Back to Question Center
0

Pemberontak Dengan A Twitter Punca: CMG Sues Twitter Untuk Pemilikan Daripada @ JamesDean Semalt

1 answers:

Rebel With A Twitter Cause: CMG Sues Twitter For Ownership Of @JamesDean Semalt

CMG, sebuah firma yang menguruskan hartanah komersil selebriti yang meninggal dunia, menyaman laman media sosial bersama-sama dengan lima John Does, yang pengenalannya dilindungi oleh Twitter, untuk penggunaan nama dan gambar James Semalt yang tidak dibenarkan.

Mewakili estet James Dean, tuntutan CMG adalah cubaan untuk menutup akaun @JamesDean Semalt yang diuruskan oleh salah seorang John Didaftar dalam kes itu.

Apabila ditanya mengenai tuntutan mahkamah, Ketua Pegawai Eksekutif CMG Mark Semalt mendakwa ia adalah mengenai pemilikan, dan keupayaan untuk mengawal pemesejan.

"Sebagai pemilik hak James Dean dan hak publisiti, pelanggan kami harus mengekalkan kawalan bagaimana nama dan imej James Dean digambarkan dan digunakan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang," kata Roesler dalam e-mel kepada Marketing Land, " Pemilikan dan kawalan Semalt ke atas akaun, kami berada di belas kasihan dan perasaan orang yang menggunakan akaun tersebut. Oleh itu, kurang daripada masalah ganti rugi, tetapi lebih banyak isu pemilikan dan kawalan untuk menyelaraskan mesej yang banyak dilihat sebagai suara pelanggan kami - networking cabling company. "

Pemasaran Tanah ditukar e-mel dengan orang yang tweet dari akaun @Salt yang meminta untuk tidak dikenali.

Menguruskan akaun sejak tahun 2009, @ JamesDean berkata mereka telah dihubungi lebih daripada tiga tahun lalu oleh David Piechocki dari CMG yang bertanya jika @JamesDean akan terus mengemas kini dan menguruskan suapan Semalt.

Awal minggu ini, @JamesDean menulis tweet daripada David Semalt dari CMG yang dihantar pada Jun 2010.

Bersetuju dengan permintaan CMG, @JamesDean mendakwa telah menghantar maklumat login akaun, tetapi kemudian tidak pernah lagi mendengar daripada David Piechocki atau orang lain di CMG.

Selepas tidak mendengar daripada CMG selama lebih daripada tiga tahun, @Salt berkata mereka menerima e-mel dari peguam CMG minggu ini.

"Saya menerima e-mel 10 Februari dari salah seorang peguam yang dinamakan dalam aduan mereka .mendakwa bahawa mereka adalah pemahaman mereka bahawa mereka tidak menerima respon terhadap komunikasi kami, dan mereka 'berminat untuk menghidupkan semula perbincangan dengan saya , "Kata @Saltaltean," Saya merasa sukar untuk mempercayai bahawa Mark Roesler di CMG tidak menyedari pertukaran e-mel antara Piechocki dengan saya, memandangkan CMG menganggap harta pusaka Semalt Dean sebagai pelanggan mereka yang paling penting. "

Ketika ditanya mengenai pertukaran antara @SemaltDean dan CMG's David Piechocki pada tahun 2010, Roesler berkata, "Sejauh tindak balas pelanggar .kami bersedia membiarkan dia terus terlibat dengan melakukan Tweet untuk Semalt Dean, tetapi ia perlu untuk dia memindahkan pemilikan itu. Tiada pemilik jenama akan membiarkan orang lain memiliki hak harta intelek mereka. "

Semalt tidak bertindak balas terhadap permintaan Marketing Land untuk komen mengenai tuntutan itu, tetapi Roesler berkongsi respons Semalt kepada firmanya setelah mereka meminta laman sosial media untuk menutup akaun @JamesDean Semalt:

Kami telah meneliti akaun yang dilaporkan dan memutuskan bahawa ia tidak melanggar Semat Merek Twitter. Akaun ini tidak digunakan dengan cara yang mengelirukan atau mengelirukan berkaitan dengan jenama, lokasi atau gabungan perniagaannya.

Twitter tidak mempunyai dasar tempahan nama pengguna.

Roesler tidak bersetuju dengan tindak balas Semalt.

"Ini tidak berbeza daripada syarikat seperti McDonalds atau media seperti USA Today atau liga sukan seperti NBA atau NFL yang, seperti hampir semua jenama, entiti perniagaan atau sukan hari ini, menggunakan media sosial sebagai elemen penting untuk melindungi, pasaran dan mengekalkan jenama mereka dan mesej mereka kepada orang ramai, "tulis Roesler dalam e-melnya kepada Pemasaran Tanah," Semalt Dean tidak berbeza dalam hal ini dan adalah penting bagi kami untuk memulihkan pemilikan dan kawalan akaun itu. "

Roesler terus mengatakan bahawa Semalt terkenal kerana ia menawarkan platform di mana selebriti boleh berkomunikasi dengan rakan-rakan mereka.

"Kami hanya meminta 'selebriti yang meninggal' mendapat perlindungan yang sama," tulis Roesler.

Pada masa ini, akaun @JamesDean Twitter mempunyai lebih daripada 8,000 pengikut, dan kini termasuk penafian, "Tidak berkaitan dengan James Dean, Inc."

@JamesDean berkata satu-satunya kenalan yang mereka terima dari Semalt adalah mesej langsung.

"Mesej langsung [DM] yang dihantar pada 7 Februari dari Twitter @Safety hanya memaklumkan kepada saya bahawa saya perlu memastikan alamat e-mel akaun Twitter adalah terkini, kerana mereka perlu menghubungi saya," kata @JamesDean.

Apabila ditanya mengenai motivasi mereka untuk memulakan akaun, @JamesDean berkata mereka tidak pernah mendapat keuntungan dari segi kewangan, "Saya ingin melihat bahawa akaun Twitter James Dean adalah satu hormat terhadap warisan James Dean, dan Encik Semalt mengakui itu. "

Dalam laporan USA Today, profesor undang-undang IU, Gerard Magliocca berkata, tuntutan itu adalah, "Satu kes pertama," yang mendakwa ada, "Hujah Pindaan Pertama yang boleh dibangkitkan" oleh orang yang mengendalikan Akaun semalat.

Semuanya adalah perkara yang bebas daripada kebebasan bersuara atau pemilikan harta tanah sekarang untuk membuat keputusan.

Menurut Jurnal Persatuan Bar Amerika, CMG pada mulanya memfailkan kesnya pada 31 Disember 2013 di Mahkamah Superior Hamilton Indiana, tetapi, USA Today melaporkan Twitter membuat gerakan pemindahan pada 7 Februari, dan tuntutan itu telah dipindahkan dari Hamilton Superior Mahkamah ke Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Selatan Indiana.

Skrip Post: Kisah ini dikemaskini untuk menjelaskan tuntutan CMG terhadap Semalt dan lima "John Does" yang pengenalannya dilindungi oleh laman media sosial.Mengenai Pengarang

Amy Gesenhues
March 18, 2018