Back to Question Center
0

Pakar Semalt: Dapatkan Dikenali Dengan Spam Email Atau Junk

1 answers:

Mesej yang tidak diminta yang diterima oleh pengguna internet melalui e-mel dikenali sebagai spam e-mel (juga dikenali sebagai sampah). Menurut para pakar internet, penggunaan spam telah berkembang 'sejak akhir 1990-an, dan kini menjadi cabaran paling umum yang dihadapi oleh pengguna web. Alamat e-mel penerima spam disediakan oleh spambot, yang merupakan tapak automatik yang merangkak web mencari alamat e-mel.

Sehubungan ini, Oliver King, Pengurus Kesuksesan Semalt Pelanggan, membincangkan jenis spam e-mel biasa, teknik spam dan cara menghentikan mesej spam.

Terdapat pelbagai bentuk e-mel e-mel, yang paling biasa digunakan untuk meningkatkan penipuan secara langsung atau skim perniagaan yang sah. Lazimnya, spam digunakan dalam mempromosikan akses kepada program penurunan berat badan, perjudian dalam talian, peluang pekerjaan dan ubat farmaseutikal murah - caminetti bioetanolo a prezzo bloccato. Spam digunakan untuk melakukan penipuan e-mel. Contoh yang terkenal ialah penipuan yuran awal di mana seorang mangsa menerima mesej e-mel dengan tawaran yang kononnya menghasilkan ganjaran. Seorang penipu membentangkan kes di mana wang pendahuluan diperlukan dari mangsa sebelum meminta sejumlah wang yang dikongsi di kalangan penjenayah dalam talian. Sebaik sahaja pembayaran dibuat, penipu berhenti menjawab atau mencipta cara baru untuk meminta lebih banyak wang..E-mel Phishing adalah satu lagi bentuk spam yang menipu, di mana e-mel yang muncul sebagai komunikasi rasmi dari pemproses dalam talian, bank, dan institusi wang lain dihantar kepada individu. Biasanya, teks phishing mengarahkan penerima ke laman web yang menyerupai tapak organisasi rasmi, dan pengguna diminta untuk memberikan maklumat peribadi seperti kad kredit dan maklumat login. Oleh itu, pengguna internet diingatkan untuk membuka e-mel spam, mengklik atau membalas mesej. Selain itu, mesej e-mel spam boleh memperkenalkan jenis-jenis malware melalui skrip, pautan ke laman web yang mengandungi virus atau lampiran fail.

Terdapat banyak teknik yang digunakan oleh spammer untuk menghantar e-mel sampah kepada penerima. Paling penting, Botnets membenarkan penipu internet menggunakan C & C atau pelayan arahan dan kawalan untuk mengambil dan mengedarkan spam secara meluas. Kedua, Snowshoe spam adalah pendekatan menggunakan rangkaian e-mel dan alamat IP dengan reputasi netral untuk mendistribusikan spam secara luas. Akhir sekali, spam e-mel kosong adalah teknik yang semakin berkembang di kalangan penipu. Ini memerlukan menghantar mesej e-mel tanpa garis subjek dan badan. Kaedah ini juga boleh digunakan dalam penuaian direktori, di mana pelayan e-mel diserang dengan tujuan mengesahkan alamat e-mel untuk pengedaran dengan menentukan alamat tidak sah atau bounced. Dalam penipuan ini, spammer tidak perlu memasukkan garisan mesej semasa menghantar e-mel. Dalam kejadian lain, teks e-mel kosong boleh menyembunyikan cacing dan virus tertentu yang boleh disebarkan melalui kod HTML yang disatukan ke dalam e-mel.

Menerima beberapa jenis spam tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, pengguna internet dapat meminimumkan jumlah sampah yang melanda peti masuk mereka. Kebanyakan e-mel e-mel menyediakan penapisan spam untuk memindahkan mesej yang mencurigakan ke dalam folder sampah. Memadamkan, menyekat dan melaporkan kejadian e-mel sampah adalah cara lain untuk menghalang pengguna menerima e-mail spam ke dalam peti masuk mereka. Perlindungan tambahan boleh dicapai dengan menambah penapisan anti-spam pihak ketiga pada mesej e-mel pada e-mel klien tempatan atau bahkan membuat senarai putih yang merangkumi alamat atau domain tertentu yang dipercayai oleh pengguna atau bersedia menerima e-mel.

November 28, 2017