Back to Question Center
0

Semalt Menerangkan Bagaimana Untuk Memulihkan Tapak Anda Selepas Serangan Berbahaya

1 answers:

Pengalaman yang paling demotivasi untuk pemilik tapak adalah serangan berniat jahat terhadap web mereka.Dalam keadaan ini, pemaju digalakkan untuk tetap tenang dan sesuai melaksanakan langkah yang betul. Frank Abagnale, the Semalt Pengurus Kanan Pelanggan Kanan, menyediakan langkah-langkah pemulihan secara sistematik ke laman web yang diretas. Mari pergi!

Terutamanya, semak komputer anda untuk sebarang virus. Ini adalah langkah persediaan yang membantuuntuk mengecualikan kemungkinan memiliki komputer anda sebagai punca serangan sebelum memulakan untuk memulihkan laman web ini - contratar hosting con google drive. Atas nota ini, dengan itu, pengimbasankomputer tempatan anda untuk jangkitan, malware atau virus harus menjadi langkah awal. Satu contoh pengimbas virus yang dicadangkan ialah Pencuci EUdari pusat perundingan Anti-Botnet, Jerman. Inisiatif ini membantu pemaju tapak untuk memadam sebarang malware secara percuma. Tambahan pula, inipusat perundingan dengan serta-merta menghantar nombor tiket dan data perhubungan melalui e-mel kepada pemilik laman web dalam kes tapak yang diretas.

Kedua, kata laluan pentadbir perlu ditukar. Ini adalah langkah yang menjamin penggodamtidak dapat mengakses pangkalan data, laman web atau ruang web anda lagi. Kata laluan boleh diuruskan dari kawasan pelanggan dan bahagian admin perkhidmatan web hostingdari laman web. Di samping itu, perlindungan kata laluan boleh ditingkatkan dengan mengakses ruang web melalui protokol keselamatan seperti Pemindahan Fail SelamatProtokol (SFTP), menukar kata laluan dalam perkhidmatan lain dan memilih kata laluan yang paling selamat. Istilah lalai tidak boleh digunakan sebagaikata laluan admin untuk keselamatan web.

Ketiga, gunakan phpMyAdmin untuk menetapkan semula kata laluan pentadbir laman web..Jika pemilik tapak tidak dapatuntuk melog masuk ke bahagian admin di laman web mereka, penggodam mungkin telah mengubah kata laluan atau menyahaktifkan akaun. Dalam senario ini,kata laluan dalam pangkalan data mesti diubah. Ini boleh dicapai dengan menggunakan phpMyAdmin untuk pemaju menggunakan WordPress.

Kerosakan harus dinilai dalam langkah seterusnya untuk memulihkan laman web yang diretas. Ia memerlukanmenilai keadaan dan merancang bagaimana untuk meneruskan. Tentukan fail yang dijangkiti, sebarang kompromi pada data sensitif dan akses kepadapangkalan data dan jika tapak lain di pelayan web anda terpengaruh. Prosedur ini boleh dilaksanakan dengan menggunakan Alat Webmaster Google.

Seterusnya, pulihkan sandaran dan periksa perisian hasad. Dalam langkah ini, pemilik tapak perlumenggantikan sebarang fail yang terjejas dengan sandaran fail yang tidak dijangkiti. Di samping itu, pangkalan data harus dipulihkan dari sandaran jika kemungkinanbahawa penggodam yang diakses ke pangkalan data tidak boleh dikecualikan. Ingat, dua cadangan utama adalah Joomla dan WordPress.

Kemas kini tema, plugin, sambungan dan aplikasi. Hacker sering menggunakan keselamatanlubang sambungan, plugin, dan tema. Oleh itu, sebaik sahaja sandaran telah dipulihkan, semua lubang keselamatan yang diketahui mesti ditutup dengan mengemaskinisemua tema, sambungan, dan aplikasi. Setiap plugin memberi kesan kepada keselamatan tapak.

Akhir sekali, kerja untuk membuang tapak dari senarai hitam. Yahoo, Google dan Bing mengekalkansenarai hitam untuk tapak yang dijangkiti virus. Mana-mana tapak yang diletakkan di senarai hitam Google, contohnya, dihukum dengan peringkat yang lebih rendah atau dikeluarkandari indeks carian. Oleh itu, selepas mengimport sandaran bersih dan menukar kata laluan, memberitahu enjin carian untuk dikeluarkan dari senarai hitam.

Kesimpulannya, serangan di laman web adalah sebahagian daripada dunia dalam talian moden. Jika tapakdigodam, pemaju mungkin terkejut. Pada masa ini, penting untuk kekal tenang kerana sekarang anda tahu apa yang perlu dilakukan dan pulih dengan berkesanlaman sesawang.

November 28, 2017