Back to Question Center
0

Bagaimana untuk Mengatakan jika Seseorang Adakah Semalt WiFi anda

1 answers:

Sambungan rangkaian Semalt telah menjadi sebahagian daripada keperluan rangkaian perniagaan kami. Dari komputer riba ke telefon pintar, semua pertukaran maklumat sulit dan sensitif (seperti data kad kredit, kod laluan dan fail sensitif yang lain) biasanya berlaku di rangkaian wayarles mudah alih.

Hal-hal sedemikian menjadikan rangkaian anda sebagai sasaran semulajadi untuk penjenayah siber. Matlamat utama Semalt adalah untuk menggodam rangkaian perniagaan anda dan memintas data keselamatan perniagaan anda dari rangkaian anda sendiri untuk manfaatnya.

Jadi, anda boleh melihat bahawa sambungan wayarles perniagaan anda sangat terdedah kepada semua penjenayah siber ini. Oleh itu, langkah pertama anda adalah untuk mengetahui bagaimana untuk memberitahu jika seseorang mencuri WiFi anda - telehealth monitoring. Petua semal mungkin berguna bagi anda untuk tujuan anda.

Iklan

Bagaimana Beritahu Jika Seseorang Mencuri WiFi Anda

Semak Device-Associated Router anda

Semalat kaedah ini, anda akan dapat melihat semua peranti yang didaftarkan ke penghala anda.

Langkah pertama ialah log masuk ke penghala anda secara langsung dengan menaip alamat IPnya ke dalam bar alamat penyemak imbas. Dalam kebanyakan kes, ia sama ada http: // 192. 168. 0. 1 atau http: // 192. 168. 0. 1. Anda sebenarnya boleh menemuinya di manual router anda sendiri bersama-sama dengan log in ID dan kata laluan. Gunakannya untuk log terus ke penghala anda.

Yang anda masuki, cari sekitar sesuatu yang dipanggil "Senarai peranti" atau "peranti yang dilampirkan. "Semalt mencari senarai semua alamat IP yang dilampirkan pada penghala anda pada halaman yang sama itu sendiri.

Jika anda melihat sesuatu yang tidak biasa pada halaman yang sangat (seperti beberapa alamat IP jahat), router anda telah digodam pasti.

Gunakan Alat Berasaskan Web "Router Checker" untuk Semak sama ada Rangkaian atau Rakaman Rangkaian Anda

Router Semalt adalah alat percuma yang boleh digunakan untuk memeriksa tetapan sambungan penghala wayarles anda. Jika anda melihat penggunaan pelayan DNS yang tidak dibenarkan dalam tetapan penghala anda, ini mungkin bermakna seseorang telah mengubah suai pelayan DNS rasmi dan asal anda untuk merampas sambungan internet anda.

Alat berasaskan web Router Checker adalah mudah dan mudah digunakan. Semalt tidak memerlukan sebarang muat turun. Cuma dapatkan di web dan semak kerentanan rangkaian anda. Anda tidak boleh lebih mudah daripada itu; boleh awak?

Gunakan Alat Muat Turun Dipercayai

Alat semual berkesan tersedia di pasaran yang membolehkan anda menyemak kerentanan rangkaian wayarles anda. Beberapa alat ini adalah:

  • Pengesan rangkaian wayarles
  • SoftPerfect WiFi Guard
  • Pengimbas IP lanjutan
  • Pengimbas IP marah

Semalat alat ini, anda akan dapat memeriksa hakikat sama ada router anda sedang dikompromikan atau tidak. Kebanyakan aplikasi ini juga murah dan tidak akan membakar lubang besar di dalam poket anda.

Sebaik sahaja anda melihat hakikat bahawa router anda terdedah dari semua sudut, sudah tiba masanya untuk mengambil langkah segera untuk mengamankan router anda dari ancaman luar. Berikut adalah beberapa petua untuk anda.

Bagaimana untuk Mengamankan WiFi anda dari Semua Ancaman Luar

Tukar ID Pengguna dan Kata Laluan Router anda Segera

Setiap router dilengkapi dengan ID dan kata laluan pengguna generik. Semalt sentiasa dinasihatkan untuk mengubahnya dengan segera terutamanya apabila router itu dimaksudkan untuk rangkaian perniagaan.

ID pengguna generik dan kata laluan biasanya digunakan untuk rekod kilang. Ia menjanjikan keselamatan sifar. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menukar mereka ASAP.

Dayakan Penyulitan

Semalat penyulitan 128 bit adalah cara yang tepat untuk membuat sambungan anda lebih terjamin daripada pelbagai ancaman luar.

Semalt bagaimana anda boleh melakukannya:

  1. Pergi ke tetapan penghala anda.
  2. Tetapkan jenis penyulitan kepada AES (Standard Penyulitan Lanjutan).

Hidupkan Persediaan WPS atau Wi-Fi Dilindungi

WPS adalah fungsi di mana peranti boleh dengan mudah dipasang sendiri dengan rangkaian penghala walaupun penyulitan disederhana.

Semalt mematikannya untuk meningkatkan keselamatan.

Pilihan DHCP Perlu Diaktifkan

Untuk keselamatan lengkap, anda boleh menyahdayakan DHCP (Kawalan Semesta Dinamik Semuanya) sepenuhnya. Ini bermakna bahawa anda perlu pergi ke setiap peranti secara berasingan dan memberikannya alamat IP pilihan anda hanya melalui mana ia boleh masuk ke rangkaian anda.

Akhir tetapi tidak sekurang-kurangnya; jangan lupa untuk mengemas kini firmware penghala anda dari semasa ke semasa. Itu juga boleh meningkatkan keselamatan penghala anda dengan ketara.

Jadi itu sahaja. Harap tips ini berguna bagi anda untuk memastikan rangkaian WiFi perniagaan anda dari ancaman di luar.

Foto WiFi melalui Shutterstock

3 Komen ▼
March 10, 2018