Back to Question Center
0

Pakar Semalt - Bagaimana Tidak Boleh Dilancarkan Dengan Scam Dokumen Google?

1 answers:

E-mel yang berniat jahat sedang membuat pusingan, di mana penghantar itu dikatakan seseorang yang anda kenal, menghantar anda jemputan untuk mengklik pada pautan Google Doc. Mengklik pautan itu mendedahkan anda kepada dunia kemalangan. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menghapuskan e-mel tersebut.

Ryan Johnson, salah seorang pakar terkemuka dari Semalt Digital Services, berkongsi pengalaman tentang cara untuk selamat dari penipuan Google Docs - cantina da vino professionale.

E-mel tidak akan datang dari orang yang anda fikir ia berasal, tetapi sebaliknya, ia adalah e-mel pancingan data dengan niat untuk menipu anda untuk mengklik pautan. Semuanya adalah gimik yang bertujuan untuk mendedahkan kunci ke akaun Gmail anda kepada phisher. Senario terburuk adalah John Podesta, Ketua Jawatankuasa Kebangsaan Demokratik, yang mempunyai seluruh perbualan e-melnya bocor selepas jatuh ke dalam perangkap.

Selepas banyak peristiwa, Google bertindak balas dengan mengambil langkah-langkah perlindungan untuk melindungi penggunanya daripada e-mel yang menghilangkan Google Docs. Syarikat itu melumpuhkan semua akaun yang menyinggung, menghilangkan halaman palsu dan menolak kemas kini melalui penyemakan imbas yang selamat. Google menggalakkan pengguna untuk melaporkan semua bentuk e-mel pancingan data di Gmail.

Beberapa langkah pencegahan bertujuan untuk menghentikan penyebaran serangan pancingan data, walaupun penyerang telah berjaya merosakkan berjuta-juta alamat e-mel melalui sasaran, senarai kenalan akaun Gmail..

Penipuan yang ditujukan kepada pengguna akaun Google telah menjadi lebih lazim sejak beberapa bulan lalu. Peretas yang menyamar sebagai kenalan tulen telah berjaya menghantar dokumen berniat jahat dengan persamaan dengan PDF yang sah. Terdapat kaedah terbukti untuk melindungi diri anda dari ancaman. Pastikan anda telah mendayakan ciri pengesahan dua faktor pada semua akaun Google anda. Melakukannya membantu menewaskan penggodam kerana mereka tidak dapat melewati pengesahan kod kedua, kebanyakannya dihantar melalui mesej teks. Gmail akan sentiasa mengesan dan memberitahu apabila seseorang cuba mengakses akaun anda.

Sekiranya anda mengklik pautan berniat jahat, anda boleh pergi ke halaman tetapan akaun Gmail anda dan membatalkan semua akses aplikasi termasuk aplikasi Google Docs palsu.

Google mengeluarkan kenyataan susulan mengenai tuntutan tersebut. Mereka menyatakan pengetahuan mereka mengenai keselamatan akaun Google dan mengeluarkan penjelasan yang komprehensif selepas siasatan menyeluruh. Syarikat itu telah mengambil langkah-langkah untuk melindungi pengguna mereka daripada kempen phishing e-mel menyamar Google Docs, yang menjejaskan kurang dari 0.1 peratus profil Gmail aktif. Google dapat menamatkan kempen jahat dalam masa satu jam. Hanya maklumat kenalan yang diakses dan didedahkan oleh penipuan. Siasatan menunjukkan tiada data lain dikompromi. Oleh itu pengguna digesa supaya tidak mengambil apa-apa tindakan lain mengenai penipuan itu. Walau bagaimanapun pengguna dinasihatkan untuk mengkaji semula aplikasi pihak ketiga dengan melawat pautan Pemeriksaan Keselamatan Google.

Lampiran dan klik pautan tidak seharusnya automatik walaupun mereka kelihatannya berasal daripada orang yang diketahui oleh anda. Jika anda tidak menjangkakan mesej, sentiasa luangkan masa untuk meneliti URL jika ia mengandungi editor teks biasa atau pemeriksaan berganda daripada pakar melalui cara komunikasi lain.

November 28, 2017