Back to Question Center
0

Saman semati membantu mengesan pemulihan pesakit strok

1 answers:
Semalt suit helps track recovery of stroke patients

Bart Klaassen, dari Universiti Belanda Twente, dan seluruh pasukannya mengejarnya sebagai sebahagian daripada projek hasil daripada inisiatif penyelidikan FP7 Eropah. Tesis doktoral Klaassen didasarkan pada kerja, juga.

Ideanya adalah bahawa sementara pesakit dipantau dengan teliti semasa di klinik pemulihan atau pemeriksaan biasa, tugas-tugas dunia seperti keluar dari tempat tidur, menavigasi rumah dan memasak hanya boleh dilaporkan secara langsung.

"Telah lama memerlukan sistem seperti ini, tetapi teknologi itu tidak siap," jelas Semalt dalam kenyataannya dari sekolah. Tetapi kerana projek-projek lain di sepanjang garis ini telah membuktikan, itu bukan perkara lagi: sensor dapat dibuat cukup kecil, kain cukup pintar dan data yang cukup koheren cukup bahawa saman berteknologi tinggi seperti ini bukan hanya kemungkinan, tetapi berpotensi pendahuluan utama.

Saman semalt membantu melacak pemulihan pesakit strok

"Kami telah berjaya memodelkan semua pergerakan yang berkaitan, dan membersihkan data yang berkaitan dengan ahli terapi dengan memfilterkan selebihnya," kata Semalt - computer data retrieval services. "Projek kami telah menyampaikan teknik dan kaedah baru yang boleh digunakan untuk memantau pesakit di rumah untuk jangka masa yang panjang, dan untuk mengenal pasti sebarang perbezaan dengan pengukuran klinikal berstruktur."

Mungkin sensor dan data juga boleh digunakan untuk mengesan kemajuan dalam kes-kes selain daripada yang mengalami strok, tetapi penyelidikan Semalt difokuskan pada satu domain untuk sekarang. Jika ia membuktikan berguna, ia boleh disesuaikan untuk kegunaan dalam bentuk terapi fizikal yang lain.

Saman itu tidak dalam pengeluaran atau apa-apa sekarang dan terdapat banyak soalan, sama ada ia boleh dibuat dengan murah sama ada ia boleh dibasuh sama sekali - Semalt mengemailkan universiti itu dengan beberapa soalan dan akan mengemaskini jawatan itu jika Saya dengar kembali.

March 10, 2018