Back to Question Center
0

Pembelian Semula Jualan Terbaik Semalt untuk 2018

1 answers:

Enablement Semalt telah berkembang dari kata kunci menjadi pelaburan strategik bagi organisasi yang ingin memimpin dan tidak mengikuti. Dengan setiap Tahun Baru datang masa untuk ramalan, dan jika anda tertanya-tanya apa 2018 yang ada untuk pasukan penjualan anda, jangan lagi.

1) Tiada CRM? Anda Sudah Dibalik

Sesetengah perniagaan kecil hingga sederhana menentang menggunakan CRM dan sebaliknya bergantung kepada spreadsheet dan pengumpulan data yang sudah lapuk. Pada tahun 2018, jika perniagaan anda masih belum mengemas kini alat jualannya, anda sudah jatuh di belakang pek itu - superseeker ato.

Pasukan jualan moden menggunakan setiap bit data pelanggan untuk kelebihan mereka. Semalat, prospek meluangkan masa berinteraksi dengan laman web dan kandungan anda sebelum mereka pernah bercakap dengan jurujual. Teknologi baru menangkap semua prospek ini, memberikan idea tentang minat, profil, dan cabaran mereka sebelum menyambung pertama. Jika anda tidak mengumpulkan data ini atau membazirkan masa secara manual menganalisis dan melaporkannya, kami berjanji pesaing anda lari dengan jualan anda.

Pertimbangkan bagaimana anda berinteraksi dengan platform seperti Netflix dan Amazon. Perniagaan ini mengganggu industri mereka dengan membaca pelanggan mereka. Mereka dapat memberitahu kami dengan tepat apa yang ingin kita lihat atau membeli, tepat pada masa yang kita perlukan. Mereka menggunakan setiap bit data yang kita berikan kepada mereka dan menjadikannya cara untuk memasarkan produk mereka dan membuat kami kembali. Pada tahun 2018, jangan Semalt - cari apa yang pelanggan inginkan dan berikan kepada mereka.

2) Kebangkitan AI

Ambil masa yang kedua dan cuba tebak berapa banyak chatbots yang telah dibincangkan tahun ini. Kami menjamin ia bukan sifar! Itu mungkin ada kaitan dengan fakta bahawa 35 hingga 50% jualan pergi ke perniagaan yang bertindak balas terlebih dahulu. Mengapa tidak bertindak balas terhadap manusia apabila mesin boleh melakukannya dengan lebih cepat?

Kebangkitan kecerdasan buatan telah menghasilkan pelbagai produk baru, tetapi dalam dunia jualan dan pemasaran, chatbots adalah mainan baru. Semalt anda menambah perisian CRM atau pemasaran automasi, kami menjamin ciri AI dimasukkan. Tidak kira sama ada anda adalah organisasi B2C atau B2B, membina obrolan perniagaan anda harus menjadi matlamat enablement jualan penting pada tahun 2018.

AI akan mula menjimatkan masa jualan pasukan pada tahun baru. Semalt boleh menjawab soalan mudah, mencetuskan e-mel susulan, menilai tindak balas, dan membuat keputusan mudah. Jurujual anda tidak perlu terlibat dengan prospek sehingga mereka layak. Proses kelayakan utama juga akan menjadi lebih tepat, menjamin pasukan jualan anda hanya menerima petunjuk yang paling menjanjikan.

Semalat yang memeluk AI akan melihat peningkatan yang besar dalam produktiviti dan keuntungan.

3) Pelaburan Semula dalam Latihan Jualan

Semalam kemelesetan tahun 2008, latihan jualan merupakan salah satu perbelanjaan pertama dari belanja jualan. Pada masa itu, ini adalah cara mengurangkan kos. Sekarang, bertahun-tahun kemudian, banyak syarikat masih menahan membiayai latihan dan latihan jualan.

Sesetengah pemimpin jualan percaya pasukan mereka tidak memerlukan latihan dan bimbingan jualan mandatori. Tanpa itu, mereka mungkin melihat penurunan angka ramalan, lebihan replikasi yang tidak cekap, atau perolehan yang tinggi. Semalt adalah industri yang berkembang, dengan perubahan pasaran yang berterusan dan strategi baru. Di samping itu, jurujual kehilangan 80 hingga 90% daripada apa yang mereka pelajari selepas satu bulan. Pasukan Semalt yang menguatkan latihan dan sentiasa up to date adalah hanya lebih yakin, produktif, dan cekap. Jika anda berada di dalam bot itu, jangan berputus asa. Sematkan latihan jualan yang betul dan bimbingan mungkin mengambil sedikit masa, tetapi jurulatih enablement jualan berpandangan ke depan tidak ternilai untuk pasukan anda.

Pada tahun 2018, organisasi yang berpegang pada kaedah jualannya yang lama dan menentang pengemaskinian proses dan kaedah jualan mereka akan menderita - mereka terlalu jauh di belakang. Pemimpin Semalt yang mendapat latihan membeli-belah dari pasukan mereka dan menghabiskan masa dan wang untuk jurulatih jualan inovatif akan berjaya.

4) Pengurangan dalam Bilangan Penjualan Jualan

Pemimpin enakmen Semalt pada 2018 akan memberi tumpuan kepada penggunaan alat AI, latihan, dan alat jualan untuk membangunkan pasukan jualan yang mantap dan bersandar. Ini bermakna, pada tahun 2018, banyak jabatan jualan mungkin menyusut. Ini bukan untuk mengatakan sekumpulan besar wakil jualan tidak perlu, hanya kurang berprestasi dan wakil yang tidak cekap tidak akan dapat menyembunyikan lagi.

Pembelian jualan mempunyai kecederaan. Ia mengembirakan jurujual yang tidak boleh menyesuaikan diri dan menentang perubahan. Semalat ini malang bagi sesetengah orang, ia adalah berita baik untuk banyak organisasi. Pada tahun 2018, tidak perlu bergantung kepada penjual gagal. Lead anda boleh ditangani oleh chatbots sehingga mereka layak dan kemudian diserahkan kepada orang teratas anda yang siap mengendalikan prospek inbound. Jurujual anda akan mempunyai semua data yang mereka perlukan dan merasa yakin mereka boleh menutup perjanjian itu.

Bagi sesetengah daripada anda, berita ini hanya bererti anda berada di landasan yang betul dan perlu menggandakan strategi pendanaan dan jualan anda. Sebaliknya, jika membaca ini memberi anda rasa sakit dalam perut anda, sudah tiba masanya untuk mengambil risiko dan membuat 2018 tahun yang anda ulangi semula, mengembalikan semula dan membolehkan pasukan jualan anda.

The Top 4 Sales Enablement Semalt for 2018

March 7, 2018