Back to Question Center
0

Pakar Semalt: Bagaimana Urus Mel Spam?

1 answers:

Melaporkan surat penipuan kepada pihak berkuasa yang berkaitan adalah salah satu cara paling berkesan untuk mengganggu penipu dan mencegah evolusi jenayah. Di UK, Biro Perisik Penipuan Kebangsaan menjalankan operasi untuk mengumpulkan dan menganalisis data mengenai penipuan mel dan seperti jenayah seperti. Ini membantu memaklumkan pengambilan keputusan terutamanya mengenai tindakan pencegahan yang perlu diambil.

Dapatkan tips-tips yang disediakan oleh Ryan Johnson, Pengurus Jualan Kanan Semalt , yang tahu apa yang perlu dilakukan mengenai surat penipuan.

Melaporkan mel spam

Anda boleh memaklumkan kepada pihak berkuasa yang berkenaan tentang mel spam yang anda terima dalam beberapa cara. Ini termasuk menghubungi Royal Mail atau syarikat yang sedang ditiru oleh penipu - scratch and win software.

Melaporkan mel spam kepada Royal Mail

Royal Mail adalah perkhidmatan penghantaran mel dan bungkusan. Ia berfungsi dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk mengelakkan mel spam daripada menyusup sistem pos. Sekiranya anda atau orang yang anda kenali menerima pos penipuan, saranan Royal Mail yang anda hantar surat dengan surat penutup ke alamat ini:

Freepost Scam Mail,
P.O. Box 797,
Exeter Ex1 9UN

Anda juga boleh menghubungi Royal Mail melalui 0345 611 3413 atau menghantar e-mel ke scam.mail@royalmail.com.

Royal Mail juga menggalakkan orang yang terlibat untuk melengkapkan Laporan Penipuan (boleh dimuat turun di laman web mereka) dan menghantarnya bersama surat yang diterima daripada penipu dan dokumen atau bahan lain yang disyaki berasal dari penipu.

Cara lain untuk melapor penipuan adalah dengan menghantar nama penuh, alamat dan nombor telefon anda melalui pos ke alamat pos di atas, melalui e-mel atau melalui telefon (03456 113 413). Mail Royal akan menghantar sampul borang dan prabayar yang dialamatkan supaya selepas mengisi borang yang anda kirimkan dengan sampel surat penipuan yang diterima..

Melapor kepada syarikat

Jika anda menerima e-mel penipuan daripada penipu yang berpura-pura menjadi wakil syarikat tulen, bijak menghubungi syarikat.

Ia boleh menjadi sebuah bank atau jabatan kerajaan yang ditiru dan dinamakan dalam surat penipuan. Memaklumkan bahawa organisasi akan membantu kerana ia dapat memberitahu orang lain mengenai penipuan itu. Sesetengah syarikat memberi notis di laman web mereka dan menggariskan langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya mereka menjadi mangsa penipuan.

Bagaimana dengan e-mel scam?

E-mel adalah cara popular yang lain di mana penipu menipu orang ke skim yang menyalahi undang-undang. Sekiranya anda melihat e-mel scam dalam peti masuk anda, pastikan anda melaporkannya.

Sebelum melihat pilihan pelaporan yang anda miliki semasa anda menerima e-mel penipuan, mari mengkaji semula beberapa petua yang akan membuat anda dan maklumat anda selamat. Apabila anda menerima e-mel scam:

  • JANGAN klik mana-mana pautan dalam e-mel.
  • JANGAN balas e-mel atau hubungi dengan pengirim dengan apa-apa cara.
  • TIDAK memberikan apa-apa maklumat walaupun anda telah mengklik pautan tersebut.
  • JANGAN buka sebarang lampiran dalam e-mel.

Melaporkan e-mel scam ke Royal Mail

Royal Mail memulakan perjuangan melawan e-mel scam dengan menyediakan senarai e-mel penipuan yang paling kerap untuk membantu anda melihat e-mel penipuan sekilas. Jika anda menerima e-mel yang mencurigakan, anda boleh menghubungi Royal Mail melalui halaman hubungan syarikat atau pautan "Hubungi kami" di bahagian bawah halaman web tapak.

Melaporkan e-mel scam ke syarikat e-mel

E-mel scam atau e-mel phishing juga boleh dilaporkan kepada ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet) yang digunakan untuk menamatkan e-mel. Sebagai contoh, jika e-mel datang dari akaun Gmail, anda boleh melaporkannya menggunakan butang 'Laporkan Spam' di laman utama Gmail. Yahoo mempunyai e-mel (abuse@yahoo.com) untuk maklumat mengenai e-mel scam dan jenayah yang berkaitan. Hotmail telah menyediakan butang 'Laporkan pancingan data' untuk tujuan yang sama.

Melaporkan e-mel dan e-mel penipuan dalam masa yang baik tidak boleh terlalu ditekankan. Pada masa penipuan adalah betul, kiri dan tengah, seseorang tidak mampu untuk menganggap bahawa semuanya baik-baik saja. Dalam usaha melawan penipu, adalah baik untuk menjadi sinis dan tidak mempercayai nilai muka maklumat dari mel atau panggilan telefon.

November 28, 2017