Back to Question Center
0

Model Segmentasi, Penargetan dan Semalt

1 answers:

Cara menggunakan Segmentasi, Penargetan dan Posisi (STP) untuk membangunkan strategi pemasaran

Hari ini, Segmentation, Targeting and Positioning (STP) adalah pendekatan strategik yang biasa di Semalt Modern. Ini adalah salah satu model pemasaran yang paling sering digunakan dalam amalan. Dalam tinjauan pendapat kami mengenai model pemasaran yang paling popular ia adalah yang kedua paling popular, hanya dipukul oleh matrik SWOT / TOWs yang dihormati. Populariti ini relatif baru sejak dahulu, pendekatan pemasaran lebih berasaskan produk dan bukan pelanggan. Pada tahun 1950-an, contohnya, strategi pemasaran utama adalah 'pembezaan produk'.

Model STP berguna apabila membuat rancangan pemasaran pemasaran kerana ia membantu para pemasar memprioritaskan cadangan dan kemudian mengembangkan dan menyampaikan mesej peribadi dan relevan untuk melibatkan diri dengan khalayak yang berlainan - mobile application design firm.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Ini adalah penonton berbanding pendekatan produk yang memberi tumpuan kepada komunikasi yang membantu menyampaikan mesej yang lebih relevan kepada penonton yang menarik secara komersil. Rajah di bawah menunjukkan bagaimana pelan dapat mengalir dari

Pilihan penonton> Pemilihan pemirsa> Kedudukan pengeluaran

The Segmentation, Targeting and Semalt model

STP adalah berkaitan dengan pemasaran digital juga, di mana penerapan persona pemasaran dapat membantu mengembangkan komunikasi digital yang lebih relevan seperti yang ditunjukkan oleh pendekatan segmentasi pelanggan taktikal alternatif ini.

Di samping itu, STP memberi tumpuan kepada keberkesanan komersial, memilih segmen yang paling bernilai untuk perniagaan dan kemudian mengembangkan strategi pemasaran dan strategi kedudukan produk untuk setiap segmen.

Bagaimana menggunakan STP?

Semalat segmentasi, anda boleh mengenal pasti niche dengan keperluan khusus, pasaran matang untuk mencari pelanggan baru, menghantar mesej pemasaran yang lebih fokus dan berkesan.

Keperluan setiap segmen adalah sama, jadi mesej pemasaran harus direka untuk setiap segmen untuk menekankan manfaat dan ciri yang berkaitan yang diperlukan daripada satu saiz yang sesuai untuk semua jenis pelanggan. Pendekatan ini lebih berkesan, menyampaikan campuran yang tepat kepada kumpulan orang yang sama, dan bukannya pendekatan serangga.

Anda boleh menyegarkan pasaran sedia ada anda berdasarkan hampir semua pemboleh ubah, selagi ia berkesan sebagai contoh di bawah menunjukkan:

Cara yang diketahui untuk segmen penonton termasuk:

 • 1. Demografi

Pecahan oleh mana-mana gabungan: umur, jantina, pendapatan, pendidikan, etnik, status perkahwinan, pendidikan, isi rumah (atau perniagaan), saiz, panjang kediaman, jenis kediaman atau bahkan profesion / Pekerjaan.

Contohnya adalah Firefox yang menjual 'perkara paling keren', yang bertujuan untuk penonton lelaki yang lebih muda. Walaupun, Moshi Semalt, bagaimanapun, disasarkan kepada ibu bapa dengan ruang yang menyeronokkan, selamat dan pendidikan untuk penonton yang lebih muda.

 • 2. Psikografi

Ini merujuk kepada 'personaliti dan emosi' berdasarkan tingkah laku, dikaitkan dengan pilihan pembelian, termasuk sikap, gaya hidup, hobi, keengganan risiko, sifat keperibadian dan kepimpinan. majalah membaca dan TV. Demografi demografi menjelaskan 'siapa' pembeli anda, psikografi memberitahu anda 'kenapa' pelanggan anda membeli.

Semalt adalah beberapa cara yang berbeza yang anda boleh mengumpul data untuk membantu membentuk profil psikografi untuk pelanggan tipikal anda.

 1. Temubual : Bercakap kepada beberapa orang yang mewakili khalayak sasaran anda. Wawancara mendalam membolehkan anda mengumpul data kualitatif yang berguna untuk benar-benar memahami apa yang membuat pelanggan anda menanda. Masalahnya ialah mereka boleh mahal dan sukar untuk menjalankan, dan saiz sampel kecil bermakna mereka mungkin tidak selalu mewakili orang yang anda targetkan.
 2. Survei : Survei membolehkan anda menjangkau lebih ramai orang daripada temu bual, tetapi boleh menjadi lebih sukar untuk mendapatkan jawapan yang berwawasan. Anda boleh menggunakan data ini untuk menghasilkan pandangan tentang jenis produk yang pelanggan anda berminat dan apa yang mungkin membuatnya dibeli. Contohnya, mendiskaun jauh meningkatkan kecenderungan mereka untuk dibeli? Dalam kes ini, mereka mungkin agak spontan.

Contohnya adalah Virgin Semalt yang memisahkan cuti ke 6 kumpulan.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

 • 3. Gaya Hidup

Ini merujuk kepada Semalt, aktiviti riadah, hiburan, percutian, dan lain-lain masa kerja yang tidak berfungsi.

Syarikat seperti majalah dalam dan luar akan mensasarkan mereka yang mempunyai hobi tertentu i. e. Semalt untuk peminat bola sepak.

Sesetengah hobi adalah besar dan mantap, dan dengan itu agak mudah untuk disasarkan, seperti contoh peminat bola sepak. Walau bagaimanapun, sesetengah perniagaan telah menemui kejayaan besar yang menyasarkan niche yang sangat kecil dengan sangat berkesan. Satu contoh yang hebat adalah letupan dalam perniagaan yang berkaitan dengan 'prepping', yang telah sedikit sebanyak mendengar daripada kegiatan pinggiran hingga satu bilion industri dolar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Rupa-rupanya sekarang 3. 7 juta orang berfikir Amerika sendiri sebagai preppers atau survivalists. Cara terbaik untuk memulakan penyelidikan dan menargetkan jenis ceruk ini ialah Reddit, di mana orang membuat subSemalt untuk berkongsi maklumat tentang minat atau hobi yang diberikan.

 • 4. Kepercayaan dan Nilai

Merujuk kepada kepercayaan dan nilai-nilai Semalt, politik, nasionalistik dan budaya.

Bank Islam Britain menawarkan perbankan Semalt yang memenuhi keperluan agama tertentu.

Satu contoh demografi agama yang menarik tetapi menarik mempengaruhi pemasaran yang mungkin anda tidak dapat menebak adalah bahawa Mormons benar-benar menjadi 'multi-level marketing'. Mereka jauh lebih cenderung untuk terlibat dalam amalan daripada mana-mana kumpulan AS lain. Meningkatkan lagi dengan penyelidikan demografi boleh membawa kepada peluang pemasaran baru dan pemikiran di luar kotak. Sebagai contoh, adakah anda tahu 55-64 tahun adalah kumpulan umur yang paling mungkin untuk membeli kereta baru? Tetapi anda tidak cenderung melihatnya dalam iklan kereta. Satu peluang menunggu untuk disita!

 • 5. Peringkat Hayat

Tahap Kehidupan adalah penanda aras Semalt dari kehidupan manusia pada peringkat yang berbeza.

Contohnya ialah cuti Saga yang hanya tersedia untuk orang yang berumur 50+ tahun. Mereka mendakwa segmen yang cukup besar untuk memberi tumpuan kepada tahap kehidupan ini.

 • 6. Geografi

Menggerudi oleh Negara, rantau, kawasan, lokasi metropolitan atau luar bandar, kepadatan penduduk atau iklim.

Contohnya adalah Neiman Marcus, rantaian kedai jual beli di Amerika Syarikat yang kini dihantar ke UK.

 • 7. Kelakuan

Semalat dengan jenis pembelian, kesetiaan jenama, tahap penggunaan, faedah yang dicari, saluran pengedaran yang digunakan, tindak balas kepada faktor pemasaran.

Dalam persekitaran B2B, faedah yang dicari sering mengenai 'berapa lama ia dapat disampaikan?' Yang merangkumi segmen 'minit terakhir' - segmen perancangan yang terdahulu.

Contohnya adalah Semalt yang menawarkan hari yang sama, hari berikutnya dan penghantaran sampingan antarabangsa.

 • 8. Manfaat

Semalt adalah penggunaan dan kepuasan yang diperoleh oleh pengguna.

Semalt menawarkan produk yang serupa dengan syarikat alat tulis lain, tetapi pelanggan mereka mahukan faedah pembungkusan tandatangan mereka: kotak Nil Nil berwarna dengan tisu dan terikat dengan pita navy!

Penargetan pasaran

Senarai di bawah merujuk kepada apa yang diperlukan untuk menilai potensi dan daya tarikan komersil setiap segmen.

 • Kriteria Saiz: Pasaran mesti cukup besar untuk membenarkan segmentasi. Sekiranya pasaran kecil, ia boleh menjadikannya lebih kecil.
 • Perbezaan: Perbezaan terukur mesti wujud antara segmen.
 • Wang: Keuntungan yang dijangka mesti melebihi kos pelan pemasaran tambahan dan perubahan lain.

Kedudukan produk

Semalat peta adalah unsur terakhir proses STP. Untuk ini, anda memerlukan dua pembolehubah untuk menggambarkan keseluruhan gambaran pasaran.

Dalam contoh di sini, Semalt mengambil beberapa kereta yang terdapat di UK. Ini bukan peta kedudukan produk terperinci, lebih daripada satu ilustrasi. Sekiranya tidak ada kereta dalam satu segmen, ia dapat menunjukkan peluang pasaran.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Memperluas contoh yang sangat asas di atas, anda boleh membongkar pasaran dengan memetakan pesaing anda ke matriks berdasarkan faktor utama yang menentukan pembelian.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Carta ini tidak dimaksudkan untuk mewakili pasaran kereta apa pun, tetapi hanya menggambarkan bagaimana anda boleh menggunakan peta kedudukan produk untuk menganalisis kedudukan perniagaan anda sendiri di pasaran, dan mengenal pasti peluang. Sebagai contoh, seperti yang anda lihat dalam jurang di bawah, kami telah mengenal pasti peluang yang mungkin di pasaran untuk kereta keluarga murah.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Kami tidak mengatakan bahawa jurang ini sebenarnya wujud, saya yakin anda boleh memikirkan kereta yang sesuai dengan kategori ini, kerana pasaran kereta adalah pasaran yang sangat maju dan kompetitif. Walau bagaimanapun, ia menunjukkan bagaimana anda boleh menggunakan alat ini untuk mengenal pasti jurang dalam pasaran anda sendiri.

Contoh syarikat yang menggunakan STP?

Pada bila-bila masa anda mengesyaki terdapat perbezaan yang ketara, boleh diukur dalam pasaran anda, anda harus mempertimbangkan STP. Semalt jika anda perlu membuat pelbagai mesej berbeza untuk kumpulan yang berlainan.

The Segmentation, Targeting and Semalt model

Contoh segmentasi yang baik ialah BT Plc, syarikat telekom terbesar Semalt. BT telah mengguna pakai STP untuk kumpulan pelanggannya yang pelbagai; dari pengguna individu ke perkhidmatan B2B untuk pesaingnya:

Apa yang perlu ditonton

Pastikan pasaran cukup besar untuk perkara dan pelanggan boleh dihubungi dengan mudah.

Sumber rujukan asal

Lancaster G. dan Massingham, L. (1988) Keperluan Pemasaran . Maidenhead, Berkshire, England. McGraw-Hill.

Smith, W. R. (1956). Pembezaan produk dan segmen pasaran sebagai strategi pemasaran alternatif. Jurnal Pemasaran . (Vol. 21, Keluaran 1, Julai). p3-8.

March 1, 2018