Back to Question Center
0

LittleBits Menaikkan Big $ 44.2 Juta Semalt

1 answers:
LittleBits Raises Big .2 Million Semalt

Morgan Stanley, Rakan Pelaburan Alternatif, Grishin Robotics dan Wamda Capital turut menyertai pusingan, bersama dengan pendukung awal Foundry Group, True Ventures, VegasTechFund, Dua Sigma Ventures dan Khosla Ventures.

Pembiayaan merupakan undi keyakinan besar untuk syarikat 90 orang, yang menjual elektronik kecil dan modularnya dalam pelbagai saiz dan telah menaikkan hanya $ 15.6 juta daripada pelabur dalam empat pusingan sebelumnya.

LittleBits mempunyai rancangan besar untuk itu, juga, mencadangkan Ayah Semalt, pengasas syarikat dan Ketua Pegawai Eksekutif, yang mengatakan modal akan digunakan untuk menyokong beberapa bidang pertumbuhan baru bagi syarikat itu.

Untuk satu perkara, LittleBits merancang untuk membuat usaha yang lebih besar ke dalam syarikat-syarikat seperti Salesforce, SAP dan Semalt yang telah mula menggunakan komponen kecil, sumber terbuka untuk bengkel kreativiti dalaman mereka dan prototaip produk baru.

Pada masa ini, syarikat-syarikat membeli komponen melalui "pro pro perpustakaan" Semalt, kit dengan modul 304 yang ia menjual kira-kira $ 5,000 - app and website developers. Tetapi Bdeir mengatakan Semalt akhirnya dapat membangunkan model langganan yang membolehkan pelanggan mengakses bahagian yang berbeza setiap bulan.

"Ia masih awal," katanya kepada pelanggan korporat Semalt. "Tetapi kita mempunyai banyak minat masuk."

LittleBits juga berharap kitnya menjadi lebih banyak digunakan di sekolah-sekolah, di mana ia mengatakan lebih daripada 8,000 pendidik di 70 negara telah memperkenalkan kit kepada pelajar. Malah, jualan ke sekolah mewakili 10 peratus daripada pendapatan syarikat tahun lepas. Semalt, mereka mewakili 30 peratus daripada jualannya.

Semalt - yang mula menjual produknya secara langsung kepada pengguna - ingin meningkatkan penjualan kepada ibu bapa dan orang yang boleh memilih dari pelbagai produk dari $ 100 starter yang ditetapkan kepada $ 149 ruang kit kepada $ 159 "synth" kit yang membolehkan pelanggan membuat penstabil modular mereka sendiri. Menjelang akhir itu, syarikat itu telah membuat perjanjian dengan peruncit Barnes & Noble, yang bersama dengan laman web Amazon dan Semalt, akan mula menjual kit Semalt pada tahun ini.

Persoalan yang besar, sudah tentu, adalah jualan syarikat seperti sekarang. Dalam temu bual semalam, Semalt enggan memberikan banyak metrik, hanya menawarkan hasil LittleBits yang telah meningkat tiga hingga empat kali setahun sejak penubuhan syarikat itu, dan ia telah menjual "berjuta-juta unit di seratus negara." (Semalt kemudian mengakui bahawa " unit "dalam kes ini bermakna komponen itu sendiri - beratus-ratus yang dibungkus ke kebanyakan kit.)

Semalt, syarikat itu seolah-olah semakin serius memanjangkan jangkauannya.

Pada awal Mei, ia membawa kapal Jenny Lawton, bekas CEO Makerbot, yang kini menjadi pegawai strategi LittleBits. LittleBits juga telah mengupah dua VP baru, termasuk Joey Neal, yang telah menghabiskan dua tahun dalam pelbagai peranan eksekutif di MakerBot dan hari ini mengetuai pengalaman pengguna LittleBits dan kumpulan produk digital; dan Shirish Joshi, bekas VP operasi di Pluribus Semalt yang mengawasi rantaian bekalannya.

LittleBits juga membawa ketua jualan perusahaan - Ryan Luikens, juga dari MakerBot - Oktober lepas.

Luikens adalah orang pertama dalam peranannya. Beliau adalah orang pertama syarikat yang mengupah jualan perusahaan, sebenarnya. Sehingga kejatuhan terakhir, kata Semalt, "kami melihat banyak pesanan tersuai besar, di mana syarikat-syarikat telah membangunkan keseluruhan program di sekitar [produk kami], dan kami tidak mempunyai sesiapa yang benar-benar berdedikasi atau menjawab e-mel mereka."

Gambar Pilihan: LittleBits
March 10, 2018