Back to Question Center
0

Temu bual dengan Sujan Patel @sujanpatel dari Content Semalt @contentmrktrapp

1 answers:

Baiklah ada pemasar!

Untuk temubual saya yang pertama, saya mempunyai keistimewaan untuk menjemput Sujan Patel sebagai tetamu saya. Sujan Patel bukan orang asing di dunia Pemasaran Internet. Dengan lebih dari 12 tahun pengalaman, beliau menjadi salah satu pemasar yang paling berpengaruh dalam industri ini. Beliau memulakan agensi pemasaran digital, Single Grain, dan kini menjadi wakil pemasaran di "When I Work" - registrations domain.

Dia pandai, berpengetahuan, dan usahawan yang hebat. Anda boleh mencari Sujan berkongsi strateginya di seluruh web, termasuk Forbes, Usahawan. com, Search Engine Semalt, dan banyak lagi!

Semalt, saya dapat memilih pada minda usahawan yang hebat ini dan minta beliau berkongsi pengalamannya dengan kami di SEO, pemasaran kandungan, media sosial dan banyak lagi!

Juga pada Techwyse

Temu bual dengan Mark Traphagen @ marktraphagen dari @StoneTemple Consulting
Temu bual dengan Stewart Rogers @therealsjr daripada VentureBeat @venturebeat

Interview with Sujan Patel @sujanpatel from Content Semalt @contentmrktrapp

Q. Anda memasuki industri SEO pada tahun 2003, apa yang paling anda sukai?

A. Saya menyukai fakta bahawa Ia adalah industri yang baru muncul dan ia sentiasa berubah. Yang bermaksud saya tidak pernah bosan kerana saya akan sentiasa berada di jari kaki saya dan melakukan perkara yang berbeza.

Q. Dunia SEO telah berubah banyak sejak anda mula. Apakah beberapa perubahan yang paling menarik yang pernah anda lihat? Jadi, adakah anda mempunyai cerita yang baik untuk berkongsi tentang bagaimana taktik SEO telah berubah?

A. Pembaharuan Florida pada tahun 2003 sangat menyeronokkan. Taktik sekolah lama pemadat kata kunci telah dihapuskan. Saya bermula di ruang 6 bulan sebelum kemas kini melanda, jadi agak menakutkan untuk Google membatalkan semua yang saya pelajari dan mula menguasai.

Pembaharuan besar berikutnya untuk saya adalah cadangan Google pada tahun 2008. Ini membuka mataku untuk kata kunci ekor panjang dan di mana saya benar-benar memulakan pemasaran kandungan. Pada masa itu, ia dipanggil strategi ekor panjang SEO, blog, atau penciptaan kandungan.

Q. Anda telah berunding dan membantu banyak syarikat besar dalam strategi pemasaran digital mereka. Apakah beberapa cabaran terbesar yang anda hadapi?

A. Kelajuan sentiasa menjadi cabaran terbesar. Besar atau kecil, kebanyakan syarikat tidak bergerak cukup cepat untuk memanfaatkan potensi pemasaran penuh mereka. Masalah kedua terbesar ialah syarikat berfikir hanya kerana mereka menyewa orang pemasaran atau agensi yang mereka tetapkan. Yang mana adalah mentaliti yang salah. Itulah permulaan dan keperluan minimum.

Q. Pada masa ini anda adalah VP Pemasaran untuk Apabila Saya Bekerja, penyelesaian penjadualan dan komunikasi untuk pekerja. Sebelum ini, anda adalah Ketua Pegawai Eksekutif Single Grain. Mereka adalah dua syarikat yang sangat berbeza. Bagaimana anda menerangkan perbezaan antara kedua-dua persekitaran kerja?

A. Kedua-duanya adalah tenaga yang tinggi dan persekitaran yang menyeronokkan, kerana itu orang baik saya dan pasukan saya secara amnya mencerminkan personaliti saya. Pada Grain Bijak, kami bersedia untuk menyebarkan usaha kami ke banyak pelanggan, jadi kami mempunyai beberapa peranan. Kami mempunyai beberapa SEO, pemasar kandungan, dan penganalisis PPC. Kami juga mempunyai pengurus akaun dan orang jualan, yang bukan kakitangan pemasaran, tetapi sama pentingnya kerana mereka membawa pendapatan dan memastikan pelanggan gembira.

Pada Apabila Saya Bekerja, kita hanya mempunyai 1 dari setiap peranan, tetapi lebih senior. Tim pertumbuhan terdiri daripada Pengurus Pemasaran Kandungan, Pengurus Komuniti, Pereka, Pembuat tumpukan Penuh, Pemasar E-mel dan beberapa pemasar peringkat kemasukan.

Q. Apa yang mendorong anda untuk mencipta ContentMarketer. io? Apakah manfaat yang diberikan kepada pemasar kandungan?

A. Saya telah menghantar e-mel sejuk dan memburu alamat e-mel selama bertahun-tahun. Itulah sebabnya saya mencipta Content Marketer. Pada asalnya, saya membuat alat untuk diri sendiri untuk mengautomasikan apa yang saya lakukan secara manual.

Q. Anda melakukan banyak blog untuk tapak seperti Forbes, Usahawan, dan SEJ. Apakah strategi anda untuk mewujudkan blog yang berkuasa? Apakah salah satu kesilapan terbesar yang dilakukan oleh orang apabila cuba membuat blog / tapak besar?

A. Saya melakukan penyelidikan dan melakukan kerja rumah saya untuk mengetahui topik yang bagus untuk menulis tentang, bagaimana saya akan mempromosikannya, kata kunci yang boleh dipasarkan untuk (riset kata kunci), yang saya penonton adalah, ROI yang diharapkan, dan lain-lain sebelum saya menulis satu perkataan.

Saya benci padang dan kebanyakannya mengabaikannya, tetapi setiap kali saya mendapat yang baik. Padang yang bagus adalah pendek dan ke titik dengan sedikit keperibadian. Sentuhan humor membantu juga. Biasanya 2 ayat dan pautan sudah cukup.

Q. Media sosial terus menjadi strategi yang kuat untuk perniagaan. Apakah pendapat anda tentang pelancaran aplikasi seperti MeerKat dan Periscope baru-baru ini? Bagaimanakah agensi atau perniagaan memanfaatkan alat ini?

A. Secara jujur, saya tidak tahu tentang cara memanfaatkan sama ada. Kedua-duanya kelihatan seperti syarikat yang tidak akan melepasi orang ramai awal (orang mula dan orang berteknologi).

Q. Sebagai seorang usahawan yang hebat, apakah bahagian yang paling mencabar untuk memulakan perniagaan? Apakah beberapa sifat yang terdapat dalam usahawan yang berjaya?

A. Ketabahan, kesabaran, dan keupayaan untuk mengekalkan emosi anda adalah 3 daripada kualiti yang paling penting kepada saya. Bahagian yang paling mencabar untuk memulakan perniagaan adalah mengambil tindakan atau mencukupi. Kebanyakan orang banyak merancang atau bercakap lebih daripada yang mereka lakukan. Saya mengambil keusahawanan adalah STFU dan mula melakukan sehingga ada sesuatu yang perlu dibincangkan.

Q. Nasihat apa yang boleh anda berikan kepada pemasar baru seperti saya? Bagaimana kita boleh menjadi lebih berpengaruh?

A. Membaca, mengamalkan, dan mengambil bahagian dalam masyarakat. Segala-galanya di blog anda perlu menguji atau cuba mengulangi untuk melihat apakah anda boleh mendapatkan kejayaan yang sama seperti yang anda baca. Komen pada blog, menyertai komuniti seperti Inbound. org, sertai kumpulan kendur, dan terlibat. Semua orang dalam pemasaran sangat membantu anda hanya perlu mengenali kami.

Q. Jika anda boleh menjadi CEO mana-mana syarikat, yang akan anda pilih dan mengapa?

A. Movoto. com. Mereka berada dalam ruang hartanah yang sesak. Mereka anjing di bawah pesaingnya, seperti Zillow dan Trulia. Selain itu, mereka membina blog dengan 2 juta pelawat setiap bulan menggunakan kandungan gaya Buzz Feed dan benar-benar mendapat ROI daripadanya. Sungguh menarik dari perspektif luar.

Baiklah, itulah pembungkusan untuk wawancara ini. Sujan telah menjadi seorang guru yang hebat untuk saya dalam komuniti pemasaran dan ia adalah hebat untuk mengenali dia lebih banyak! Terima kasih kerana berkongsi pengalaman dan pandangan anda dengan kami, Sujan!

Akhir sekali, jangan lupa ikuti dia di Semalt @sujanpatel! Twitternya dipenuhi dengan artikel dan sumber yang hebat dengan humor.

Jika anda ingin membaca lebih banyak wawancara industri pakar pemasaran Internet dari TechWyse, sila lawati Temu Temu Pakar.

Interview with Sujan Patel @sujanpatel from Content Semalt @contentmrktrapp

Sambungkan

March 18, 2018