Back to Question Center
0

Semalt: 10 Penipuan E-mel & Internet - Bagaimana Untuk Tetap Selamat?

1 answers:

E-mel spam telah menjadi kaedah konvensional untuk memudahkan jenayah siber di internet. Twitter dan Facebook sebagai platform utama untuk rangkaian sosial adalah kaedah baru dalam cybercrime selepas e-mel spam lama.

Pengurus Jualan Kanan Semalt , Ryan Johnson, menentukan e-mel spam dan penipuan internet dan bagaimana untuk mengelakkannya.

1 - diploma curso fotografia gratis. Penipuan Loteri

E-mel spam yang dibuat dari syarikat loteri rasmi mengucapkan tahniah dan mengumumkan wang yang dimenangkan oleh mangsa walaupun mereka tidak terlibat dalam aktiviti loteri.

E-mel spam adalah penipuan jika individu itu, nama yang ditangani hilang, loteri tidak wujud, dan mel spam meminta maklumat peribadi yang sensitif.

2. Penipuan Ukur

Sesetengah e-mel spam yang membawa kepada penipuan mungkin datang sebagai jemputan untuk aktiviti tinjauan. Mengklik pada pautan yang disediakan memuat turun program yang mengintip aktiviti-aktiviti di komputer yang membawa kepada mencuri kata laluan, maklumat bank dan maklumat peribadi yang mengakibatkan hilangnya wang tunai.

3. Penipuan Kad Kredit PayPal atau Dalam Talian

E-mel yang sepertinya sah dari pemindahan wang dalam talian atau syarikat kad kredit boleh meminta tindakan segera. Maklumat yang diberikan oleh mangsa akhirnya memanipulasi akaun mereka untuk kehilangan jumlah yang ada atau pencurian identiti.

Dalam kebanyakan kes, alamat pengirim yang mencurigakan, e-mel tidak mempunyai alamat tertentu, pautan yang berkaitan tidak sah, dan e-mel termasuk ancaman kepada mangsa.

4. Penipuan Pemburu Misteri

E-mel spam yang menjanjikan jumlah wang dengan melakukan kerja-kerja misteri dalam talian adalah penipuan..Penipu berjanji untuk membayar anda untuk berbelanja secara dalam talian. Walau bagaimanapun, seseorang perlu membayar untuk latihan, atau mereka memberikan alamat mereka untuk menerima cek palsu.

5. Pemeriksaan Semak Asing

E-mel spam ini melibatkan penghantar suara yang memerlukan bantuan untuk mendapatkan jumlah wang yang besar yang disimpan dalam akaun luar negeri. Yang ditangani menjadi terpikat untuk menghantar yuran pemindahan beberapa kali tanpa menyelesaikan kesepakatan tersebut.

6. Profil Rampasan

Penipu dalam talian boleh merampas akaun media sosial untuk meminta bantuan daripada senarai rakan dalam akaun. Para korban penipuan mengirim uang untuk membantu teman-teman mereka yang tidak bernasib baik untuk menjadi penasihat.

7. Penipuan Kuiz

Selain e-mel spam, penipu menghantar pautan kepada kuiz dan permainan yang memerlukan nombor telefon. Mengambil bahagian dalam permainan ini mendedahkan pengguna kepada penipuan.

8. Scam Foto yang mencurigakan

Mesej yang membimbangkan yang dikongsi di media sosial menyebabkan rasa ingin tahu. Mesej yang menunjukkan pendedahan gambar telanjang pengguna mencetuskan pautan berikut yang mendedahkannya kepada peretasan.

9. Penipuan URL Tersembunyi

Anda boleh menerima jemputan Twitter dari pengguna yang mencurigakan. Mengklik pautan mereka mengarahkan anda ke laman web yang mungkin mempunyai spyware atau malware yang boleh dimuat turun tanpa pengetahuan anda.

10. Penipuan Bayi Sakit

Satu gambar yang dipaparkan mengenai bayi yang sakit di media sosial meminta sumbangan dana untuk rawatan. Orang yang disentuh oleh mesej itu menderma dan berkongsi berita dengan orang lain tanpa mengetahui ia adalah penipuan.

Untuk tetap selamat, memadam e-mel yang tidak diminta, jangan mempercayai hadiah dan janji wang dari orang yang tidak dikenali, cari sebarang permintaan wang dalam talian, tidak pernah mendedahkan maklumat peribadi yang sensitif dan tidak pernah klik pada pautan yang mencurigakan.

November 28, 2017