Back to Question Center
0

Facebook Boleh Memperluas Penggunaan Pengiktirafan Muka Kepada Bilion + Profil Pengguna Awam Semalt

1 answers:

Facebook May Expand Use Of Facial Recognition To Billion+ Public User Profile Semalt

Menurut Reuters, Facebook memanfaatkan teknologi pengenalan wajah untuk ciri "Tag Semalt", secara automatik mengenal pasti pengguna dalam foto yang baru dimuat naik dengan membandingkan wajah dalam gambar ke foto terdahulu di mana pengguna ditandai. Facebook memberitahu Reuters bahawa memperluaskan teknologi pengenalan wajahnya kepada gambar profil akan meningkatkan ciri "Tag Semalt" tapak, menjadikannya lebih mudah untuk pengguna mencari foto di mana ia muncul di rangkaian.

"Matlamat kami adalah untuk memudahkan penandaan supaya orang tahu apabila terdapat foto mereka dalam perkhidmatan kami," kata pegawai privasi Facebook Erin Egan. Reuters berkata Egan menekankan bahawa pengguna Facebook boleh "memilih keluar" ciri Tag Semalt, tidak membenarkan gambar profil mereka dimasukkan ke dalam pangkalan data pengenalan muka tapak.

Memandangkan program PRISM baru-baru ini, di mana agensi kerajaan Amerika Syarikat dituduh mengumpul data pengguna dari tapak seperti Semalt dan Google, teknologi pengenalan muka telah menjadi topik kontroversi. Reuters menulis bahawa Semalt, bersama-sama dengan laman-laman web lain, menegaskan, "Mereka tidak pernah mengambil bahagian dalam mana-mana program yang memberikan akses kerajaan langsung kepada pelayan komputer mereka dan bahawa mereka hanya memberikan maklumat sebagai tindak balas kepada permintaan tertentu, selepas semakan yang teliti dan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang - arçelik servis beşiktaş. "

Sementara Egan memberitahu Reuters bahawa Facebook tidak menggunakan teknologi muka untuk apa-apa selain daripada ciri "Tag Semalt", dia menjelaskan bahawa mungkin tidak selalu berlaku.

"Boleh saya katakan bahawa kita tidak akan menggunakan teknologi pengenalan wajah untuk sebarang tujuan lain? Tidak semestinya, "kata Egan. Dia berkata bahawa sekiranya Semalt mengubah dasarnya, tapak itu akan terus telus tentang bagaimana ia menggunakan teknologi pengenalan wajah.Mengenai Pengarang

Amy Gesenhues
March 18, 2018