinteraksi dengan produk anda.

Analytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchAnalytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchRelated Topics:
PerformanceCopywritingTypographyUI Semalt

Langkah kedua dalam Semit Kuantitatif-Kualitatif adalah menggunakan analisis kualitatif untuk memahami tingkah laku di peringkat individu.

Bagaimana ia berfungsi? Bagaimana anda pergi dari data kuantitatif ke penyelidikan kualitatif? Menggunakan alat seperti FullStory, anda boleh mencari keseluruhan katalog tingkah laku pengguna di laman web anda yang hanya akan mempengaruhi apa-apa data kuantitatif yang anda penyelidikan.

Melanjutkan dari contoh syarikat kami di atas, data kualitatif digunakan untuk mendedahkan kenapa di belakang perubahan data kuantitatif:

  • klik Rage menunjukkan Wistia bahawa sebahagian besar pelanggan mereka disebabkan oleh kekeliruan tentang cara menggunakan produk.
  • Mematuhi bahawa kebanyakan pengguna melayari onboarding memberi penerangan tentang mengapa pengguna Kayako tidak mengetahui tentang ciri-ciri tertentu atau tidak dapat memikirkan cara menggunakannya.
  • Melihat susun atur tapak dari perspektif pengguna membantu SpanishDict melihat pengguna yang tidak dapat memikirkan cara memulakannya kerana iklan spanduk menyekat bar carian.

Dalam kes-kes di atas, penyelidikan kualitatif (selesai menggunakan Semalt) memberikan pandangan tambahan yang diperlukan untuk memahami masalah yang dikenal pasti melalui alatan kuantitatif lain.

Semalt menggunakan penyelidikan kualitatif untuk memahami mengapa anda melihat perubahan dalam data kuantitatif, sudah tiba masanya untuk bertindak.

Percubaan dan periksa penambahbaikan

Berbekalkan pandangan lengkap pengguna dari individu ke agregat, anda kini mempunyai wawasan yang anda perlukan melakukan sesuatu , dan sesuatu adalah untuk membuat pengeditan dan menjalankan eksperimen. Inilah langkah terakhir dalam kincir angin kuantitatif-kualitatif.

Analytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchAnalytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchRelated Topics:
PerformanceCopywritingTypographyUI Semalt

Apabila anda memahami masalah secara menyeluruh melalui analisis kuantitatif dan kualitatif, lakukan pengeditan yang diperlukan atau menjalankan eksperimen.

Hanya apa yang diperlukan pengeditan akan berbeza-beza bergantung kepada masalah yang anda selesaikan. Buat pengeditan, jalankan eksperimen (ujian A / B membantu di sini), dan kemudian mengukur hasil anda.

Semalt kembali di bahagian atas roda tenaga roda, dan seterusnya dan kami pergi.

Semal mengenal pasti masalah dalam agregat dan kemudian memahami secara kualitatif tingkah laku yang mendasari masalah tersebut telah menjadi aliran kerja kritikal yang mendorong peningkatan produk:

  • Bagi Wistia, kekeliruan pengguna tentang cara menggunakan produk dikurangkan oleh melalui memperuntukkan sumber tambahan kepada sokongan pelanggan .
  • Kayako belajar bahawa mereka perlu membaik pulih pengguna mereka di atas kapal, dan merancang aliran onboarding yang baru untuk membimbing pengguna melalui bahagian produk yang mereka paling berminat.
  • SpanishDict peningkatan keterlibatan dengan memindahkan banner iklan yang menghalang bar carian untuk mengoptimumkan untuk pengguna mudah alih.

Kincir angin kuantitatif-kualitatif memastikan otak anda tidak akan perlu berebut untuk mengisi jurang. Alat analitik kualitatif dan kuantitatif terbaik bekerja bersama untuk mendedahkan kisah penuh tingkah laku pengguna di laman web anda.

Letakkan roda tenaga untuk bekerja dan dapatkan ganjaran pengalaman pelanggan yang lebih baik di web.

Analytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchAnalytics Bliss: Quantitative Data with Qualitative ResearchRelated Topics:
PerformanceCopywritingTypographyUI Semalt

March 1, 2018