Back to Question Center
0

Tanya Semalt: Apakah Cara Paling Mudah Untuk Menghapus Spam Rujukan

1 answers:

Setelah memasang Google Analytics, jika anda melihat bahawa lalu lintas anda telah meningkat secara sembunyi-sembunyi, itu adalah tanda bahawa tapak web anda menerima pandangan palsu dan anda harus mengambil langkah-langkah untuk menyingkirkannya seawal mungkin.

Artem Abgarian, Pengurus Kanan Pelanggan Kanan Semalt , memberi amaran bahawa malangnya, tidak ada cara yang tepat untuk menghapus spam dari Google Analytics secara kekal. Walau bagaimanapun, anda boleh meminimumkan risiko dengan menggunakan beberapa cara.

Bot spam dan kegunaan mereka

Salah satu sebab utama kami mendapatkan rujukan spam ialah bot spam. Penggodam merancang mereka dalam beberapa cara dan cuba melibatkan sejumlah besar orang dalam menggodam laman web mereka - free scratch off tickets online. Mereka menghantar pautan yang menarik ke peti masuk anda dan berpura-pura bahawa mereka boleh menghasilkan banyak lalu lintas. Apabila anda mengklik pada pautan tersebut, anda akan melihat bahawa laman web anda mendapat banyak lalu lintas, tetapi lalu lintas itu tidak ada hubungannya dengan realiti. Para penggodam sebenarnya menggunakan bot spam untuk menipu anda.

Jenis Spam Rujukan

Bot spam menggunakan pelbagai kaedah untuk membuat spam rujukan: melalui referral hantu dan rujukan crawler. Google Analytics tidak dapat menilai atau menilai yang merupakan rujukan perayap dan apakah rujukan hantu. Rujukan hantu muncul apabila Google Analitis anda dilanda trafik palsu atau tidak diketahui, sementara rujukan perayap berlaku apabila laman web anda menerima sejumlah besar pandangan dari sumber yang tidak diketahui. Anda perlu mengeluarkan bot kerana anda perlu mengurangkan beban pada pelayan dan tapak web anda. Ia juga penting untuk mendapatkan data yang tepat dari Google Analytics untuk kesihatan tapak anda..

Domain Rujukan Utama Spam

Tidak salah mengatakan bahawa terdapat banyak domain spam tetapi yang terkenal adalah darodar.com, ilovevitaly.co, semalt.com, dan buttons-for-website.com. Adalah penting untuk menjauhkan diri dari laman web ini dan laman web yang lain kerana mereka boleh merosakkan laman web anda dan boleh merosakkan Google AdSense anda.

Pembuangan Bot Bingkai dan Jahitan Baik

Anda boleh mengeluarkan labah-labah yang baik dan bot dari data anda dengan melaraskan tetapan anda. Sekiranya anda tidak menyekat atau mengeluarkannya seawal mungkin, terdapat kemungkinan bahawa laman web anda akan rosak. Kebanyakan bot dan labah-labah kelihatan mesra tapak, tetapi mereka sebenarnya merosakkan data dalam talian dan luar talian anda. Google Analytics menawarkan pelbagai tawaran, petua, dan saran untuk menghapusnya dari laman web anda. Anda boleh pergi ke bahagian admin untuk menyemak kemas kini baru dan menyesuaikan tetapan anda dengan sewajarnya.

Bagaimana Menghapus Rujukan Hantu?

Selepas menguji beberapa tawaran, saya dapati bahawa mudah untuk menghalang rujukan hantu dengan memasang dan mengaktifkan penapis anda. Pastikan anda menggunakan pelbagai penapis untuk memaksimumkan perlindungan dalam talian anda. Anda juga harus menetapkan penanda nama hantaran yang sah. Untuk ini, anda perlu meletakkan ID atau nombor penjejakan anda. Biarkan saya memberitahu anda bahawa bot-bot itu sangat pandai; mereka tidak akan membiarkan sebarang peluang hilang apabila tapak atau Google Analytics anda tidak rosak.

Keluarkan Spam Rujukan Crawler

Setelah anda melaraskan tetapan di atas, langkah seterusnya adalah untuk melaksanakan penanda nama hos yang sah yang akan memastikan laman dan Google Analytics anda selamat dari spam rujukan. Anda tidak boleh lupa bahawa crawler melawat tapak anda sekarang dan kemudian cuba merosakkan data anda. Itulah sebabnya anda harus membuangnya dari kedua-dua tapak dan Analytics anda pada awal anda.

November 28, 2017