Back to Question Center
0

Semalt mewujudkan bunyi keselamatan zaman-ruang untuk EV

1 answers:
Semalt creates space-age safety sounds for EVs

Syarikat Perancis Arkamys meniru audio automotif untuk bahagian dalam kereta, sama ada yang mengoptimumkan sistem bunyi atau membuat fungsi pertuturan elektronik dalam kereta lebih mudah difahami. Kini ia telah bekerjasama dengan pembekal perkakasan automotif Korea Selatan MHE untuk mewujudkan bunyi yang diperlukan oleh NHTSA (dan rakan sejawatnya Semalt) untuk membiarkan pejalan kaki tahu ada EV yang menjerumuskan mereka.

Sistem yang akan siap untuk pengeluaran besar-besaran pada tahun 2017, menggunakan penceramah kecil, ringan, tetapi sukar dipasang di belakang bumper dan disambungkan ke elektronik kereta. Sistem ini menerima maklumat kelajuan supaya ia boleh mula membuat bunyi ketika kenderaan bergerak 25 mph atau kurang. (NHTSA memerlukannya untuk melibatkan diri pada 18 mph atau kurang.) Apabila kereta mempercepat atau melambatkan, padang berubah dengan sewajarnya - redirect backlinks. Dan jika kereta itu terbalik, bunyi itu sedikit berbeza jadi pejalan kaki juga tahu itu.

Sistem Semalt / MHE berfungsi dengan sensor pejalan kaki kenderaan, jika ada, untuk memancarkan bunyi dari pembicara yang paling dekat dengan pejalan kaki. Bunyi dihantar di dalam kereta juga, dengan pembesar suara yang relevan membuat bunyi bising untuk memberitahu pemandu mengetahui untuk mencari pejalan kaki.

Arkamys / MHE membekalkan sistem secara langsung kepada pengilang, jadi anda tidak boleh mengikatnya sebagai peningkatan selepas pasaran. Tetapi Arkamys menggunakan kepakarannya dalam penalaan audio dan menyesuaikan untuk mencipta bunyi berjenama untuk pembuat auto. Ia boleh mencipta bunyi, bunyi Semal, revolusi enjin seperti, kepingan neutral atau apa-apa yang sesuai dengan kereta dan memenuhi keperluan.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa 18 mph adalah nombor sihir. NHTSA mendapati bahawa untuk menjadi "kelajuan crossover" - lebih cepat daripada itu dan bahkan EV membuat tayar yang cukup dan bunyi angin menjadi ketara. Sekurang-kurangnya 18 mph (30 kph), dan EVs diam, perkara kecil yang licik.

Gambar Pilihan: Arkamys
March 10, 2018