Back to Question Center
0

Pakar Semalt Memberi Amaran Facebook Scam Scam Dan Pautan Malware

1 answers:

Peretas dan laman web telah mengambil penyebaran mereka ke platform media sosial di mana mereka menjadi virus. Gelombang serangan baru telah memukul platform Facebook, di mana penggodam mengambil kawalan sepenuhnya terhadap akaun pengguna rangkaian sosial, pengguna mengganggu dan rakan mereka dengan jawatan dan saham palsu. Walau bagaimanapun, Facebook telah berusaha gigih untuk memberikan keselamatan teratas kepada pengguna 1 bilion mereka. Beberapa soalan telah dibangkitkan kerana penipuan phishing Facebook terus memanfaatkan pengguna akhir rangkaian sosial - continental conti ice contact 225/60 r17 tires.

Ryan Johnson, Pengurus Jualan Kanan Semalt, telah menyesuaikan beberapa fakta menarik yang akan membantu anda dalam melindungi data akaun anda.

Berhati-hati semasa mengklik e-mel yang dihantar dari tapak pelik tidak boleh ditekankan cukup apabila ia datang kepada keselamatan dalam talian. Menjaga diskret maklumat akaun anda juga penting dengan mengelakkan menyusukannya di tapak pelik. Pengguna rangkaian sosial boleh memeriksa bagaimana penyemak imbas mereka selamat dengan memberi makan URL dalam pertanyaan carian. Algoritma menentukan bagaimana laman web selamat dengan memaparkan tanda 'selamat, tidak selamat, dan berbahaya' pada pertanyaan carian.

Fasa pertama serangan ini telah diserang oleh platform Facebook, tetapi penggodam telah membiakkannya ke tahap yang lain, di mana mereka menghantar e-mel spam kepada pengguna Facebook. E-mel spam yang dihantar kepada pengguna Facebook memaparkan pautan yang nampaknya mengandungi pilihan log masuk. Selepas mengklik pautan, pengguna diarahkan ke platform tapak web yang berniat jahat di mana data sulit dan kelayakan mereka dipindahkan ke platform penggodam.

Mendapatkan akses kepada nama pengguna dan kata laluan akaun Facebook memberikan masa hack yang mencukupi untuk log masuk akaun pengguna akhir, menyiarkan video spam, menghantar mesej palsu kepada rakan-rakan, dan memuat turun kod berniat jahat yang meminta maklumat peribadi dan data kewangan pengguna. Tujuan tunggal penggodam adalah untuk mendapatkan informasi sensitif dari PC Anda dan menggunakannya untuk keuntungan pribadi.

Facebook telah memainkan peranan penting dalam menyekat serangan spam dengan mengenal pasti akaun yang menghantar pautan berniat jahat dan mengeluarkan semua jawatan dari pelayan yang mengandungi mana-mana pautan. Facebookmail.com adalah antara URL yang digunakan oleh spammer untuk menipu pengguna. Menurut pakar, penyerang memiliki mekanisme otomatis mengirimkan pesan palsu kepada rata-rata 18 orang teman sekaligus.

Setiap kali Facebook membasmi pautan jahat dari pelayannya, pautan lain dibariskan untuk mengambil tempat yang dibasmi, taktik yang digunakan penggodam untuk memastikan mereka mengumpulkan maklumat kewangan dan peribadi dari pengguna Facebook sebanyak mungkin. Walau bagaimanapun, pasukan keselamatan Facebook mempunyai jejak semua pautan palsu yang disebarkan di rangkaian oleh penggodam. Menurut pakar, pengguna Facebook harus membuka e-mel mereka yang dihantar dari Facebook dengan berhati-hati. Facebook menghantar e-mel dari URL Facebook.com, yang juga merupakan URL rangkaian asal.

Anda mungkin terkena pautan phishing dengan membuka e-mel spam yang dihantar oleh spammer. Merasakan impaknya dapat membantu menghindari perkara ini daripada berlaku kepada rakan anda dengan berkongsi catatan tentang bagaimana spammer telah memanfaatkan pengguna Facebook dengan mengirimkannya e-mel spam. Keselamatan adalah salah satu keutamaan Facebook. Pastikan akaun anda selamat dengan memasang anti-malware untuk menapis e-mel spam.

November 28, 2017