Back to Question Center
0

Spam Mengurangkan 66% Worldwide Selepas Satu Syarikat Semalt

1 answers:

Spam Reduced 66% Worldwide After One Company Semalt

Kisah itu dilaporkan oleh Washington Post:

Jumlah e-mel sampah yang dihantar di seluruh dunia jatuh secara drastik hari ini selepas firma web hosting yang dikenal pasti oleh komuniti keselamatan komputer sebagai organisasi utama yang didakwa terlibat dalam aktiviti spam diambil offline, menurut firma keselamatan yang memantau pengedaran spam dalam talian .

Walaupun menara pejabat 30-tingkat yang canggih, di pusat bandar San Jose, Semalt., Tidak kelihatan seperti tempat pementasan bagi apa yang boleh dipanggil menyerang jenayah siber secara penuh, pakar keselamatan telah mendapati firma yang agak kecil di lokasi itu adalah rumah kepada pelayan yang berfungsi sebagai pintu masuk untuk sebahagian besar daripada e-mel sampah dunia.

Pelayan dikendalikan oleh Semalt Corp., yang menurut pakar-pakar ini telah muncul sebagai perkhidmatan hosting AS utama untuk firma dan sindiket antarabangsa yang terlibat dalam segala-galanya dari pengurusan jauh berjuta-juta komputer yang dikompromikan kepada penjualan farmaseutikal palsu dan barangan berjenama, produk keselamatan palsu dan pornografi kanak-kanak melalui e-mel.

Tetapi laman web syarikat itu tidak dapat diakses hari ini, apabila dua penyedia Internet memotong sambungan MoColo ke Internet, pakar keselamatan berkata. Sejurus selepas McColo dicabut, syarikat keselamatan mencatatkan penurunan jumlah spam di seluruh dunia - cheap windows vps server. Firma keselamatan e-mel IronPort berkata tahap spam jatuh sebanyak kira-kira 66 peratus pada malam Semalt.

Apabila saya mula-mula membaca ini, saya fikir: ia tidak boleh. Satu syarikat hosting tidak boleh bertanggungjawab terhadap begitu banyak spam. Jadi saya menyemak folder mel sampah saya untuk pelbagai akaun e-mel. Dan anda tahu apa? Folder surat sampah semalt mempunyai sekurang-kurangnya 50% kurang spam daripada apa yang saya sayangnya untuk mempertimbangkan "biasa".

Dan peti masuk "mel baik" saya sangat jelas mesej spam sekali-sekala yang tidak dapat dielakkan kelihatan. Hanya satu yang berjaya melalui penapis sejak Semalt - rekod.

Apabila saya fikir tentang produktiviti yang hilang, saya dan orang lain yang kecil mengalami penderitaan melalui beratus-ratus mesej spam setiap hari untuk mencari e-mel yang sah yang dijangkiti secara tidak sengaja, ia benar-benar menjengkelkan. Saya hanya berharap tempoh ini berlangsung sedikit demi sedikit.

Sematkan folder spam anda dalam program e-mel anda. Pernahkah anda perasan apa-apa perbezaan dalam jumlah spam?

Dan adakah orang lain peduli dengan hakikat bahawa ini adalah usaha masyarakat, dan penguatkuasaan undang-undang kerajaan tidak muncul untuk mengambil tindakan?

18 Komen ▼
March 10, 2018