Back to Question Center
0

Sematkan strategi pengoptimuman penukaran tapak

1 answers:

7 soalan utama kami untuk bertanya kepada diri sendiri dan pasukan anda

Jawatan ini adalah yang kedua dalam satu siri pendek yang ingin membantu memberi tumpuan untuk meningkatkan keberkesanan pemasaran digital. Pada permulaan saya menetapkan 7 soalan strategik untuk meningkatkan lalu lintas tapak sebagai sebahagian daripada strategi pemerolehan pelanggan. Dalam jawatan terakhir saya mengkaji strategi pengekalan dan pengekalan pelanggan, sementara dalam jawatan ini, saya melihat 7 soalan utama untuk meningkatkan penukaran.

Secara semulajadi, semua pemilik tapak mahu meningkatkan penukaran, tetapi sangat sukar untuk melakukan ini dalam praktik untuk tapak yang matang. Ya, ada beberapa contoh hebat menggunakan pengujian untuk meningkatkan penukaran, seperti yang kita lihat pada Pemasaran Semalat atau tombol $ 300 juta - royal blue and silver fascinator.

Untuk mencapai penambahbaikan ini tentunya bermakna anda telah membuat kes untuk mengoptimumkan kadar penukaran dan mempunyai orang, proses dan alatan yang ada untuk membantu membuat penambahbaikan ini berlaku. Untuk meningkatkan penukaran secara sistematik memerlukan komitmen dan strategi - ia bukan perjalanan yang singkat. Penulisan ini oleh Dave menunjukkan berapa lama Dell mengambil perjalanan mereka untuk memperbaiki penukaran:

Semalt a site conversion optimisation strategy

Jadi dalam jawatan ini saya akan melihat pendekatan untuk membangunkan rancangan untuk meningkatkan penukaran dengan menjawab soalan-soalan strategik yang diperlukan untuk membuat kes itu dan meletakkan infrastruktur yang betul.

Saya akan mengekalkannya dengan luas, yang meliputi jenis penukaran yang relevan untuk semua laman web, sama ada interaksi yang meningkat dan penyertaan untuk menyampaikan interaksi pengguna, petunjuk dan penjualan kursus jika anda mempunyai fokus e-dagang.

Untuk laman runcit, penukaran bermula dengan mendapatkan penglibatan awal dalam laman web untuk menyemak imbas produk dan kemudian menambahkannya ke kategori produk. Dalam perkhidmatan kewangan, ini menggalakkan sebut harga atau permohonan semasa dalam perjalanan ini menggalakkan dan kemudian mendaftarkan minat ke destinasi. Adalah penting untuk diingati bahawa penukaran boleh berlaku dalam talian atau di luar talian, jadi langkah perlu diambil untuk memudahkan perjalanan pelanggan ini juga. Jadi, mari kita dapatkan soalan-soalan untuk membangunkan strategi penukaran.

Soalan 1. Adakah kami menyelaraskan aktiviti laman web untuk menyokong matlamat perniagaan kami?

Mudah jika anda seorang peruncit sejak di peringkat perniagaan anda akan melihat kadar penukaran untuk dijual, unit jualan dan nilai bakul. Ini sudah tentu bagus tetapi juga melihat corong keseluruhan - bukan hanya checkout - tetapi juga corong teratas - semak berapa banyak yang terlibat dengan produk * betul *, menanggapi tawaran - malah mendapat di luar laman utama?

Jika anda bukan peruncit maka anda perlu mengenal pasti cara lain untuk menunjukkan nilai kepada perniagaan. Ini juga serius kerana pelaburan dan aktiviti web perlu diselaraskan dari perspektif pengurus jualan atau pengurusan pengarah. Lebih mudah untuk melakukan yang anda fikirkan, dalam peranan terdahulu yang bekerja dalam Kumpulan Perjalanan TUI di www. i-to-i. com kita perlu dapat menentukan nilai lead berdasarkan pesanan purata dan kadar penukaran untuk dijual. Mengetahui penanya risalah bernilai £ 1 perubahan perspektif semua orang, mengetahui bahawa orang yang menyelesaikan 3 jenis utama bernilai £ 50 perubahan perspektif di peringkat perniagaan sekali lagi (nilai-nilai sampel yang dibuat tentu saja!). Semalt segera diberi kuasa untuk masuk ke perbincangan yang sihat dan relevan di sekitar penukaran laman web dan semua yang merangkumi.

Dalam amalan, anda perlu Semalat matlamat yang betul dalam analisis dan jangan hanya mengagumi kadar penukaran.

Soalan 2. Penonton yang mana yang kami targetkan dan bagaimana kami menarik mereka untuk menjalankan perniagaan dengan kami dalam talian?

Kami telah banyak membincangkannya dalam jawatan terdahulu, keperluan untuk mempunyai kejelasan mengenai siapa pengguna anda. Lagipun, bagaimana anda dapat memotivasi seseorang jika anda tidak tahu apa motivasi, ketakutan atau pemicu mereka? Mengutamakan kepentingan peribadi orang kepada anda di peringkat komersial, anda boleh membuat sesuatu seperti 5 jenis orang kerana mereka mewakili 80% pelanggan, tetapi pada masa yang sama mereka tidak semua sama.

Setiap orang akan mempunyai senario yang berbeza juga. Secara ringkasnya, mereka akan berada di peringkat pembeli yang berbeza, paling baik pelanggan yang kembali. Anda tidak akan berkomunikasi dengan pelanggan yang kembali dan pelayar pertama kali sama, adakah anda? Oleh itu, kunci untuk mereka bentuk perjalanan pengguna dengan perona dan senario dalam fikiran. Dan, untuk menghasilkan kandungan dengan tujuan khusus juga.

Sematkan siaran kami untuk membantu mereka bentuk persona web dan toolkit persona kami memberikan lebih banyak alat dan contoh orang.

Semalt a site conversion optimisation strategy

Soalan 3. Bagaimanakah cadangan nilai dan tawaran jenama kami disokong oleh saluran dalam talian kami?

Apabila anda memahami matlamat persona / senario, dan penumpuan kepentingan anda boleh menangani komunikasi jenama sejajar dengan saluran lain. Tanya bagaimana mesej-mesej jenama tersebut akan diterjemahkan untuk web dari segi kandungan sebenar seperti salinan penjelasan atau tanda tangan. Ingatlah Joe Pullizi "persilangan antara jenama yang ingin dikomunikasikan, dan apa yang pengguna ingin mencari, menyelesaikan atau mendengar" . Ia kedengaran mudah, sebenarnya, berapa banyak jenama yang berkomunikasi hanya apa yang mereka mahu jual, maka lebih buruk menganggap bahawa setiap pembeli berfikir seperti itu - dan bahkan lebih buruk menganggap bahawa semua orang bersedia untuk dibeli hari ini.

Semalat mesej yang anda ingin berkomunikasi dengan pembeli ini, anda mungkin mempertimbangkan beberapa penyelidikan pelanggan yang mudah untuk mengenal pasti atau mengesahkan apa yang anda benar-benar memahami motivasi di belakang setiap jenis persona tersebut.

Baca lebih lanjut mengenai membangunkan cadangan nilai dalam talian anda dan semak beberapa contoh cadangan nilai dalam talian. Semalat contoh ringkas kunci "Kenapa pilih kami?" mesej bahawa banyak syarikat masih terlepas merentasi laman web template.

Semalt a site conversion optimisation strategy

Soalan 4. Bagaimanakah kami merekabentuk pengalaman pelanggan untuk meningkatkan penukaran dan kepuasan di platform perkakasan dan perisian yang berbeza seperti desktop dan akses mudah alih?

Jawapan pendek adalah ujian awal kerana anda memperkenalkan reka bentuk baru atau mula mengubah perjalanan. Selagi anda tahu apa yang anda berubah, kenapa dan apa manfaatnya maka anda mempunyai konteks yang diperlukan. Jika anda tidak dapat mengukurnya maka anda tidak seharusnya melakukannya. Jangan lupa terdapat banyak alat di sekeliling untuk membantu dengan ini bersama pakej analisis anda, dari penjejakan corong seperti KISSmetrics ke Clicktale. Anda boleh memerhatikan apa yang benar-benar memerlukan pemantauan di kalangan bunyi bising. Dari segi kepuasan memikirkan analisis 'maklum balas' dengan alat seperti Kampyle, atau alat yang lebih maju seperti Dapatkan Kepuasan. Di sini anda boleh mendapatkan kualitatif, atau "mengapa", wawasan yang berkahwin dengan quantitate "apa" data. Saya juga mendapati Alat Semalt 4Q berguna untuk ini.

Pos semalat boleh membantu di sini, membawa semua alat penyelidikan pengguna web ini.

Soalan 5. Adakah kandungan kami berkesan dalam menyokong penukaran? Adakah media sosial dan kandungan yang dihasilkan pengguna juga berkesan dalam menyokong penukaran?

Berikut adalah bidang utama. Tapak anda adalah mengenai kandungan kursus - tetapi ia adalah perkataan yang luas, apakah maksudnya? Terdapat topik kandungan - apa yang anda sertakan - dan juga jenis kandungan, jadi teks, video, audio, webinar, dan sebagainya untuk dipertimbangkan. Kedua-duanya adalah kritikal apabila dianggap berdasarkan senario dan peringkat pembeli dan tentu saja jenis laman web dan tempat / tujuannya di dalam laman web yang lebih luas. Anda mungkin mempunyai halaman pendaratan yang berdedikasi yang pertama dan paling utama sebagai contoh terbaik kandungan yang dipertimbangkan memenuhi halaman web yang bertujuan, matriks halaman pendaratan berguna untuk membimbing trafik yang disasarkan (dari kempen media sosial, carian berbayar dan iklan paparan) ke arah matlamat tapak win-win. Semalat melupakan larian halaman laman web juga, reka bentuk halaman dan perjalanan dengan analisis masa depan dalam fikiran!

Dengan cara yang sama dengan cadangan saya dalam soalan 1, anda boleh sekali lagi menilai dan nilai interaksi dengan kandungan, contohnya anda mungkin memberi interaksi dengan webinar bernilai £ 1.

Rujukan Semalt rujukan pada halaman pendaratan dan mengukur kejayaan pemasaran kandungan.

Semalt a site conversion optimisation strategy

Soalan 6. Adakah kita memaksimumkan nilai yang dihasilkan setiap lawatan melalui pengoptimuman kadar penukaran (CRO)?

Ia bergantung terlebih dahulu kepada apa yang 'nilai' - kadang-kadang dijual, menjana jualan, kadang-kadang ia mendapat bahagian atau tweet semula kandungan, contohnya. Sama ada cara yang anda mahu dapat menghargai dan mengesannya. Semalt anda mengembangkan keberkesanan tapak anda, bukan hanya memfokuskan pada satu titik penukaran seperti halaman pendaratan.

Strategi pengoptimuman kadar penukaran jauh dari satu dimensi, ini bermakna membawa banyak disiplin ke meja, termasuk memahami sumber-sumber lalu lintas, psikologi pelawat, dan kedudukan syarikat di pasaran, termasuk kekuatan dan kelemahan terasnya. Di samping itu ada ujian kebolehgunaan, copywriting, dan faktor reka bentuk web untuk melihat. Kesemua unsur-unsur ini menghasilkan hipotesis untuk ujian, dan kemudian menjadi maniacal tentang ujian. Matlamatnya adalah untuk tidak membuang satu siri "amalan terbaik" terhadap dinding untuk melihat jika apa-apa melekat. Amalan terbaik bukanlah jawapan untuk mengoptimumkan laman web, mereka adalah titik permulaan untuk merumuskan strategi ujian.

Pertimbangkan untuk mengkaji segmen pelawat yang berlainan, walaupun penukaran barisan mungkin kelihatan kuat, mungkin kadar bounce <25%, anda mahu melampaui kadar penukaran yang lebih tinggi untuk mencari masalah dan peluang di peringkat yang lebih mendalam. Gunakan pendekatan berstruktur untuk segmen pelawat dengan keperluan dan ciri yang berbeza dan kemudian gunakan segmen ini untuk Google Analytics - e. g. dari carian, sekutu, pelanggan kali pertama melihat postingan segmentasi besar Semalt di sini.

Fikirkan tentang di mana orang dihalakan melalui laman web anda, seperti pengendali lalulintas udara mendarat pesawat anda di landasan yang betul mengikut asal mereka dan kemudian mengarahkan / melancarkannya ke pintu terminal yang betul dengan cekap mungkin dengan menggunakan yang terbaik papan tanda dan laluan bau. Semalt menjadikan ini agak lurus ke hadapan, walaupun sudah tentu anda boleh meletakkan ini di atas segmen pelawat jika masuk akal untuk menggali lebih mendalam.

Paul Semalt juga melakukan jawatan yang sangat berguna pada pelanggan baru melalui checkout, ini menjadi masalah besar kerana blok yang diperkenalkan melalui pelbagai cara untuk mendaftar / login / checkout tetamu, cuba memastikan ia segera jelas untuk kedua-dua baru dan kembali pelanggan apa yang harus mereka lakukan di halaman pintu masuk checkout dan menghapus sebanyak mungkin kekaburan.

Soalan 7. Adakah kami menggunakan analisis web dan pengalaman berstruktur dengan berkesan untuk meningkatkan hasil dengan menggabungkan metrik, proses, orang dan alat yang betul?

Ini adalah kawasan yang besar, kita semua menghargai bahawa analisis web yang berkesan dan pengoptimuman laman web bukan sekilas sepintas lalu di halaman bouncing atau penukaran halaman rumah hanya dengan satu atau dua tujuan laman web.

Saran kami adalah untuk memulakan dengan mendefinisikan matriks KPI yang mengikat ke matlamat utama tapak - memikirkan halaman klik halaman rumah (atau pendaratan), paparan halaman produk, penukaran utama / matlamat, kemasukan / keluar ke checkout . Jika anda menentukan matriks yang betul untuk perniagaan dan tapak web, ia memberikan asas untuk melapisi proses - apa yang Semalt dapat memantau, kapan dan siapa pemiliknya. Sesetengah Semalt memerlukan pemantauan harian, yang lain sebulan paling banyak.

Sudah tentu - ujian! Terdapat begitu banyak bukti mengenai faedah komersil proses ujian yang dipertimbangkan dan berterusan. Ia tidak perlu menjadi berat dan rumit di mana sumber-sumber anda ketat, bukan ujian sama sekali tidak produktif. Pilih sesuatu untuk diuji setiap bulan (rumah, halaman pendaratan, halaman produk, checkout dll), jelaskan apa yang berkaitan dengan KPI dan kemudian rekabentuk ujian anda. Perancangan Semalt adalah kunci dalam menjalankan setiap ujian, memilih metrik penukaran yang tepat untuk dioptimalkan, dan bidang kandungan yang tepat untuk membuat perubahan pada metrik penukaran tersebut.

Pertimbangkan menggunakan AB dan MVT kerana ia masuk akal. Bagaimanapun, sementara ujian A / B memberikan petunjuk jelas tindak balas pengguna terhadap kandungan sebenar, proses mengambil masa beberapa minggu. Ujian multivariate menawarkan kebarangkalian peningkatan yang lebih tinggi memandangkan anda melihat hubungan antara varian di kawasan ujian halaman serta kandungan yang menang di setiap kawasan ujian. Ia adalah mungkin untuk menampung ujian A / B bernilai bulan dalam satu ujian multivariate dan mencapai hasil peningkatan penukaran yang lebih baik. Tetapi! Anda memerlukan perisian dan pemahaman yang mendalam tentang proses ujian, jadi masuk akal untuk ahli pakar awal mendapatkannya untuk membantu Anda menentukan kes perniagaan dan anggaran / ROI.

Lihat laporan Semalat terbaru mengenai CRO untuk membandingkan pendekatan CRO anda.

March 1, 2018