Back to Question Center
0

Domain pembelian dan hosting web dari syarikat yang berbeza [pendua] Semalt Hosting

1 answers:

Soalan ini sudah mempunyai jawapan di sini:

  • Adakah terdapat konflik jika terdapat dua akaun dengan domain yang sama? 1 jawapan

Saya tahu bahawa adalah mungkin untuk membeli domain dari satu syarikat dan hosting web dari yang lain, tetapi saya belum pernah melakukannya lagi. Kali pertama saya melakukannya, jadi saya mahu melakukannya dengan cara yang betul. Saya mempunyai domain berdaftar dalam syarikat A - modelos de cameras fotograficas filtros. Dan saya telah membeli web hosting daripada syarikat B . Dari pemahaman saya semua yang saya perlu tetapkan adalah pelayan nama domain untuk domain saya di syarikat A menunjuk ke pelayan DNS syarikat B .

Tetapi bagaimana syarikat B mengetahui bahawa saya pemilik sebenar domain ini. Bagaimana jika seseorang sudah membeli web hosting untuk domain ini dalam syarikat B . Ini bermakna saya tidak dapat membeli webhosting dari syarikat ini untuk domain saya? Atau bagaimana ia berfungsi?

February 5, 2018

Seperti yang telah anda nyatakan, hosting dan domain adalah dua perkara yang berasingan.

Dalam kes anda, Syarikat B tidak peduli. Ia hanya menyediakan storan dan persekitaran. Apabila anda mengarahkan domain anda ke hosting anda (dengan menukar pelayan nama), anda perlu pergi ke konfigurasi hosting anda (paling kerap dalam bentuk panel kawalan seperti CPanel) dan menyerahkan domain itu ke titik ke folder dalam hosting anda akaun. Itu sahaja.

Anda meningkatkan titik baik walaupun - bagaimana jika anda menggunakan hosting yang dikongsi dan ada orang lain di pelayan yang sama? Bolehkah seseorang merampas subdomain anda yang belum anda berikan pada akaun anda?

Kadang jawapannya ya. Ini boleh berlaku jika anda membuat rekod wildcard A untuk domain anda supaya *. yourdomain. tld menunjuk ke alamat IP hos anda. Kini terpulang kepada panel kawalan untuk membenarkan atau melarang orang lain melakukan tindakan itu - anda tidak boleh pasti bahawa panel itu akan memberitahu mereka "Uh-oh, nampaknya anda cuba menunjuk domain klien lain ke folder anda ".

Dan mari kita lihat satu kes terakhir. Mari kita anggap bahawa anda dan saya telah menggunakan penyedia hosting yang sama dan entah bagaimana berakhir pada pelayan yang sama. Saya pernah memiliki mydomain. com , dan ia menunjuk ke folder di bawah akaun hosting saya. Tetapi ia telah tamat tempoh dan anda membelinya, dan sekarang anda mahu ia menunjuk ke folder anda. Itulah ketika hasil yang tidak dijangka dapat terjadi (artinya ia dapat menunjuk ke folder saya lagi ketika Anda pemilik domain), tetapi Anda selalu dapat mencubit dukungan tersebut, dan saya yakin mereka akan membantu Anda. Dan peluang untuk itu sangat tipis, seperti yang anda boleh bayangkan.

Tetapi bagaimana syarikat B mengetahui bahawa saya pemilik sebenar domain ini.

Syarikat hosting Syarikat B tidak terikat kepada nama domain, Syarikat A memegang tetapan pendaftaran dan DNS.

Bagaimana jika seseorang telah membeli web hosting untuk domain ini dalam syarikat B.

Domain hanya boleh didaftarkan untuk satu syarikat / individu, apabila anda membeli domain itu, anda adalah untuk baki tempoh pendaftaran.

Ini bermakna saya tidak dapat membeli webhosting daripadasyarikat ini untuk domain saya? Atau bagaimana ia berfungsi?

Anda boleh membeli hosting dari mana-mana syarikat yang anda, yang mana anda juga boleh mengehoskan tetapan anda dari komputer sendiri jika anda mempunyai alamat IP statik.

Domain

Apabila anda membeli domain, ia akan didaftarkan dengan syarikat itu (pendaftar domain) bahawa syarikat menghantar semua domain yang mereka telah didaftarkan ke pendaftaran nama domain.

tetapan DNS

Memastikan laluan tetapan DNS mudah pelawat dari nama domain anda ke Pelayan anda.

Hosting

Memastikan ia menyediakan pelayan untuk menjadi tuan rumah laman web Anda Jadi pergi ke pendaftar domain anda dan tukar tetapan DNS untuk menunjuk kepada pelayan hosting anda di syarikat lain.