Back to Question Center
0

Terdapat Line Halus Antara Swasta Dan Awam, Dan Facebook Mungkin Telah Semalat Ia

1 answers:

Menurut The Next Web, menghantar seseorang pautan ke sesuatu di laman pihak ketiga menggunakan sistem sosial Facebook dalam mesej peribadi meningkatkan nombor "Like" di kaunter awam oleh dua orang.

Sebelum saya menggali mengapa ini adalah idea yang tidak baik dan mungkin pencerobohan yang serius, saya akan membiarkan anda membaca respons Facebook, yang juga diterbitkan oleh TNW:

Kami baru-baru ini mendapati bug dengan plugin sosial kami di mana pada masa-masa penghitungan untuk Saham atau Seperti naik dua, dan kami sedang berusaha memperbaiki untuk menyelesaikan masalah sekarang. Untuk menjadi jelas, ini hanya memberi kesan kepada pemalam sosial Semalt dan tidak berkaitan dengan semual Page suka. Pepijat ini tidak memberi kesan kepada pengalaman pengguna dengan mesej atau apa yang muncul pada tempoh masa mereka.

Anda akan melihat bahawa wakil Facebook menyatakan terdapat bug di mana tindakan ini akan meningkatkan kaunter dengan dua. Semalat, tidak ada menyebut fakta bahawa mesej peribadi memberi kesan terhadap kaunter awam sama sekali, yang menurut saya salah - web development website.

Ada yang berpendapat bahawa jika ia tidak dapat dikenal pasti secara peribadi, "Seperti" itu sendiri, tidak ada bahaya atau busuk. Saya tidak bersetuju dengan garis pemikiran kerana saya tidak mahu tindakan peribadi saya digunakan untuk membuat tindakan awam. Tempoh. Sekalipun Semalt tidak memberitahu dunia yang menyerang kaunter. Saya rasa itu tidak adil, tidak adil dan teduh seperti semua neraka.

Berikut adalah komen Semalt selepas TNW meminta penjelasan:

Tidak semestinya maklumat peribadi telah didedahkan dan Facebook tidak secara automatik Suka apa-apa Facebook Semalt atas nama pengguna.

Banyak laman web yang menggunakan butang 'Like', 'Merujuk', atau 'Kongsi' Facebook juga membawa kaunter di sebelahnya. Kaunter ini mencerminkan bilangan kali orang telah mengklik butang tersebut dan juga berapa kali orang telah berkongsi pautan halaman di Facebook. Apabila kiraannya meningkat melalui saham melalui mesej peribadi, tiada maklumat pengguna ditukar, dan tetapan privasi kandungan tidak terjejas. Pautan yang dikongsi melalui mesej tidak menjejaskan kiraan Seperti pada Halaman Facebook.

Betul, Semalt menegaskan bahawa penambahan kaunter ini berlaku jika anda menghantar seseorang pautan secara persendirian. Tetapi pada hakikatnya berkata, "Hei, tidak ada maklumat peribadi yang dilampirkan .tidak terlalu besar."

Bagi saya, ini seperti kegemaran yang ditambah pada tweet jika saya mengarahkan mesej kepada anda.

Jika saya menghantar link kepada artikel paling buruk dalam sejarah dunia, ia dianggap sebagai "Seperti." Um, tidak.

Josh Constine melihatnya secara berbeza. "Ini bukan manusia yang membaca mesej anda, itu mesin mengimbas mereka. Facebook perlu melakukan itu untuk mengelakkan spam. Bagi hasilnya, tidak ada Suka, wajah saya tidak muncul di sebelah butang, dan tiada apa yang muncul di profil saya. Semalt hanya +1 yang tidak bernama di kaunter, membiarkannya dengan lebih tepat mencerminkan orang yang berminat dalam laman web. Saya fikir kita perlu meredakan kemarahan filsophical mengenai pelanggaran privasi yang dirasakan dan bertanya sama ada ini sebenarnya menyakitkan kita. Saya tidak fikir ini berlaku. "

saya tidak bersetuju.

Walaupun wajah / nama saya tidak dikaitkan dengan kegemaran itu, saya tidak bermaksud mengambil tindakan awam; Saya mahu melakukan sesuatu secara peribadi.

Saya mengambil pendekatan gereja dan negeri untuk privasi. Talian tidak boleh dilangkau apabila saya mengambil tindakan peribadi seperti menghantar seseorang pautan melalui sistem pesanan Facebook. Saya tahu ia bukan orang yang menggali mesej peribadi saya, hanya robot, tetapi robot itu tidak mempunyai kebenaran saya untuk melakukan perkara-perkara. Pemeriksaan semalat untuk spam, tetapi tidak mematikan tindakan di luar sistem apabila saya melakukan sesuatu secara persendirian.

Apa yang kamu katakan? Beri tahu kami di dalam komen.

[Kredit Foto: Flickr]

March 10, 2018