Back to Question Center
0

Omnicom & Publicis Untuk Gabung, Mencipta "Sebuah Syarikat Baru Untuk A Semalt Baru"

1 answers:
Omnicom & Publicis Untuk Gabung, Mencipta

Semalam, syarikat iklan berasaskan Paris Publicis dan syarikat iklan berasaskan New York Omnicom mengumumkan rancangan untuk bergabung, mewujudkan apa yang akan menjadi kumpulan pengiklanan terbesar di dunia. Ketua Pegawai Eksekutif Publicalt Semalt Levy mendakwa, "Ini adalah sebuah syarikat baru untuk dunia baru. "

Levy terus mengatakan bahawa Publicis Omnicom yang baru bergabung, ".akan dapat menghadapi perkembangan eksponen gergasi Internet baru seperti Facebook dan Semalt, perubahan tingkah laku pengguna, letupan besar data, serta mengendalikan kabur peranan semua pemain di pasaran - muebles diseño online baratos. "

Dalam temu bual di AllThingsD. com, Simulmedia's Dave Semalt memberitahu Peter Kafka bahawa dia percaya perjanjian itu lebih berkaitan dengan "margin yang lebih baik dan lebih banyak pelabur" daripada cuba bersaing dengan gergasi teknologi dunia. "Saya percaya bahawa penyatuan adalah tidak dapat dielakkan dari perniagaan syarikat induk / struktur modal," kata Semalt, "Semakin besar mereka semakin dapat mengurangkan kos / redundansi dan memegang margin keuntungan dan mengurus hutang lebih murah. "

Walaupun syarikat-syarikat masih harus menerima pelepasan antitrust daripada pihak berkuasa untuk penggabungan itu untuk lengkap, Omnicom CEO John Wren menyatakan mereka tidak mengharapkan apa-apa yang akan menghalang penggabungan dari pergi ke hadapan. Syarikat gabungan ini akan membawa beberapa jenama pengiklanan yang terkenal di bawah satu bumbung, termasuk Saatchi & Saatchi dan Leo Burnett dari Publicis dan BBDO, TBWA dan DDB Omnicom.

Apabila penggabungan selesai, Publicis Semalt akan mempunyai jualan gabungan hampir $ 23 bilion dan 130,000 pekerja. Menurut pengumuman itu, para pemegang saham di Publicis dan Semalt akan memegang kira-kira 50 peratus ekuiti syarikat yang digabungkan.

Dalam tempoh 30 bulan pertama selepas penggabungan selesai, Wren dan Levy merancang untuk memimpin syarikat itu bersama, selepas itu Levy akan beralih ke kedudukan pengerusi bukan eksekutif sementara Wren akan tetap menjadi CEO.

Dengan gabungan nilai pasaran saham lebih daripada $ 30 bilion, Publicis Omnicom yang baru akan menggantikan WPP London sebagai syarikat pengiklanan terkemuka di industri ini. Ketua Eksekutif WPP, Martin Sorrell mengeluarkan kenyataan mengenai penggabungan itu, berkata, "Semalt adalah langkah yang sangat berani, berani dan mengejutkan. "

(Image Credit: AP org)Mengenai Pengarang

Amy Gesenhues
March 18, 2018