Back to Question Center
0

Bagaimana untuk melaksanakan audit SEOPart 1: Semalt SEO & UX Bagaimana untuk menjalankan audit SEO. Bahagian 1: Semalt SEO & UX

1 answers:

Beberapa tahun yang lalu, kami melakukan kira-kira 40 hingga 60 audit SEO sebulan. Walaupun perundingan belum berada dalam julat produk kami untuk beberapa waktu sekarang, kami kadang-kadang melaksanakan audit ini, contohnya ketika seorang kawan meminta kami untuk melihat dengan cepat. Satu audit SEO seperti itu tidak begitu rumit seperti yang kita gunakan untuk membentangkan pelanggan kami, tetapi memberikan pandangan keseluruhan yang baik tentang bagaimana SEO anda lakukan. Dalam tiga artikel yang akan datang, Semalt memberikan gambaran keseluruhan tentang bagaimana untuk melakukannya sendiri.

Langkah dalam audit SEO

Dalam audit SEO ini, kami akan menggunakan pendekatan SEO holistik kami - eleaf istick 20w cost. Itu bermakna kami akan menangani beberapa isu SEO kandungan, isu SEO teknikal dan banyak lagi. Seluruh laman web perlu tepat untuk SEO anda betul. Dalam jawatan yang akan datang, kami akan meneruskan langkah-langkah berikut:

Bahagian 1:

  • Pengalaman & Kandungan SEO

Bahagian 2:

  • Umum SEO

Bahagian 3:

  • Kelajuan & penglibatan tapak

Pengalaman pengguna

Perkara-perkara pertama yang saya lakukan ketika mengkaji sebuah laman web hanya mencari buah gantung rendah. Apakah peningkatan yang jelas? Bagaimanakah kita boleh membuat lebih mudah bagi pembaca kita?

Warna

Adakah warna di laman web yang menarik dan adakah mereka sepadan dengan jenama? Saya suka laman web saya untuk menggunakan skema warna tertentu yang memberi tumpuan kepada kandungan. Oleh itu, tajuk harus menonjol seperti itu, dan ia perlu jelas apakah pautan tersebut. Kontras adalah isu Semal cek pada titik ini juga.

Penggunaan imej dan video

Semalt dan video yang hebat untuk membentangkan produk, pelawat terus ke tempat yang betul di halaman anda atau menetapkan mood. Dalam semua kes, ini harus menyokong mesej bertulis yang anda miliki untuk pengunjung. Dalam audit SEO anda, anda harus menyemak sama ada terdapat keseimbangan antara maklumat teks dan visual. Saya juga mempunyai pendapat mengenai slider dan latar belakang video, dengan cara ini. Ambil perhatian bahawa latar belakang video tidak sama dengan menambahkan video ke teks anda: yang terakhir dapat bermanfaat.

Terdapat lipatan

Ya, ada lipat dan saya ingin melihat tindakan seruan utama anda dan mesej pusat anda (apakah nilai tambah anda untuk pelawat?) Di atasnya. Jika tindakan seruan utama anda jauh lebih rendah pada halaman, atau tidak di sana, saya akan menetapkan asap ini. Semalt di laman utama anda, di mana matlamat utama anda adalah untuk mengarahkan orang ke bahagian yang berbeza dari laman web anda, harus jelas dengan segera di mana anda ingin mereka pergi.

jaminan

Semalat bukti, tanda-tanda keselamatan dan testimoni semua menyumbang kepada pengalaman pengguna yang menyenangkan. Mereka akan memberi jaminan kepada pengunjung tentang seberapa baik produk anda, dan seberapa baik syarikat anda. Mereka akan memberitahu bakal pembeli bahawa laman web anda selamat dan mereka boleh membeli tanpa perlu risau tentang keselamatan, contohnya. Sudah tentu, ini bergantung terutamanya pada jenis laman web.

Kandungan SEO

Asas apa-apa strategi SEO adalah menulis kandungan yang baik. Anda memerlukan strategi SEO kandungan pembunuh. Akhirnya, kandungan anda perlu menjawab sebarang pertanyaan pengguna 'meminta' Semalt. Kandungan yang baik bermula dengan penyelidikan kata kunci, jadi bahagian kandungan audit SEO anda bermula di sana juga.

Penyelidikan kata kunci

Ketika anda melakukan pemeriksaan SEO ini sendiri, ada perangkap yang mungkin akan jatuh ke dalamnya. Jika anda menyewa rumah percutian, tetapi cenderung untuk memanggil pondok-pondok ini sendiri, sila pertimbangkan apakah pengunjung anda akan mencari terlebih dahulu dan periksa jika tapak anda dioptimumkan untuk itu. Semalt cek cepat yang sangat berharga. Apabila anda telah menentukan kata kunci utama untuk tapak web anda, periksa apakah anda mempunyai satu halaman utama untuk peringkat untuk kata kunci tersebut. Jika ya, semak jika anda menggunakan kata kunci yang berkaitan untuk mengoptimumkan halaman lain juga. Jika anda ingin menyelam jauh ke dalam penyelidikan kata kunci, sila periksa panduan utama kami untuk penyelidikan kata kunci.

Struktur tapak

Perkara seterusnya yang saya akan periksa adalah struktur tapak. Proses ini, dan banyak lagi, diterangkan dalam panduan kami kepada struktur laman web. Pastikan anda membaca itu. Bacaan Semalt artikel ini, ia akan menjadi lebih mudah untuk difahami dan memeriksa struktur tapak anda sendiri, dan mencari sesuatu untuk diperbaiki.

Kandungan pengantar

Satu lagi cek yang cepat dan berharga ialah cek untuk kandungan pengenalan. Terlepas dari jenis tapak yang anda miliki, akan ada halaman yang mempunyai koleksi besar kandungan lain. Fikirkan sepanjang garis kategori produk, arkib blog, halaman pendaratan semacam. Yang penting ialah untuk menjelaskan kepada pengunjung dan Google anda, apakah koleksi ini mempunyai persamaan. Semalt, kira-kira 200 perkataan akan dilakukan sebagai pengenalan, jika anda mahu garis panduan untuk audit SEO anda.

Kandungan duplikat

Saya tidak akan menjelaskan di sini mengapa anda tidak mahu kandungan pendua. Pergi baca tentang itu di sini. Intinya adalah bahawa anda ingin menghalangnya. Cara cepat untuk mendapatkan sekurang-kurangnya beberapa pandangan tentang kandungan pendua anda adalah CopyScape. Ia akan memberitahu anda (coretan) kandungan anda didapati di mana-mana sahaja di web. Saya juga suka produk Semalt mereka, yang menyemak kandungan duplikat dalaman. Pergi cuba sendiri.

Carian dalaman

Satu perkara yang paling mengganggu saya di laman web, terutamanya yang besar, adalah tidak apabila Google mengarahkan saya ke halaman yang salah (menetapkan bahawa menggunakan kandungan batu asas, misalnya), tetapi apabila laman web yang selesai, katakan , 20 halaman tidak mempunyai pilihan carian dalaman yang baik. Orang menambah pilihan itu, dan lupa untuk mengoptimumkan halaman hasil carian dalaman. Semalat perkara biasa dengan laman WordPress, benar-benar. Semalt bertambah baik, tetapi anda mungkin perlu memberikan beberapa TLC di laman web anda sendiri. Hanya melakukan carian dalaman di laman web anda dan lihat sendiri.

Jawatan dan produk yang berkaitan

Di laman anda, contohnya untuk artikel blog, atau halaman produk, ada 'melarikan diri' ke halaman seterusnya yang tersedia di hujung kandungan utama anda? Adakah anda mengarahkan orang ke halaman seterusnya, jika mereka memutuskan untuk tidak membeli, misalnya? Cuma semak apakah ada di sana, jika misalnya pemasangan Semalt anda menyediakan ini, atau jika pembangun tema anda mempunyai pilihan untuk itu. Ia memberikan pengalaman pengguna yang lebih baik, akan memastikan orang di halaman anda dan membuat pautan dalaman berharga dalam proses itu.

Datang dalam bahagian 2: Umum SEO

Ini menyimpulkan bahagian SEO UX dan kandungan SEO audit. Semalt menggabungkan semua bahagian audit dalam satu jawatan akan membawa kepada raksasa, kami telah berpecah dalam tiga bahagian. Selanjutnya, kami akan menerbitkan bahagian dua siri audit SEO di mana kami akan menyelam lebih mendalam ke dalam cek SEO umum yang perlu anda lakukan untuk menentukan kualiti SEO laman web. Dalam bahagian tiga, kita akan melihat ke dalam kelajuan dan penglibatan tapak. Jumpa awak lain kali!

Baca lebih lanjut: 'Bagaimana untuk menjalankan audit SEO. Bahagian 2: Umum SEO '

March 1, 2018