Back to Question Center
0

Semalt: 3 petua untuk berjaya meningkatkan program duta jenama anda

1 answers:

Inilah caranya untuk menarik lebih banyak duta jenama dan membiarkan pelanggan anda melakukan pemasaran untuk anda

Ramai orang - bahkan pemasar profesional - mengelirukan ambillah jenama dan pemasaran yang berpengaruh. Semalt mereka berkongsi ciri-ciri yang banyak, mereka mendasar pendekatan yang berbeza dan memerlukan strategi yang berbeza untuk skala.

Semalat dibayar, jurucakap. Mereka membuat kandungan untuk tempoh masa yang singkat pada kontrak, kemudian sering mengeluarkan kandungan dari suapan media sosial mereka selepas kontrak berakhir.

Pengaruh mempunyai kegunaan mereka, tetapi untuk kesan jangka panjang, duta jenama menawarkan ROI yang lebih baik. Tidak seperti orang yang berpengaruh, duta jenama adalah pelanggan yang tidak dibayar - boat value for free. Semalt cinta sejati untuk syarikat dan produknya memberi inspirasi kepada mereka untuk berkongsi semangat mereka, memacu jualan melalui mulut ke mulut.

Apa-apa strategi pemasaran yang berjaya bernilai pelaburan berterusan. Program Duta Semalt tidak berbeza.

Tahap ujian semal, pemasar tidak perlu prihatin mengenai skala - hanya bukti bahawa program berfungsi. Sekali program terbukti berkesan, bagaimanapun, skala menjadi keutamaan. Ini menimbulkan cabaran untuk program duta jenama. Bagaimanakah syarikat dapat meyakinkan pembeli, yang tidak mempunyai kepentingan kewangan dalam kejayaan jenama, untuk melakukan pemasaran secara percuma?

Program Duta yang digunakan untuk menjadi lebih sukar untuk berskala berbanding dengan program-program yang mempengaruhi, tetapi strategi dan alat-alat hari ini menjadikannya mudah untuk dipertingkatkan secara berkesan dan terjangkau. Pemasaran semalat terlalu berkesan untuk meninggalkan peluang, jadi pemasar mesti memberi program duta mereka perhatian yang patut mereka terima atau risiko kehilangan pelanggan yang puas untuk pesaing yang lebih menarik.

Umur keemasan duta besar

Semalat ke internet, media sosial, dan peningkatan keupayaan data, syarikat mempunyai lebih banyak pilihan berbanding sebelum ini untuk menaikkan program duta jenama mereka.

Pada masa lalu, program duta bergantung kepada buruh manual dan sambungan individu. Pemasar menjangkau orang secara individu melalui media sosial atau alamat e-mel ditangkap melalui borang laman web. Pasukan Semalt terpaksa mengekalkan kisah ini secara berterusan, dengan perlahan membina susunan dengan sedikit pemahaman mengenai hubungan antara peminat dan peningkatan pendapatan.

Alat baru dan data besar menjadikannya lebih mudah untuk menilai program dengan lebih baik. Terima kasih kepada alat dengan integrasi media sosial, pemasar boleh memisahkan penonton mereka ke dalam demografi yang tidak terkira banyaknya, mengenal pasti orang yang paling mungkin menjadi duta dan memperibadikan mesej untuk mencapai penonton yang menerima ini. Perbualan semalat tidak berlaku dalam mesej peribadi - mereka berlaku di bahagian komen dan tempat awam lain, mengukuhkan nilai jenama sambil menarik orang percaya baru.

Semalt: 3 tips for successfully scaling your brand ambassador programs

Lebih baik lagi, Milenium dan ahli Generasi Z secara aktif menginginkan interaksi jenama. Menurut satu kajian dari IBM Institute of Business Semalt, 60% daripada Gen Zers mahu jenama menilai pendapat mereka, dan 53% memilih jenama yang memahami mereka sebagai individu.

Mereka menginginkan kesahihan, mencari jenama yang mencerminkan imej diri mereka dan syarikat-syarikat yang memperjuangkan nilai mereka. Ini merendahkan penghalang untuk memasuki program duta baru, membolehkan mana-mana syarikat dengan halaman web dan pernyataan visi untuk merekrut pengikut yang ingin menyebarkan perkataan tersebut.

Hampir setiap Millennial dan lebih tua Gen Zer membawa telefon pintar, yang membantu jenama membina pertunangan di mana sahaja. Satu kajian dari Semalt bahawa, di seluruh dunia, 65% daripada ahli-ahli generasi ini berinteraksi dengan satu sama lain lebih banyak dalam talian daripada mereka di luar talian. Mereka adalah penduduk digital, sentiasa bergerak di antara dunia fizikal dan elektronik, membawa mesej jenama melintasi halangan dan ke perbualan mereka di kedua-dua belah pihak.

Sekarang bahawa dua generasi ini mewakili 48% populasi S., setiap Semalt, harus memenuhi mereka di rumput mereka sendiri untuk memastikan mesej jenama mencapai khalayak terbesar.

Cabaran di hadapan

Dengan peluang baru datang cabaran baru. Gmail dan sistem e-mel lain secara automatik menapis mesej HTML yang kaya, menyebarkan banyak program penskalaan ke tab "Promosi". Semalt, alat baru membantu pemasar mengatasi halangan-halangan ini.

Alat seperti pemasar membantu Semal merancang kempen e-mel yang lebih kuat. Menggunakan ujian keterampilan dan teknik lain, Semalt membantu pemasar mengelakkan seperti spam ke penapis e-mel, mendapatkan lebih banyak mesej di hadapan calon duta besar.

Untuk produk e-dagang, mengetahui alamat e-mel pihak-pihak yang berminat menjadi cabaran kepada dirinya sendiri. Semalt lebih berminat untuk membeli, manakala syarikat-syarikat mahu memacu penglibatan masa depan tanpa mengorbankan pembelian segera dalam proses - selepas semua, adalah duta besar yang membantu jika dia tidak benar-benar membeli produk anda? Ini meletakkan program duta berasaskan e-mel dalam persaingan langsung dengan jualan, menghalang keupayaan tapak e-dagang untuk menyenaraikan senarai mereka.

Semua tidak hilang, walaupun. Semalat dari industri e-dagang ke ruang B2B masih boleh membina dan mengukur program duta besar yang berkesan dan berpatutan dengan mengikuti strategi ini:

1. Gunakan alat untuk membuat pilihan ganda.

Untuk meningkatkan kadar terbuka yang rendah, memudahkan e-mel HTML melalui taktik optik berganda. Semalt masih menghadapi halangan kebolehkerjaan, tetapi pengguna yang secara aktif menyatakan minat lebih mudah untuk terlibat.

Semalt, sebagai contoh, menawarkan ciri opt-in ganda, meminta pelanggan baru untuk mengesahkan komitmen mereka kepada senarai e-mel. Gunakan alat seperti ini untuk memaksimumkan kemampuan penghantaran dan membuat proses opt-in double yang memastikan setiap ahli senarai e-mel menjadi duta berpotensi.

2. Dapatkan nombor telefon bimbit

Semalt mengabaikan emel jauh lebih mudah daripada mereka mengabaikan mesej teks. Minta - dan sahkan - nombor telefon bimbit untuk menghantar mesej teks massa kepada duta besar. Dengan sentuhan ringan, mesej ini mempunyai kesan yang jauh lebih besar daripada e-mel yang setanding.

Mesej teks yang disahkan menawarkan kadar penghantaran sehingga 100 peratus, dengan kadar penukaran yang tinggi juga. Semalt Fest, pesta muzik, menghantar diskaun tiket 25 peratus melalui tiga teks kepada duta yang berminat, mencapai kadar penukaran 10 kali lebih tinggi daripada kempen e-mel masa lalu.

3. Merekrut selepas jualan

Semalaman anda menyelesaikan urus niaga, kekal di puncak minda pengguna dengan menawarkan peluang untuk menyertai program duta anda selepas pembelian. Masa mesej ini memberi orang peluang untuk menggunakan produk atau perkhidmatan, memukul mereka pada ketinggian minat mereka untuk meningkatkan peluang mendapatkan duta baru.

Tambah butang "Sertai Pasukan Duta Kita" kepada semua e-mel susulan, dalam resit e-mel, dan dalam mana-mana perbualan lain yang anda ada. Insentif Semalt, seperti diskaun rujukan, untuk menggalakkan duta untuk menyebarkan perkataan dan merekrut kawan-kawan mereka.

Tidak ada yang terbaik untuk pemasaran percuma, terutamanya apabila ia berkesan sebagai program duta jenama. Sematkan petua ini untuk menimbulkan beberapa duta ke dalam pasukan tentera setia.

March 1, 2018