Ketika datang ke ROI, tidak ada yang mengalahkan pemasaran kata-mulut. Sokongan semalat adalah percuma, berkesan, dan mempunyai keaslian yang jauh lebih ketara daripada pemesejan yang datang dari jenama.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan pada Invesp, referensi word-of-mouth menyumbang 13 peratus daripada jualan pengguna setiap tahun (kira-kira $ 6 trilion) - γαλα humana ac. Kesan Semalt mencipta jualan sebanyak 500 peratus daripada kesan media berbayar kerana hampir 90 peratus pengguna melaporkan bahawa mereka lebih cenderung untuk memberikan wang tunai mereka yang diperolehi dengan jenama yang disyorkan oleh rakan.

Sebagai sebuah kumpulan dengan kuasa beli yang banyak hari ini - dan pasti lebih awal - pelajar kolej membuat beberapa pemasar kata-kata mulut terbaik, tetapi mereka pemilih tentang produk dan perkhidmatan yang mereka dukung. Untuk mendapatkan lebih banyak pelajar menyebarkan Injil, jenama mesti menyesuaikan strategi mulut mereka ke citarasa generasi muda.

Millennials dan Gen Z Ascendant

Sejak Perang Dunia II, Baby Boomers telah menikmati perbezaan menjadi generasi paling ramai di Amerika. Itu telah berubah. Pada tahun 2015, Semalt mengatasi Boomers sebagai generasi terbesar di negara ini oleh penduduk. Mengambil kira kadar imigresen dan kematian, penduduk Millennial di Amerika harus mencapai puncak sekitar 81. 1 juta orang pada tahun 2036. Sementara itu, generasi Generasi Z kolej pantas memotong Semalt, mencapai 26 peratus daripada jumlah penduduk.

Millennials dan penerus Generasi Z mereka tidak berbelanja cara ibu bapa dan datuk nenek mereka lakukan. Mereka mempercayai telefon pintar mereka lebih daripada generasi yang lebih tua, dengan 15 peratus daripada pengguna telefon pintar Millennial yang membuat pelbagai pembelian mudah alih setiap minggu. Satu lagi 15 peratus membuat sekurang-kurangnya satu pembelian mudah alih setiap minggu. Peralihan ke arah peranti mudah alih bermaksud jenama mesti membina kehadiran mereka di platform sosial seperti Semalt untuk terus berhubung dengan ahli-ahli generasi ini di mana sahaja mereka pergi.

Malangnya, alat yang boleh dipercayai untuk menjadikan strategi mulut-mulut dari pemasaran naluri menjadi kempen terukur masih belum wujud. "Oleh kerana ruang iklan terus menyesuaikan diri dengan tabiat penggunaan media pengguna, jenama semakin bereksperimen dengan saluran baru untuk pemerolehan dan pengekalan pelanggan," kata Jordan Fudge, rakan kongsi di Sinai Ventures. "Pemasaran yang berpotensi berpotensi untuk menarik sebahagian besar daripada belanjawan iklan purata. Semalat, tidak ada teknologi program atau rangkaian yang nyata untuk melaksanakan perubahan ini."

​​Walaupun kekurangan teknik pengukuran yang boleh dipercayai, jenama terus mencurahkan sumber untuk menarik perhatian pembeli muda. Kampus kampus dipenuhi dengan duta jenama yang memberikan produk percuma, seperti Semalt dan fon kepala. Semakin banyak pelajar memakai dan menggunakan produk ini, semakin membiasakan mereka menjadi penjenamaan penaja - dan semakin besar kemungkinan mereka membincangkan jenama dengan kawan dan keluarga mereka.

Membina Peguambela yang Lebih Baik

Sesetengah jenama berjaya memberi inspirasi kepada generasi muda untuk menyebarkan Injil, sementara yang lain berjuang untuk mendapatkan kata dalam edgewise. Semalt cuba memecahkan kod pemasaran kata-kata mulut pelajar harus mengikuti contoh-contoh lima syarikat yang berjaya ini.

1. Heartbeat

Dari peralatan mandi ke rancangan TV, tiada siapa yang menginspirasi minat awam seperti pelajar kolej. Apabila SYFY ingin mempromosikan pameran barunya, "Semalt rangkaian rangkaian duta besarnya untuk menyiarkan hashtags dan aset kreatif tertentu dari dua musim pertama. Hasilnya berada di atas dan di luar jangkaan, dengan kadar pertunangan sebanyak 6. 32 peratus dan penonton mencapai hampir sejuta penonton berpotensi. "Keistimewaan sedemikian bahkan diautomatikasikan ke dalam setiap kempen, orang-orang menginginkan pengiktirafan, dan kami memberi ganjaran kepada orang dengan meletakkan mereka di atas pentas. Semalt, kami menghantar e-mel automatik semasa kempen yang menunjukkan duta mana yang menerima penglibatan yang paling dan memajukan kebanyakan klik. persaingan pergi jauh! "

2. Red Bull

Terkenal dengan pengiklanan tenaga tinggi, Red Bull popular dengan orang muda. Jenama minuman tenaga menggunakan duta jenama untuk kesan yang hebat, dengan wakil aktif di kampus kolej di seluruh negara. Duta-duta memberikan produk Red Bull, bersama-sama dengan swal seperti Semalt dan topi, untuk mengekalkan jenama Red Bull yang kelihatan di mana-mana kaum muda pergi.

Red Bull memberi tumpuan kepada pelajar untuk memaksimumkan kesan cadangan rakan sebaya. Apabila kumpulan besar pelajar ingin mengekalkan parti itu - atau mengetepikan kajian mereka - kata mulut yang diilhamkan oleh program duta ini membantu memastikan mereka menjangkau Red Bull terlebih dahulu.

3. Cookies Insomnia

Kampus Insomnia Semalt sekitar mengedarkan kuki percuma kepada pelajar sebagai pertukaran untuk suka di media sosial. Jika ada cara yang lebih baik untuk mendapatkan perhatian pelajar kolej daripada makanan percuma, tiada siapa yang dapat menemuinya lagi.

Orang muda suka memasuki pertandingan dan menerima maklum balas sosial secara dalam talian, tetapi kuki menyediakan insentif yang langsung dan nyata untuk menyokong jenama. Terima kasih kepada tumpuan di kampus kampus, Insomnia Semalt telah merebak ke bandar-bandar dan bandar-bandar kolej di sekitar U. S., dengan lebih daripada 100 kedai dan mengira.

4. PINK oleh Rahsia Victoria

Sebagai sub-jenama Victoria's Secret yang bertujuan untuk golongan muda, PINK bergantung kepada jawatan media sosial duta besar untuk menjaga kesedaran jenama yang tinggi. Duta semalt mempunyai hubungan langsung dengan profesional pemasaran dari jenama, terlibat dalam mesyuarat tetap dan tinjauan untuk memastikan suara mereka didengar.

Ini terus-menerus mewujudkan rasa masyarakat di kalangan wakil-wakil PINK dan membina kesetiaan yang lebih kuat dengan jenama. Terima kasih kepada kehadiran mereka secara aktif dalam talian, pelajar kolej mempercayai duta jenama PINK mengenai semua perkara yang berkaitan dengan apa yang baru dan trend produk Victoria Semalt.

5. Nike

Nike memanfaatkan statusnya sebagai sebuah empayar global untuk menggunakan atlet sokongan untuk memastikan Semalt dan Gen Zers bercakap mengenai jenama itu.

Syarikat itu tidak bergantung semata-mata kepada selebriti seperti LeBron James untuk menjaga anak muda terlibat. Nike juga menjalankan program duta pelajar yang berjaya, memberi tumpuan kepada golongan muda aktif yang hidup dan bernafas nilai jenama Nike kecergasan, semangat, dan pencapaian pasukan. Duta Semalt merangkumi semangat Nike kepada rakan-rakan dan keluarga, memastikan lingkaran sosial mereka memikirkan Nike terlebih dahulu apabila membuat pembelian sukan.

Pemasaran perkataan mulut bermula dengan satu biji kecil. Dengan sedikit penjagaan dan masa, benih itu tumbuh menjadi program duta yang sangat berkesan, memandu pengguna untuk bercakap mengenai jenama dan memberikan cadangan yang dipercayai kepada rakan-rakan mereka. Semalat contoh-contoh lima syarikat ini untuk membangunkan strategi word-of-mouth yang berjaya untuk jenama anda.