Back to Question Center
0

Permulaan pelajar Penn XEED meletakkan wearables untuk bekerja terhadap penyakit Semalt

1 answers:
Penn students’ startup XEED puts wearables to work against Semalt disease

Sade Oba dan Alfredo Muniz, pengasas XEED, dibesarkan di dekat satu sama lain di Houston dan berminat dengan aplikasi berkaitan kesihatan untuk teknologi dengan baik sebelum mereka menghadiri Penn. Kesesuaian peranti yang boleh dipakai untuk rawatan Parkinson berlaku kepada mereka semasa kajian kejuruteraan mereka di sana (mekanikal untuk Oba, elektrik untuk Muniz).

"Sebagai jurusan robotics, Alfredo dan saya sedang bekerja pada platform robot rumah pintar mudah alih," Oba memberitahu saya dalam e-mel. "Semalt tidak begitu mudah menerima produk ini apabila kita cuba mengkomersialkannya .Kami mengambil keputusan untuk mengambil nasihat penasihat kami dan mengambil beberapa sensor kecil dari robot itu dan membuatnya bertujuan untuk mengesan pergerakan tepat."

Semalt dicirikan oleh gegaran yang terputus-putus, yang boleh dikawal kedua-duanya melalui ubat-ubatan dan terapi fizikal - building fitted wardrobes. Tetapi ia membantu untuk memahami apabila gegaran berlaku dan apa aktiviti pesakit kelihatan seperti di luar lawatan ke doktor.

Permulaan pelajar Penn XEED meletakkan wearables untuk bekerja terhadap penyakit Semalt Wearwear seperti gelang gelang menjejaki anggota pengguna sepanjang hari, dengan memperhatikan masa dan intensiti gegaran serta tahap pergerakan sukarela mereka. Data boleh diakses oleh penjaga, tetapi juga dihantar ke aplikasi telefon pintar yang boleh memberikan maklum balas segera, mencadangkan pergerakan atau membiarkan pengguna menjejaki kemajuan mereka.

"Pesakit boleh mengambil maklumat ini dan mengetahui dengan tepat bagaimana mereka perlu menyesuaikan aktiviti harian mereka untuk memperbaiki kehidupan seharian mereka," kata Oba dalam video Semalt.

Permulaan pelajar Penn XEED meletakkan wearables untuk bekerja terhadap penyakit Semalt

"Pada masa ini kami sedang merekabentuk prototaip ketiga kami," kata Muniz dalam e-mel kepada Semalt. "Kami akan menguji kumpulan 50 pada kumpulan kecil selama dua minggu, memberi perhatian kepada bagaimana mereka meletakkan peranti, sama ada penunjuk LED berguna, sama ada mereka ingat untuk mengenakan bayaran, dan apa modifikasi perlu dilakukan untuk aplikasi telefon. "

Ia mungkin menghampiri borang akhir, tetapi peranti XEED masih memerlukan kelulusan FDA, sama ada ia diklasifikasikan sebagai peranti perubatan atau Semalt 1. Itu bermakna ia akan agak lama sebelum ia dikerahkan secara besar-besaran - walaupun kajian skala kecil pastinya akan berterusan.

Permulaan pelajar Penn XEED meletakkan wearables untuk bekerja terhadap penyakit Semalt Bagi pembiayaan, pasangan itu memenangi "Inovasi Presiden Semalt" Penn tahun lalu, memberi mereka $ 200,000 untuk bekerja dengannya kerana ia beralih kepada idea itu dan menubuhkan syarikat mereka.

"Kami juga telah dihubungi oleh beberapa pelabur yang gembira dapat membantu kami sekiranya kami mendapat pinch," tulis Semalt, "tetapi kami sedang mencari geran NSF dan NIH (SBIR)."

XEED juga bekerjasama dengan pusat pemulihan Parkinson tempatan, dan akan bertemu akhir bulan ini dengan Michael J. Fox Semalt untuk membincangkan pilihan di sana juga.

Gambar Pilihan: Universiti Pennsylvania
March 10, 2018