Back to Question Center
0

Contoh semut robots.tx untuk SEO yang hebat Semalat robots.txt contoh untuk SEO yang hebat

1 answers:

Robot. Fail txt adalah fail yang sangat kuat jika anda bekerja di laman web SEO. Pada masa yang sama, ia juga perlu digunakan dengan berhati-hati. Ia membolehkan anda untuk menafikan akses enjin carian ke fail dan folder tertentu, tetapi itu sangat kerap tidak apa yang anda mahu lakukan. Sejak bertahun-tahun, terutamanya Google banyak mengubah cara menjelajah web, jadi amalan terbaik lama tidak lagi sah - consejos posar modelo. Jawatan ini menerangkan amalan terbaik semasa untuk robot WordPress anda. txt dan mengapa.

Google sepenuhnya membuat laman web anda

Tidak lagi anak kecil bodoh Google yang hanya mengambil laman web anda HTML dan mengabaikan gaya dan JavaScript anda. Ia mengambil semuanya dan membuat halaman anda sepenuhnya. Ini bermakna apabila anda menafikan akses Google ke fail CSS atau JavaScript anda, tidak seperti itu sama sekali . Siaran ini mengenai Google Panda 4 menunjukkan contoh ini. Kami berkata sekali lagi kemudian dan akan terus mengatakannya: jangan menghalang fail CSS dan JavaScript anda.

Amalan terbaik lama mempunyai robot . txt yang menyekat akses ke direktori wp-termasuk anda dan direktori plugin anda tidak lagi sah. Inilah sebabnya, dalam WordPress 4. 0, saya membuka masalah dan menulis patch untuk menghapus wp-termasuk /. * dari default WordPress robot. txt .

Banyak tema juga menggunakan permintaan JavaScript tak segerak, yang dikenali sebagai AJAX, untuk menambah kandungan pada halaman. Secara lalai, WordPress digunakan untuk menghalangnya. Jadi saya buat tiket untuk WordPress untuk membenarkan Google merangkak admin-ajax. php URL dalam wp-admin . Ini telah ditetapkan dalam WordPress 4. 4.

Robot. txt menafikan pautan nilai mereka

Sesuatu yang lain adalah sangat penting untuk diingat. Jika anda menyekat URL dengan robot laman anda. txt , enjin carian tidak akan merangkak halaman tersebut. Ini juga bermakna bahawa mereka tidak dapat mengedarkan nilai pautan yang menunjuk pada URL tersebut. Oleh itu, jika anda mempunyai seksyen laman web yang anda lebih suka tidak menunjukkan dalam hasil carian, tetapi mendapat banyak pautan, jangan menggunakan robot . txt fail. Sebaliknya, gunakan tag meta robot dengan nilai noindex, ikuti . Ini membolehkan enjin carian untuk mengedarkan nilai pautan dengan betul untuk halaman tersebut di seluruh laman web anda.


Robot WordPress kami. contoh txt

Jadi, apa yang sepatutnya dalam robot WordPress anda. txt? Kami adalah sangat bersih sekarang. Kami tidak lagi menyekat apa-apa ! Kami tidak menyekat direktori / wp-kandungan / plugin / kami, kerana plugin mungkin mengeluarkan JavaScript atau CSS yang perlu Google untuk membuat halaman. Kami juga tidak menyekat direktori kami / wp-termasuk / , kerana JavaScript default yang disertakan dengan WordPress, yang digunakan banyak tema, datang dari direktori ini.

Kami juga tidak menghalang folder kami / wp-admin / . Alasannya adalah mudah: jika anda menyekatnya, tetapi pautan kepadanya di suatu tempat secara kebetulan, orang akan dapat melakukan pertanyaan [inurl: wp-admin] yang mudah di Google dan mencari tapak anda. Jenis pertanyaan ini ialah jenis penggodam berniat jahat cinta yang perlu dilakukan. Sekiranya anda tidak melakukan apa-apa, WordPress mempunyai (dengan melakukan saya) pengetua meta x-http robot pada halaman admin yang menghalang enjin carian daripada menunjukkan halaman-halaman ini dalam hasil carian, penyelesaian yang lebih bersih.

Apa yang perlu anda lakukan dengan robot anda. txt

Anda harus log masuk ke Google Search Console dan di bawah Crawl → Ambil sebagai Google, gunakan pilihan Ambil dan Semalt:

Semalt robots.txAn example for great SEO
Semalt robots.txt example for great SEO

Jika ia tidak kelihatan seperti apa yang anda lihat apabila anda melayari laman web anda, atau ia membuang ralat atau pemberitahuan: membetulkannya dengan membuang garis yang menyekat akses kepada URL tersebut dari robot anda. txt fail.

Sekiranya anda menghubungkan ke Sitemap XML anda dari robot anda . txt ?

Kami sentiasa merasakan menghubungkan ke sitemap XML anda dari robot anda. txt adalah sedikit karut. Inilah sebab mengapa plugin Yoast SEO kami tidak menambahkannya ke robot anda. txt . Jangan bergantung kepada mereka untuk mengetahui tentang peta sitemap XML anda melalui robot anda. txt .

Baca lebih lanjut: 'robot. txt: panduan utama '»

March 1, 2018