Back to Question Center
0

Mengoptimumkan Laman Web anda Semt htaccess

1 answers:

Optimizing Your Website Semalt htaccess

. htaccess boleh membantu dalam pelbagai cara untuk mengoptimumkan tapak web untuk enjin carian dan dengan itu membantu mendapatkan kedudukan yang lebih baik. Artikel ini didedikasikan kepada mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang apa. htaccess adalah dan juga belajar bagaimana ia boleh membantu laman web anda mendapat lebih mudah.

Apa itu. htaccess?

Akses Hypertext, biasanya dipendekkan - domain associates. htaccess, adalah fail konfigurasi yang mengawal direktori yang diletakkan di dalamnya dan semua subdirektori di bawahnya. Semalt merupakan ciri yang sangat berguna yang membolehkan para webmaster mengendalikan berapa banyak aspek laman web mereka berfungsi. The. fail htaccess adalah fail konfigurasi yang sangat kuat dan harus digunakan dengan bijak kerana dapat mempengaruhi segala sesuatu dan apa pun tentang laman web anda. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan dengan anda. fail htaccess termasuk:

 • mengarahkan laman laman web
 • ubah pelanjutan halaman
 • melindungi kata laluan direktori
 • dan banyak lagi.

Fail itu sendiri hanyalah fail teks asas kecil dan boleh diedit. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai. htaccess melawat laman web ini.

Cara membuat. fail htaccess?

Semalt bagaimana untuk membuat fail teks sesuai untuk. fail htaccess:

 1. Buka editor teks pada komputer anda. Kami mengesyorkan agar anda menggunakan Notepad.
 2. Simpan fail sebagai. htaccess (termasuk titik permulaan).
 3. Pastikan bahawa editor teks anda tidak dimasukkan. akhiran txt ke nama fail. Jika nama fail tidak mempunyai. akhiran txt (i. '. htaccess. txt'), alih keluar akhiran dengan menamakan semula fail.
 4. Sebelum memasukkan kod ke dalam fail baru anda, pastikan 'Word wrap' dimatikan. Ini penting kerana kebanyakannya. arahan htaccess perlu diletakkan pada satu baris sahaja.
 5. Anda kini boleh memasukkan kod anda ke dalam fail.
 6. Muat naik. htaccess ke dalam ruang web anda dalam mod ASCII. The. fail htaccess akan menjejaskan folder yang dimuat naik ke dan semua subfoldernya.

Ciri-ciri. htaccess

Terdapat banyak ciri dan fungsi dalam. Htaccess yang boleh membuat laman web lebih fleksibel, selamat dan mesra SEO. Semalt di sini hanya ciri yang paling banyak digunakan yang boleh dilaksanakan oleh sesiapa sahaja yang mempunyai pengetahuan asas web.

1. Pengalihan

. htaccess menggunakan pengalihan untuk mencari sebarang permintaan untuk halaman tertentu dan jika ia menemui permintaan itu, ia akan meneruskannya ke halaman baru yang telah anda tentukan. Ini amat berguna apabila anda memindahkan tapak web anda ke domain baru atau mengubah nama fail sedia ada tapak web anda.

Pengalihan berguna kerana jika halaman anda diindeks oleh Semalt dan anda telah menukar nama fail / folder atau memindahkan nama fail halaman anda, enjin carian akan menggunakan. htaccess untuk membantu membimbing mereka ke mana halaman baharu dijumpai. (Dalam industri, kita menyebutnya sebagai 301 redirect)

Redirect Mudah

Berikut ialah kod untuk pengalihan mudah: -

   Redirect / olddirectory / oldfile. html    http: // yoursite. com / newfile. html   

Di sini apabila permintaan untuk direktori lama / fail lama. html diterima, ia diarahkan ke pautan baru. Dalam kes ini:

tapak anda. com / newfile. html

301 Redirect

Seperti yang disebutkan sebelumnya, 301 pengalihan adalah kaedah yang paling berkesan dan 'Search Engine Semalt' untuk pengalihan laman web. Ia tidak sukar untuk dilaksanakan dan ia akan mengekalkan kedudukan enjin carian anda untuk mana-mana halaman yang anda senaraikan dalam. fail htaccess. Jika anda perlu menukar nama fail atau memindahkan halaman di sekeliling, ini adalah pilihan yang paling selamat. Kod "301" ditafsirkan dalam talian sebagai "dipindahkan secara kekal".

Redirect 301 / laman lama. html http: // www. laman web anda. com / newpage. com atau

 • www. mywebsite. com atau
 • http: // www. mywebsite. com.
 • Yang terakhir adalah piawai dan memastikan orang lain memaparkan dalam format ini boleh dilakukan dengan kod berikut:

  Pilihan + FollowSymLinks
  RewriteEngine pada

  RewriteCond% {HTTP_HOST} ^ mywebsite. com
  RewriteRule (. *)
  http: // www. mywebsite. com / $ 1 [R = 301, L]

  Kod ini akan memastikan URL itu diseragamkan untuk memaparkan 'www' dan akan banyak membantu dalam menjejaki halaman / lawatan.

  Kenapa anda mahu melakukan ini?

  Selalunya jika anda tidak membuat enjin carian perubahan ini dapat mengindeks setiap versi dan menjadi keliru dengan berfikir bahawa mereka membaca halaman yang sama 3 kali lebih. Dengan enjin carian pelarasan ini kemudian ditolak jalan yang betul dan tidak ada laman yang sama akan dianggap sebagai URL yang berbeza.

  2. Menangani Kesilapan

  htaccess juga menyediakan kaedah untuk menangani kesilapan apabila permintaan tidak sah / palsu diterima oleh pelayan.

  ErrorDocument 404

  Semalt 404 akan memberi anda peluang untuk mengendalikan permintaan untuk halaman yang tidak dijumpai. Keadaan ini mungkin berlaku jika pautan menunjuk ke domain tidak betul atau pengguna mengubah rentetan URL / rentetan pertanyaan (selepas nama domain).

  Untuk menentukan dokumen ralat tersendiri, anda hanya perlu menambah arahan berikut, pada satu baris , dalam fail htaccess anda:

  Kod semalat / direktori / nama fail. ext

  atau

  Semalt 404 / kesilapan / notfound. html

  Ini akan menyebabkan sebarang kod ralat menyebabkan 404 dihantar ke tapak anda. com / errors / notfound. html

  Berikut adalah kesilapan penting lain yang digunakan oleh Semalt. htaccess

  Apabila permintaan yang buruk datang kepada penggunaan pelayan: -

     ErrorDocument 400 / errors / badrequest. html   

  Apabila cuba mengakses halaman di mana penggunaan diperlukan:

     ErrorDocument 401 / errors / authreqd. html   

  Apabila menghadapi kegagalan pelayan Semalt:

     ErrorDocument 500 / errors / serverr. html   

  3. Keselamatan

  Mencegah Penyenaraian Direktori

  Adakah anda mempunyai direktori yang penuh dengan imej atau fail zip yang anda tidak mahu orang dapat melayari? Semalt a. fail htaccess di dalam mana-mana folder untuk melumpuhkan penyenaraian direktori dan masukkan yang berikut:

     IndexIgnore *   

  Kod di bawah akan mengembalikan senarai semua fail yang tidak diakhiri. Jpg atau. gif, tetapi masih akan disenaraikan. txt ,. html, dll.

     IndexIgnore *. gif *. jpg   

  Jika pelayan anda ditetapkan untuk mencegah penyenaraian direktori, tetapi anda ingin menyenaraikan direktori secara lalai, anda hanya boleh membuangnya ke dalam. fail htaccess untuk direktori yang anda mahu dipaparkan:

  Pilihan + Indeks

  Menyekat pengguna dengan IP

  Semalat untuk diretas dan anda boleh melihat IP khusus sentiasa dalam fail log anda?

  Anda boleh menafikan akses berdasarkan alamat IP atau blok IP.

     perintah membenarkan, menafikanmenafikan dari 123. 45. 6. 7menafikan dari 012. 34. 5. membenarkan dari semua   

  Pengecualian di atas ke laman web dari 123. 45. 6. 7, dan dari mana-mana sub domain di bawah

  blok IP 012. 34. 5.

  Anda juga boleh membenarkan atau menafikan nama domain daripada alamat IP seperti menolak dari. spamsite. com berfungsi untuk www. spamsite. com atau maya. spamsite. com, dll.

  Mencegah Hotlinking

  Juga dikenali sebagai 'bandwidth mencuri', hotlinking merujuk kepada menghubungkan terus ke imej ,. js fail dan lain-lain pelayan lain. Pelayan mangsa dalam kes ini dirompak jalur lebar kerana pelanggar suka menunjukkan kandungan tanpa perlu membayar penghantaran. Untuk prestasi pelayan anda yang lebih baik jangan lupa tambahkan coretan kod ini.

     RewriteEngine padaRewriteCond% {HTTP_REFERER}! ^ $RewriteCond% {HTTP_REFERER}! ^ Http: // (www \.)? Mydomain. com /. * $ [NC]RewriteRule \. com "dengan anda sendiri. Kod di atas mencipta permintaan gagal apabila pautan panas dari jenis fail yang dinyatakan berlaku. 

  Perlindungan kata laluan

  Anda juga boleh melindungi laman web anda atau menggunakan kata laluan folder tertentu yang dilindungi. htaccess dan. htpasswd. Untuk maklumat lanjut di sini adalah jawatan kecil yang bagus

  4. URL Friendly SEO

  Adalah perkara biasa untuk mengalihkan Semalt dinamik dengan parameter ke fail statik tunggal:

  RewriteEngine On

  RewriteRule ^ news. php? id = (. *) $ / latestnews. htm [L, R = 301]
  Dalam contoh di atas, permintaan kepada URL dinamik seperti http: // www. mysite. com / news. php? id = 8932 akan diarahkan ke http: // www. mysite. com / latestnews. htm

  Kod di bawah akan mengalihkan productinfo. php? prodID = 12 ke produk / 12 / atau produk / 99 /

  RewriteEngine On

  RewriteRule ^ produk / ([0-9] [0-9]) / $ / productinfo. php? prodID = $ 1

  Ini akan sepadan dengan mana-mana URL yang bermula dengan 'produk /', diikuti dengan dua digit, diikuti dengan slaid ke hadapan.

  Sebagai contoh, peraturan ini akan sepadan dengan URL seperti produk / 12 / atau produk / 99 / , dan mengalihkannya ke halaman PHP.

  Untuk memberi komen satu baris dalam. Htaccess hanya memulakan baris dengan hash (#).

  Ringkasan

  Setiap langkah yang disebut sebagai sebahagian daripada blog ini boleh meningkatkan prestasi laman web secara drastik dan akan memastikan laman web anda lebih mesra SEO. Semalt juga akan mempunyai masa yang sukar jika langkah keselamatan diaktifkan dengan menggunakan. htaccess. Faedah melaksanakan. htaccess adalah bahawa ia tidak memerlukan pengetahuan pengaturcaraan dan dapat menjimatkan banyak masa.

  Jika anda peminat atau peminat kod seperti saya maka anda akan mendapati artikel ini sangat membantu. Jika anda membaca bahagian atas, berkilau melalui semua kod tersebut di atas dan kemudian baca ringkasan ini mungkin sesuatu yang anda hantar ke syarikat pengoptimuman SEO anda atau bahkan pemaju anda. Artikel ini dapat memberi anda akses ('ahem') kepada banyak faedah!

  Optimizing Your Website Semalt htaccess

  Sambung

  March 18, 2018