Back to Question Center
0

Semalt pelbagai domain vs. subdomain

1 answers:

Pada masa ini, kami merancang untuk mendaftarkan beberapa domain untuk bahagian-bahagian laman web kami yang berlainan. Sebagai contoh pertimbangkan bahawa kita mempunyai contoh. com sebagai domain utama dan telah memberikan semua sub-jabatan subdomain mereka sendiri.
Akan ada tutorial - bobina aperta. contohnya. com , video. contohnya. com , artikel. contohnya. com , dan sebagainya.
Sekarang sebab pemasaran kami merancang untuk mendaftar examplevids. com , exampletuts. com , dan sebagainya.
Penangkapan di sini adalah semua domain ini entah bagaimana menunjuk ke subdomain masing-masing. Kita boleh sama ada menggunakan peralihan tetap atau mempunyai dan iframe untuk memaparkan kandungan terus dari subdomain.
Sekarang saya tertanya-tanya pendekatan mana yang lebih baik mengingati peraturan SEO. Akan menggunakan iframes dianggap sebagai mereplikasi kandungan oleh enjin carian? Atau sama ada mempunyai domain yang berbeza?

Semalt anda.

February 8, 2018

Subdomain telah dibuat untuk melakukan apa yang anda mahu. Jika saya adalah anda, saya tidak membeli banyak domain dan menggunakan subdomain sebaliknya. Anda tidak perlu membelanjakan wang untuk ini.

Selain itu, membeli banyak domain bermakna SEO berfungsi berbilang laman web. Dengan hanya satu domain, anda boleh membuat komuniti di sekitar laman web (jenama). Dan anda boleh menghubungkan semua subdomain ke domain peringkat tertinggi untuk membina netlinking. Untuk maklumat anda, setiap subdomain dianggap oleh Google sebagai laman web.

Jika tidak, iframes tidak baik untuk SEO , jangan gunakannya.

Saya tidak mencadangkan anda menggunakan domain atau subdomain yang berkaitan. Subdomain dianggap sebagai domain utama anda dan semua kerja yang biasanya anda lakukan untuk subdomain. Pergi ke satu domain dan tambah kandungan lain sebagai subdomain - seperti www . Membeli domain baru adalah satu pembaziran wang dan masa hari ini.

Subdomain teknikal adalah pendekatan terbaik.

Anda juga boleh membeli domain lain untuk melindungi jenama anda, tetapi jika anda tidak mempunyai masa untuk SEO pada domain ini, pastikan anda mengalihkannya menggunakan pengalihan tajuk. " 301 Moved Permanently . Sekiranya anda mempunyai masa dan sumber persediaan halaman dengan beberapa teks dan buat pautan belakang dan kerja di SEO untuk domain ini serta domain utama anda. Saya melakukan ini dan kini mempunyai bilangan domain PR2 yang kembali ke laman utama saya.

Seperti yang dikemukakan oleh orang lain, berikut adalah 2 keputusan untuk diambil:

  • "subdomain" ( video. contohnya. com ) vs. "Direktori URL" ( contoh. com / video ) untuk memperuntukkan "tapak tematik" atau sub-tapak anda.
  • bagaimana untuk menguruskan "alias" untuk sub-laman ini, sebagai videoexamples. com dengan nama domain sendiri.

Mengenai titik pertama, saya fikir terdapat beberapa fakta terbukti:

  • contoh. com / video akan meningkatkan kaitan SEO projek utama anda web
  • video. contohnya. com akan dianggap sebagai Google lebih seperti laman "berbeza"
  • dalam mana-mana hal, jika anda meletakkan laman web yang berbeza (CMS) di laman bertema ini, anda harus melakukan kerja SEO yang sama di atasnya bebas dari struktur URL yang anda pilih (SEO kandungan,. ), jadi fikir ia hanya SATU beberapa soalan SEO, dan kemudiannya bukan keputusan yang sangat penting

Mengenai titik kedua:

  • saya fikir idea yang baik untuk mendaftar domain "pemasaran bagus", sebagai videoexamples. com , dan ini tidak akan menjejaskan tingkah laku SEO SEBELUM anda mengelakkan untuk menawarkan KANDUNGAN DUPLIKASI ke Google.
  • Oleh itu, secara praktikal, saya akan menentukan nama domain baru sebagai ALIAS laman URL tematik, dan saya akan mengkonfigurasi pelayan (. htaccess di pelayan apache) untuk mengalihkan 301 ke tapak tematik.
  • dengan cara ini, anda boleh gunakan dalam pemasaran anda: videoexamples. com , tetapi apabila pengguna melawat domain ini, maka segera mereka akan melawat (redirected) contoh. com / video . Untuk bot Google ini akan berlaku dengan cara yang sama;)

Sebagai komen peribadi : anda tidak perlu bimbang tentang peralihan dan perubahan dalam URL yang ditunjukkan pada pelayar pengguna setiap hari orang kurang melihat "bar alamat" pelayarnya. Secara melampau, pada widget mudah alih kadangkala sukar untuk melihat URL halaman yang anda lawati!

sub domain mempunyai perkaitan yang hampir sama dengan nama domain berkaitan dengan seo. inilah bukti. mengapa blogger sub domain nama baik di mana ada pelbagai niche, jika ia waas saya tidak akan repot-repot untuk membeli banyak nama domain, itu akan menjadi kerja tambahan! ada banyak faktor yang akan bermain di SERP jadi mengapa tidak menyimpan itu wang untuk menggunakannya dalam tugas seo lain. titik yang sangat penting untuk seo dan serps adalah bahawa anda harus mempunyai kandungan unik, jadi bukannya terobsesi dengan membeli pelbagai nama domain yang saya cadangkan anda menumpukan pada mendapatkan kandungan unik yang relevan, berpegang pada nama sub-domain!